2018 Uutiset

Uudelleenluokittelu häämöttää Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa hamppu erotettiin marihuanasta liittovaltion lainsäädännössä. Vuosi vuodelta ja raportti raportilta on haihtunut savuna ilmaan laillistamisen vastustajien pääargumentti, että laillistaminen lisää nuorten kannabiksen käyttöä. Onko kannabiksen uudelleenluokittelu huumelaissa seuraava askel? Onko Trumpista siihen?

Hamppu on laillista koko Yhdysvalloissa

Hamppu on laillista koko Yhdysvalloissa 20.12.2018 alkaen, jolloin presidentti Donald Trump allekirjoitti “Agriculture Improvement Act” lakipaketin. Lakipaketti on viiden vuoden rahoituspaketti maataloudelle, ravinnontuotannolle ja niihin kytkeytyville liittovaltion ohjelmille ja se helpottaa liittovaltion asettamia rajoituksia hampun tuotannolle.

Hamppu ja siitä jalostetut tuotteet on pysyvästi siirretty pois Yhdysvaltojen huumelaista, hamppu on nyt laillinen maataloustuote, jota valvoo liittovaltion elintarvike- ja lääkevirasto, FDA. CBD:tä ja hamppua ei enää voida rinnastaa marihuanaan 81:n vuoden kieltolain jälkeen!

Tosiaan, vielä tänä vuonna hamppu oli marihuanan tavoin ykkösluokan huume liittovaltion laissa, mutta tammikuusta 2019 alkaen huumepoliisilla, DEA, ei ole enää oikeuksia puuttua osavaltioiden väliseen hamppukauppaan. Tämä vihdoinkin rauhoittaa liittovaltion lakien mukaan toimivat instituutiot ja yritykset eli pankit, kauppaketjut, luottokorttiyhtiöt, nettikaupat ja mainostajat niin, että hamppukauppa voi kukoistaa. Uusi miljardien arvoinen liiketoiminta voi nyt alkaa kautta Yhdysvaltojen.

FDA:n tiedotteessa 20.12.2018 todetaan, että lainmuutos ottaa hampun pois USA:n huumelaista tarkoittaen sitä, että se ei ole enää liittovaltion lakien mukaan laiton huume. Tiedotteessa todetaan myös se, mitä uusi laki ei muuta: FDA:lla on edelleen valtuudet valvoa kannabistuotteita, joiden THC-pitoisuus on alle 0,3% tuotteen kuivapainosta.

FDA tutkii nyt niitä mahdollisuuksia, joilla CBD-öljyn ja muiden kannabistuotteiden myynti juomina ja elintarvikkeina laillistetaan siten, että viimeisetkin lailliset esteet poistetaan liikeyrityksien toiminnan tieltä ja nämä pystyvät myymään tuotteitaan osavaltioiden rajojen yli.

Forbesin arvion mukaan CBD:n markkinat tulevat nousemaan 2,1 miljardiin dollariin vuoteen 2020 mennessä, mikä on 700% nousua tästä vuodesta. Hampun liittovaltiotasoinen laillistaminen antaa potkua myös muiden tuotannonalojen muutokselle. Hampusta valmistettu Hempcrete eli hamppubetoni tekee asuinrakentamisesta kestävän kehityksen tavoitteiden mukaista. Hampusta saadaan myös luonnossa hajoavia muovin korvikkeita ja biodieseliä. Miljardien määrästä on erikokoisia ennusteita ja suurpääoma seuraa kehitystä tarkkana.

Marlborosaatio 

“Tämä muuttaa pelin. Tämän lain merkitys on siinä, että kannabismaailmasta on nyt osa laillistettu liittovaltion tasolla”, kannabisteollisuuden edustaja ja arvostetun Fox Rothschild asianajotoimiston osakas Joshua Horn hehkuttaa.

“Pankit, jotka ovat tähän saakka pysytelleet erossa hamppuun ja kannabikseen liittyvästä kaupasta, ovat nyt halukkaampia sellaisen kaupan tekoon tai muihin rahansiirtoihin, joita ne ovat vältelleet liittovaltion lainsäädännön takia”, Horn jatkaa.

