2018 Uutiset

Kanadassa pilvipulaa ja yrityskauppoja

Kannabiksen hallussapito kriminalisoitiin Kanadassa ensimmäisen kerran vuonna 1923. Vuonna 2001 laillistettiin sen lääkekäyttö, ja vuonna 2013 lääkekannabiksen valmistus ja kauppa sallittiin yksityisyrityksille. Tuskyn raportti puolen vuoden takaa kertoo siitä, kuinka helppoa kannabiksen ostaminen oli tavalliselle kanadalaiselle eli de facto laillista jo ennen virallista laillistamista 17. lokakuuta 2018.

Kansainvälisessä vertailussa Kanada on yksi maailman eniten kannabista käyttävä kansakunta. Ennen laillistamista Kanadassa toimi kannabiksen jakelupisteitä, ns. dispensaries, siemenkauppoja ja muita kannabikseen liittyviä yrityksiä, jotka maksoivat liikevaihdostaan veroja. Kanadan liberaalipuolue lupasi vaalikampanjassaan vuonna 2015 laillistaa kannabiksen, jos he voittavat. Liberaalit voittivat, puheenjohtaja Justin Trudeausta tuli pääministeri ja uusi kannabislaki astui voimaan 17.10. Lain tarkoituksena on nuorison suojeleminen, vähentää ja ehkäistä laitonta kannabiskauppaa, vähentää oikeuslaitoksen kuormitusta ja valvoa kannabiksen laatua.

Kanadan kannabislaki on liittovaltiotasoinen, mutta 13 provinssia ja territoriota saavat päättää ikärajoista, liikenneturvallisuudesta ja kannabiskaupan luvista. Tämä paikallisten ehtojen ja sääntöjen sopiminen lykkäsi lain täytäntöönpanoa.

Kasvatus

Uuden lain mukaan kannabista saavat kasvattaa siihen luvan saaneet yksityisyritykset. Useimmissa provinsseissa yksityishenkilöt saavat kasvattaa kotonaan muutaman kasvin. Lääkekäyttöön kannabista kasvattaneet yritykset tuottavat aluksi kannabista myös viihdekäyttöön. Kasvattajat tuottavat kannabista paikallisviranomaisille, jotka hoitavat jakelun jälleenmyyntipisteisiin. Tuottajien määrä vaihtelee provinsseissa: joissakin on tehty sopimus vain yhden tuottajan kanssa, Manitobassa heitä on 14 ja Brittiläisessä Kolumbiassa 31.

Myyntipisteet

Myyntipisteitä valvotaan provinssitasolla. Jakelun tuottajilta jälleenmyyntiin hoitaa valtion paikallistason viranomainen, useimmiten sama, joka on vastuussa myös alkoholin jakelusta. Joissakin provinsseissa myyntipisteet ovat julkisessa omistuksessa eli sellaisia kuten valtion alkoholimyymälät, joissakin yksityisyrittäjiä. Joissakin provinsseissa aiotaan rajoittaa myyntipisteiden lukumäärä, joissakin ei. Myynti ja jakelu on mahdollista hoitaa myös netin välityksellä; Kanadassa on tästä jo kokemuksia lääkekannabiksen jakelussa. Väestöltään suurimmassa Ontarion provinssissa myynti hoidetaan toistaiseksi vain valtion verkkokaupan kautta ja myyntipisteiden odotetaan avautuvan keväällä 2019.

Tuotantorajoitukset

Yrttimuotoista kannabista ja öljyä saa myydä, mutta syötävien kannabistuotteiden kauppa on tarkoitus aloittaa vuoden 2019 lokakuussa. Liittovaltion laki rajoittaa hallussapidettävän määrän yksityishenkilölle julkisella paikalla 30 grammaan tai sitä vastaavaan määrään muuta kannabistuotetta. Valmiiksipakatuissa tuotteissa saa olla 1 gramma kuivattua kannabista tai 10 mg THC:tä yhtä tuotetta kohti ja öljyn suurin sallittu pitoisuus 30 mg THC:tä/ ml:ssa. Pakkauksen pitää olla yksinkertainen ja siinä on oltava THC:n standardoitu merkintä ja terveysvaroitukset.

