2018 Uutiset

Kannabiksen laillistaminen voitti välivaaleissa

Yhdysvaltojen välivaaleissa kannabisaloitteet ja kannabiksen laillistamista kannattavat ehdokkaat menestyivät. 6.11 pidetyissä välivaaleissa seitsemässä osavaltiossa oli yhteensä 36 erilaista kannabisesitystä tai lakialoitetta. Kannabisosakkeet lähtivät nousuun tulosten myötä.

Michiganista tuli 10. kannabiksen kaupan laillistanut osavaltio. Mielipidemittauksissa 66% asukkaista kannattaa laillistamista. Michigan on ensimmäinen kannabiksen laillistava keskilännen osavaltio.

Utahista tuli 33. kannabiksen lääkekäytön laillistanut osavaltio. Mielipidemittauksessa 91% osavaltion asukkaista kannattaa lääkekäytön laillistamista ja lainsäädäntöelimissä on jo vireillä lääkekäytön kauppaa ja saatavuutta koskeva lakipaketti.

Missourista tuli 32. kannabiksen lääkekäytön laillistanut osavaltio. Äänestäjillä oli kolme eri vaihtoehtoa, joista Amendment 2 sai eniten ääniä.

Pohjois-Dakotassa laillistamisaloite Measure 3 hävisi. Aloite oli kirjoitettu hyvin väljästi ilman säädöksiä verotuksesta ja valvonnasta. Aloitteen laatijat ajattelivat lainlaatijoiden kirjoittavan tarkemman lainsäädännön, jos aloite voittaa, mutta ilmeisesti väljyyden takia se ei saanut kansalaisten tukea.

Teksas valitsi uuden kannabismyönteisen kongressiedustajan demokraattien Colin Allredin syrjäyttäessä Pete Sessionsin. Hän ei ole sukua vaalien jälkeen erotetulle oikeusministeri Jeff Sessionsille mutta jakaa samanlaisen kannabiksen vastaisen asenteen. Pete Sessions oli kongressin pahin kannabisaloitteiden torppaaja ja hänen tippumisensa avaa uusia mahdollisuuksia liittovaltiotasoisen lainsäädännön kehittämiselle.

Floridassa äänestäjät hyväksyivät lainmuutoksen, joka antaa äänioikeuden takaisin kannabiksesta tuomituille. Floridan huumelain mukaan yli 20 gramman kannabiserän hallussapito käsitellään aina rikoksena, ja rikoksesta tuomittu menettää äänioikeutensa. Laki on Yhdysvaltojen ankarimpia ja ainoastaan Arizonassa pienistä kannabismääristä rangaistaan yhtä ankarasti.

Yhdysvallat on siitä ihmeellinen länsimainen demokratia, että kansalaisen äänioikeus ei ole itsestäänselvyys. Floridassa tehdään asukaslukuun nähden eniten kannabispidätyksiä Yhdysvalloissa, ja rikoksesta saadusta tuomiosta on seurannut myös äänioikeuden menetys. Yhteensä 1,5 miljoonaa etupäässä mustaa floridalaista on ilman äänioikeutta. Tämä politiikka on suosinut republikaanista puoluetta ja ratkaisi vuonna 2000 George Bush jr:n ja Al Goren presidenttikisan.

Kaliforniassa demokraattien Gavin Newsomista tulee seuraava kuvernööri. NORML on rankannut hänet parhaaseen A-luokkaan kannabismyönteisyydessä. Newsom mm. kampanjoi näkyvästi vuoden 2016 vaaleissa kannabiksen laillistamisen puolesta.

Coloradossa demokraattien Jared Polista tulee seuraava kuvernööri. Myös hänet NORML on rankannut parhaaseen A-luokkaan. Kongressissa toimiessaan edustaja Polis laati laillistamisaloitteita ja oli yksi kongressin Cannabis Caucuksen perustajista. Hänen edeltäjänsä John Hickenlooper alunperin vastusti laillistamista, mutta on sittemmin puhunut julkisesti laillistamisen tuottamista hyödyistä, ja NORML rankkaa hänet B-luokkaan.