Lainmuutos mahdollistaa myös kanadalaisten kannabisyrityksien tulon amerikkalaisille markkinoille.

“Canopy Growth ottaa osaa amerikkalaisille markkinoille nyt, kun sinne on selkeät liittovaltion laatimat ohjeet”, Canopy Growthin toimitusjohtaja Bruce Linton kertoi lehdistötiedotteessaan.

Esimerkkinä suuryhtiöiden kasvavasta mielenkiinnosta kannabismarkkinoita kohtaan Tilray ilmoitti joulukuussa yhteistyönsä syvenevän Sandoz/Novartis Kanadan osaston kanssa. Tilray on palkannut johtokuntaansa Kanadan, Australian ja Saksan entisiä oikeusministereitä ja Yhdysvalloista poliittisesti vaikutusvaltaisia henkilöitä, kuten Vermontin entisen kuvernöörin Howard Dean ja Marylandin entisen varakuvernöörin Michael Steele. Tilray on tällä hetkellä Kanadan suurin kannabisyritys ja listautunut Yhdysvaltojen Nasdaq pörssiin. Kauppa Sandoz/Novartisin kanssa tuo Tilrayn käyttöön ison ja kansainvälisen lääkeyhtiön toimitusketjun, myyntivoiman ja kansainvälisen jakeluverkoston.

Monikansallinen tupakkayhtiö Altria sijoittaa 1,8 miljardia dollaria kanadalaiseen kannabisyhtiöön Cronos Group. Altria saa tällä 45% osuuden näin syntyvästä uudesta päihdeyhtiöstä sekä option kasvattaa osuuttaan 55%:iin seuraavan viiden vuoden aikana. Tällä sijoituksella Altria siirtyy koko ajan heikommin kannattavasta tupakkabisneksestä kasvaville kannabismarkkinoille. Altrian osakekurssi on valahtanut 25% kuluneen vuoden aikana, ja yhtiön ilmoituksen mukaan sen tulovirran tupakkamarkkinoilta odotetaan kasvavan vain 1% kuluneen vuoden ja vuoden 2019 aikana. Kannabismarkkinoilla liikutaan aivan eri kasvulukemissa.

The Economist lehti ennusti vuonna 2014 marlboromiesten tulevan kehittyville kannabismarkkinoille eli puhutaan kannabismarkkinoiden marlborosaatiosta. Tämä toteutui vuonna 2018.

Reilun kannabiskaupan New York

New Yorkin kaupungin pormestari, demokraattisen puolueen edustaja Bill de Blasio julkaisi torstaina 20.12 nimittämänsä työryhmän raportin “A Fair Approach to Marijuana” kannabiksen kaupan laillistamisesta. Lääkekäyttö laillistettiin kaupungin senaatin päätöksellä vuonna 2014, jolloin New Yorkin kuvernööri ja myös demokraatti Andrew Cuomo allekirjoitti lain.

Raportissa esitetään laillistamismalli, jolla on kansanterveyteen perustuva vahva hallinnollinen rakenne, jolla pyritään tukemaan paikallishallintoa suurpääoman ahneutta vastaan, edistämään pienyrittäjyyttä ja täyttämään kaupungin eri yhteisöjen tarpeita. Raportissa korostetaan sitä, että New Yorkiin nouseva kannabisteollisuus pyrkii korjaamaan menneisyydessä tehtyjä virheitä ja edistämään talouskehitystä.

“Olen vakuuttunut siitä, että me voimme luoda sellaisen hallintomallin, joka pitää katumme turvallisina, korjaa menneet erheet ja luo taloudellisia mahdollisuuksia niille yhteisöille, joihin huumesota osui pahiten. Kannatan laillistamista, koska olemme luoneet kehitysmallin, jolla saamme kaupungistamme oikeudenmukaisemman. Teemme tästä todellisuutta yhteistyössä osavaltion kanssa”, pormestari Blasio hehkutti raportin julkistamistilaisuudessa.

