2018 Uutiset

Daggan laillistaminen on merkittävä symbolinen viesti

Etelä-Afrikan perustuslakituomioistuin laillisti 18.9.2018 kannabiksen käytön aikuisille ihmisille yksityisissä tiloissa. Päätös oli yksimielinen.

Kannabis kiellettiin Etelä-Afrikassa ensimmäisen kerran vuonna 1922, ja vuonna 1923 sen hallitus ehdotti Kansainliitolle kannabiksen liittämistä kansainvälisen huumevalvonnan piiriin. Vuoden 1924 kokouksessa Egyptin edustaja nosti kannabiksen kieltämisen yllättäen käsittelyyn Etelä-Afrikan, Turkin, Brasilian ja Kreikan kannattamana, ja kannabis lisättiin kansainvälisesti valvottavien huumeiden joukkoon vuonna 1925 Geneven sopimuksessa. Tästä lähti liikkeelle kannabiksen kansainvälinen kielto, joka huipentui vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksessa, Single Convention. Siksi daggan laillistamisella Etelä-Afrikassa on suuri symbolinen merkitys: se lähettää symbolisen viestin koko maailmalle, että kieltolaki on tehnyt täyden ympyrän ja tullut tiensä päähän.

Tuomari Raymond Zondo sanoi päätöstä lukiessaan, että “Enää ei ole rikollista, jos aikuinen ihminen käyttää tai pitää hallussaan kannabista yksityisesti omaan henkilökohtaiseen käyttöönsä”.

Kannabiksen käyttö julkisesti on edelleen kielletty samoin kuin sen kauppa.

Kolme kannabiksen käyttäjää oli saanut tuomion kannabiksen käytöstä ja he veivät tapauksensa korkeimmalle mahdolliselle tasolle argumentoiden, että “kieltolaki sekaantuu epäoikeudenmukaisesti heidän yksityisyyteensä”.

Oikeuden päätös nostatti riemun kiljaisuja oikeussalissa ja käynnisti välittömästi kannabiskaupan. Etelä-Afrikan hallituksella on kaksi vuotta aikaa laatia uusi daggan valvontaa koskeva laki. Joka tapauksessa nyt myös Etelä-Afrikassa on astuttu aikaan, josta ei ole paluuta vanhan malliseen kieltolakiin eikä myöskään tulevasta valvontamallista ole mitään varmaa tietoa.

Yksi päätöksen jälkeen aloittaneista yrityksistä, Canna Cabana, mainostaa monen muun kannabistartupin tavoin facebookissa. Joulukuun 13. – 16. päivinä Pretoriassa järjestetään Afrikan suurimmat kannabismessut, Cannabis Expo.

Tusky seuraa prosessia. Voit liittyä jäseneksi tai antaa muuten tukesi: FI92 5491 0220 1491 86

Lähde: BBC 18.9.2018TimesLive 18.9.2018, Etelä-Afrikan perustuslakituomioistuimen päätös

Perustuslakituomioistuin: kannabiksen käyttäminen ja kasvatus kotona on laillista

Perustuslakituomioistuimen päätös

Aikuiset ihmiset saavat polttaa jointtinsa ilman kyttäfiiliksiä

Etelä-Afrikan rastayhteisölle dekriminalisointi merkitsi sakramentin laillistamista

Kannabisnes on Etelä-Afrikassa daggabisnes. Kannabismarkkinat ovat täysin sekavassa tilanteessa kunnes uusi laki astuu voimaan

Pretoriassa kannabisexpo 13. – 16.12.2018

 

alt