Kannabistuomioiden armahdus

Laillistamislakipakettiin kuuluu myös kieltolain aikana kannabiksesta rikosrekisterimerkinnän saaneiden armahdus. Tämä voi koskea peräti 500 000 kanadalaista, joilla on kannabiksen hallussapidosta merkintä rikosrekisterissä. Kannabikseen liittyvät pidätykset ovat vähentyneet Justin Trudeaun ilmoitettua kannabiksen laillistamisesta vuonna 2015, mutta vielä vuonna 2016 pidätettiin kannabiksen takia 55 000 kanadalaista, joista 41 800 pelkän hallussapidon takia.

Aktivistien mielestä tämä ei ole tarpeeksi kannabiksen kieltolain aiheuttaman “historiallisen vääryyden” korjaamiseksi. Joka tapauksessa hallituksen lupaus tehdä tämä rekisterin siivous ilman normaalisti perittävää maksua ja vuosien odotusaikaa voi olla iso elämänmuutos merkittävälle vähemmistölle.

“Pidän tätä päivää historiallisena. Kanada tekee jotain spektaakkelinomaista. On hienoa kuulla hallituksen tunnustavan ihmisille kriminalisoinnin aiheuttamat haitat”, Cannabis Amnesty kansalaisjärjestön tutkimusjohtaja Akwasi Owusu-Bempah hehkuttaa.

Turvallisuudesta vastaava ministeri Ralph Goodale kertoi armahduksen ”nostavan taakan ja stigman ihmisten harteilta” ja helpottavan työnsaantia, koulutukseen pyrkimistä, asumista ja vapaaehtoistyötä.

Kannabispula vaivaa laillista kauppaa

Kannabiksen hinnat vaihtelevat suuresti Kanadan eri osien välillä. Vertailujen tekemistä vaikeuttaa tuotteiden ja pakkausten vaihtelu, mutta DNA Geneticsin Lemon Skunk kukkaa oli myytävänä melkein kaikkialla. New Brunswickissa sitä sai avajaispäivänä gramman veroineen 15,50 Kanadan dollarilla eli noin 10 €:lla. Prinssi Edwardin saarella gramma maksoi 14,50 C$, Newfoundlandissa ja Labradorissa 14 C$ ja Nova Scotiassa 13,43 C$. Maan länsiosissa hintataso on selvästi muuta maata alhaisempi: Ontariossa 13,25 C$, Manitobassa 12,60 C$ ja Brittiläisessä Kolumbiassa 11,22 C$ grammalta.

Kannabispula on vaivannut useimpia provinsseja laillistamisen jälkeen ja tämän tilanteen arvioidaan kestävän muutamia vuosia. Brittiläisestä Kolumbiasta, Albertasta, Manitobasta, Saskatchewanista, Quebecista, Nova Scotiasta ja New Brunswickista kerrotaan kannabistuotteiden pulasta.

New Brunswickissa yli puolet kaupoista joutui sulkemaan ovensa, ja Quebecissa kauppojen aukioloaikaa supistettiin neljään päivään viikossa. Labradorissa provinssin ainoa kauppa joutui sulkemaan ovensa oltuaan ilman tuotteita kaksi viikkoa.

“Muutamat luvan saaneet tuottajat eivät ole pystyneet kasvattamaan sellaisia määriä, mihin he olivat sitoutuneet”, Brittiläisen Kolumbian alkoholivalvontaviraston edustaja Kate Bilney kertoo.

Biome Grow Inc. yrityksen toimitusjohtaja Khurram Malikin mukaan tarjonnan puute on 132:n luvan saaneen tuottajan tiukan valvonnan seurausta. Liittovaltiolta meni pitkä aika lupien hyväksymisessä.