Connecticutissa demokraattien Ned Lamont korvaa B-luokan Dan Malloyn. Kampanjansa aikana Lamont julisti, että “on tullut aika aloittaa vastuullinen kannabiksen laillistaminen Connecticutissa”. Mielipidemittauksen mukaan 59% asukkaista kannattaa laillistamista.

Illinoisissa demokraattien J.B. Pritizker voitti kuvernöörin vaalit. Pritizker lausui kampanjansa aikana, että “rikosoikeudellisen uudistuksen, kuluttajien turvan ja osavaltion tulojen takia Illinois tarvitsee kuvernöörin, joka on valmis laillistamaan kannabiksen”. 66% asukkaista kannattaa laillistamista.

Mainessa demokraattien Janet Mills korvaa D-luokkaan rankatun kuvernööri Paul LePagen, joka kampanjoi vuonna 2016 laillistamisaloitetta vastaan ja myöhemmin käytti veto-oikeuttaan voittaneen laillistamisaloitteen täytäntöönpanon estämiseksi.

Michiganissa demokraattien Gretchen Whitmer voitti kuvernöörin vaalit. Hän kannatti julkisesti 56%:n ääniosuudella voittanutta laillistamisaloitetta.

Minnesotassa demokraattien Tim Walz voitti kuvernöörin vaalit. Kampanjansa aikana hän lupasi “korvata epäonnistuneen politiikan sellaisella, joka luo verotuloja, työpaikkoja, uusia mahdollisuuksia asukkaille, suojelee lapsia ja luottaa aikuisten kykyyn tehdä henkilökohtaisia ratkaisuja yksilövapauksien pohjalta”. Mielipidemittauksen mukaan 56% asukkaista kannattaa laillistamista.

Pennsylvaniassa demokraattien kuvernööri Tom Wolf jatkaa virassaan. Hän on B-luokassa ja hän kannattanut osavaltion huumelakien muuttamista niin että pienimuotoinen kannabiksen hallussapito ei olisi enää rikkomus. NORML:n tukema John Fetterman valittiin osavaltion varakuvernööriksi.

New Mexicossa demokraattien Michelle Lujan Grisham voitti kuvernöörivaalit. Grisham lupasi hyväksyä kannabiksen laillistavan lainsäädännön. Edellinen kuvernööri Susana Martinez rankattiin F-luokkaan hänen käytettyä veto-oikeuttaan lukuisiin kannabislakialoitteisiin, jopa hampun viljelyn laillistavaa aloitetta vastaan.

Wisconsinissa demokraattien Tony Evers voitti kuvernöörivaalit. Edellinen Scott Walker rankattiin D+ luokkaan hänen vastustaessa kannabiksen laillistavia lakialoitteita. Evers puolestaan ei vastusta laillistamista. 

“Kannatan sitä mutta uskon, että meidän pitää käydä vakava keskustelu aiheesta tässä osavaltiossa. Mielestäni siitä voitaisiin järjestää kansanäänestys.”

Mielipidemittauksen mukaan 64% asukkaista kannattaa kannabiksen laillistamista.

Lisäksi Ohion ja Wisconsinin osavaltioissa eri kaupungeissa ja maakunnissa hyväksyttiin kannabiksen käyttöön liittyviin lakeihin erilaisia lievennyksiä tai laillistamista kannattavia aloitteita. Kannabisyhtiöiden pörssikurssit reagoivat myönteisesti uutisiin: kannabiksen voi sanoa voittaneen näissä vaaleissa.

Lähde: Norml 6. ja 7.11.2018

Michigan laillisti kannabiksen

 

Mitä tapahtuu seuraavaksi Michiganissa

 

alt