“Kannabiksen kasvatusta säätelevät lait ovat vaikeita, vaikeimpia koko maailmassa, niin että jos olet uusi luvan haltija etkä ole koskaan aikaisemmin tehnyt tätä, tulee viemään vuodesta kahteen vuoteen tuottaa tasalaatuista kannabista missään ennakoitavissa määrissä”, Malik selittää ja lisää Kalifornian lainsäädännön olevan paljon helpompaa ja halvempaa tuottajalle.

“Hyvä puoli on se, että laki tekee kasvatuksen vaikeaksi kotimassa, mutta sen seurauksena muualla maailmassa meitä pidetään asiantuntijoina. Siellä sanotaan, että jos osaat kasvattaa kannabista Kanadassa, osaat kasvattaa kaikkialla”.

Malik uskoo joidenkin yhtiöiden varastoineen kannabista 17.10. tapahtunutta laillistamista odottamaan, mutta logistiikka eli pakkaaminen ja kuljetus viivästyvät tuottajien yrittäessä selvitä uuden alan vaatiman byrokratian läpi.

“Kaupoissa on hyllyt tyhjillään joissakin provinsseissa, mutta valmiita tuotteita lepää samalla yrityksien varastoissa”, Malik jatkaa.

Health Canada kertoo kehittäneensä tuottajien luvansaantiprosessia ja tuotantokapasiteettia lisäämällä sitä 185 000 neliömetristä yli 1,2 miljoonaan neliömetriin toukokuun 2017 jälkeen. Tiedottaja Tammy Jarbeaun mukaan pula jatkunee “tulevien kuukausien ajan”.

“Kaikkien sellaisten uusien tuotannonalojen kanssa, joiden tuotteilla on suurta kysyntää, on odotettavissa kausia, jolloin jotkin tuotteista käyvät vähiin tai loppuvat kokonaan varastoista”, Jarbeau viestitti.

Brenda ja Trevor Tobin omistavat High North kannabiskaupan Labradorin kaupungissa ja he kertovat kysynnän selättävän kaiken tarjonnan heidän kaupassaan. He myivät kaiken kannabiksensa ensimmäisen kolmen tunnin aikana, minkä jälkeen kauppa oli tyhjä kaksi viikkoa. Brenda Tobin kertoo joidenkin hänen asiakkaistaan ostavan kannabista laittomilta markkinoilta.

“Monet heistä ovat sanoneet, että heidän pitää palata laittomille markkinoille. Vihaamme tällaisen kuuntelemista, mutta arvatenkin jos he haluavat tuotteensa niin he hankkivat sitä tavalla tai toisella.”

Tuotteiden saatavuutta rajoittaa vielä sekin, että tuottajat lähettävät luetteloja saatavilla olevista tuotteistaan sen sijaan, että kauppias voisi tilata haluamiaan tuotteita.

Brittiläisen Kolumbian ja Albertan viranomaiset kertoivat, etteivät tuottajat ole pystyneet täyttämään lupiensa kiintiöitä, mutta kumpikaan ei täsmentänyt lausuntoaan.

“Ennakoimme ja suunnittelimme nykyisen kysynnän tason mukaan, mutta emme osanneet aavistaa tarjonnan kohtaamia haasteita”, Albertan tiedottaja Heather Holmen selitti tilannetta.

Työntekijäpula

Aphria Inc. värväsi heinäkuussa 50 uutta työntekijää kasvihuoneelle. Laillistaminen häämötti muutaman kuukauden päässä ja tavaraa piti saada varastoon. Kesän paahtava helle yhdessä kasvihuoneiden lämmön ja kosteuden kanssa oli useimmille liikaa ja ensimmäisen viikon jälkeen ainoastaan kahdeksan työntekijää pysyi töissä. Työntekijäpulan takia yritys joutui dumppaamaan elokuun lopussa 14 000 kasvia, mistä koitui tappiota miljoona Kanadan dollaria.

Ratkaisu löytyi Kanadan kausityöntekijöitä koskevasta laista, jonka turvin Karibian maista ja Guatemalasta työllistettiin 50 lämpimään ilmanalaan tottunutta työntekijää ja suunnitelmissa on sadan lisätyöntekijän värvääminen samoista maista.

Luvan saaneet tuottajat työllistivät vuoden 2017 lopussa 2400 työntekijää. Laillistamisen hetkellä töissä oli jo 3500 työntekijää. Haussa on 1700 työntekijää, ja monet yhtiöt arvioivat työvoiman tarpeen koko ajan kasvavan. 

Työvoiman tarve tulee myös kasvamaan syötävien tuotteiden tullessa markkinoille vuoden kuluttua. Lisäksi työvoiman laadulle ja koulutukselle tulee uusia vaatimuksia jalostusasteen noustessa. 

Canopy Growth yhtiö tarvitsee 1200 uutta työntekijää. Yhtiön kotisivuilla etsitään niin rakennusmiehiä kuin “geelikapseloinnin” osaajaa. Yhtiöllä on myös kansainvälistä liiketoimintaa 12:ssa maassa ja he etsivät luonnontuotealan aluejohtajaa Frankfurtiin ja lääkemyynnin johtajaa Cape Towniin Etelä-Afrikkaan.

Ennusteiden mukaan kannabisteollisuus ja -kauppa synnyttävät Kanadaan 125 000 uutta työpaikkaa ensimmäisen vuoden aikana.

Kanadan kannabisyritykset valloittavat maailman

Tuore uutinen kertoo, kuinka kanadalaiset kannabisyritykset valloittavat maailman kannabismarkkinat. Marlboro savukkeista tunnettu Altria neuvottelee kanadalaisen Cronos Groupin kanssa yhteistyöstä. Cronos Group on vahvistanut tiedot neuvotteluista, mutta kertoo ettei sopimusta ole vielä solmittu. Altria haluaa laajentaa toimintaansa perinteisistä tupakoijista muille alueille.

Alkoholiyhtiö Constellation Brands on neuvotellut Canopy Growthin kanssa miljardisijoituksesta kannabiskauppaan. 4 miljardin sijoitus olisi tähän asti suurin kannabisnekseen tehty sijoitus. Coca-Cola neuvottelee Aurora Cannabiksen kanssa kannabisjuomien kehittämisestä.

Nämä uutiset kertovat alan nopeasta muutoksesta ja kuinka suuret toimijat ovat tulossa mukaan kansainväliseen kannabisbuumiin. Kieltolaki kesti Kanadassa 93 vuotta ja kannabismarkkinoiden laillistaminen tulee olemaan pitkä prosessi. Kanadalaisilla yrityksillä on etunaan se, että Kanada laillisti kannabiksen liittovaltiotasolla, jolloin he pystyvät toimimaan paljon vapaammin kuin kilpailijansa rajan eteläpuolella, Yhdysvalloissa.

Pilvipula eli laillisten yritysten vaillinainen kyky tyydyttää laillistuvia markkinoita pitää yllä harmaata ja laitonta taloutta vielä vuosia. Laillinen valvonta muuttuu lievempään suuntaan, kun havaitaan politiikan muutoksen myönteiset vaikutukset yhteiskunnalle ja liian tiukan valvonnan aiheuttamat ongelmat liiketoiminnalle.

Tusky seuraa prosessia. Voit liittyä jäseneksi tai antaa muuten tukesi: FI92 5491 0220 1491 86

Lähde: BBC 4.12.2018CBC 18.10.2018CBC 18.10.2018Bloomberg 2.12.2018Global News 14.11.2018EMCDDA 16.11.2018Cannabis laws and regulationsCannabis in the provinces and territories

 

Kanadan hallituksen youtubekanavalla kerrotaan kaikki, mitä olet halunnut tietää kannabiksen laillistamisesta Kanadassa.

Osa 1: Miksi kannabis laillistettiin Kanadassa?

17.10.2018 Justin Trudeau kertoo armahdusprosessista ja laillistamisen taustoista.

Laiton kauppa jatkuu laillistamisesta huolimatta

Hallitus sallii ulkokasvatuksen

Kanada laillisti 17.10.2018

Uusien kannabismarkkinoiden voittajat ja häviäjät

Kanadan kannabisteollisuuden tulevaisuus

 

alt