Kuvernööri Cuomon kääntyminen

New Yorkin kuvernöörin Andrew Cuomon kääntymys kannabisasioissa on tuore esimerkki asioiden muuttumisesta politiikan korkeimmalla tasolla. Hän on vastustanut kannabiksen laillistamista aina viime vuoteen saakka. Vuoden 2018 tammikuussa hän kuitenkin asetti osavaltion terveysviraston tutkimaan kannabiksen käytön hyöty- ja haittapuolia.

“Tämä on kuuma puheenaihe ja olisi hyvä saada joitakin tosiseikkoja tähän keskusteluun”, hän tiedotti tuolloin.

Tutkimustulokset osoittivat hyötyjen peittoavan haitat, ja Cuomo aloitti henkilökuntansa kanssa osavaltiossa viidentoista kokouksen kiertueen kertomassa äänestäjilleen näistä tuloksista.

“Meidän täytyy lopettaa hyödytön ja epäoikeudenmukainen rikosoikeudellinen tuomitseminen, sen aiheuttama ihmisiä lamaannuttava kriminaalileima ja laillistettava kannabiksen viihdekäyttö aikuisille nyt heti”, hän lausui New Yorkin asianajajaliiton kokouksessa joulukuussa saaden raivoisat suosionosoitukset.

Pennsylvania – Kieltolaki on jo letkuissa

Pennsylvanian kuvernööri Tom Wolf twiittasi 12.12. tiedotteen, jonka mukaan “Pennsylvanian on aika tarkastella vakavin mielin ja rehellisesti kannabiksen viihdekäytön kysymystä”.

Pennsylvania laillisti kannabiksen lääkekäytön vuonna 2016 osavaltion kongressin ja kuvernöörin päätöksellä. Aluksi potilaille sallittiin ainoastaan erilaiset jatkojalosteet, mutta vuoden 2018 heinäkuusta alkaen kannabiksen jakelupisteet potilaille, ns. dispensaries, ovat saaneet myydä myös kasvimuotoista kannabista.

Pennsylvanian osavaltion senaattori Daylin Leach, joka laati osavaltion lääkekannabislain, kertoi Twitterissä laativansa lakiluonnoksen myös viihdekäytön laillistamiseksi.

“Tämä tulee toimimaan. Tapaan senaattori Sharif Streetin kanssa alan asiantuntijoita koko maasta ja olemme laatimassa valtakunnan parasta kannabiksen käytön aikuisille laillistavaa lakia. Homma jatkuu tammikuussa. Kieltolaki on letkuissa.”

Republikaanien johtaja Jake Corman luonnehti Wolfin kantaa “holtittomaksi ja edesvastuuttomaksi”. Lausunnossaan Corman sanoi kannabiksen viihdekäytön laillistamisen lähettävän väärän viestin nuorisolle ja vannoi tekevänsä kaikkensa sen estämiseksi.

Laillistaminen ei lisää nuorten kannabiksen käyttöä

Liittovaltion huumeiden väärinkäytön tutkimuslaitoksen, NIDA, 17.12.2018 julkaiseman Monitoring the Future raportin mukaan nuorison kannabiksen käyttö on lähinnä laskenut kuluneiden kymmenen vuoden aikana ja vuosina 2017 – 2018 ei ole tapahtunut mitään muutosta. Tämä lukiolaisten päihteiden ja huumeiden käyttöä selvittävä tutkimusprojekti aloitettiin vuonna 1976 ja sen tiedot kertovat hyvin sekä pitkäaikaisista trendeistä että uusista muoti-ilmiöistä nuorison keskuudessa. NIDA on yksi USA:n liittovaltion terveysviraston, NIH, virastoista.

“Nuorten kannabiksen käytön muutokset ovat kiinnostaneet tutkijoita viimeisen kymmenen vuoden aikana, koska kannabiksen lainsäädäntö ja sosiaalinen ympäristö ovat muuttuneet merkittävästi: kymmenessä osavaltiossa ja pääkaupungissa DC:ssä aikuiset saavat nyt käyttää kannabista vapaasti ja se on laillista lääkekäyttöön vielä useammassa osavaltiossa. Vaikka myös alaikäisten asenteet ovat muuttuneet myönteisemmiksi kannabista kohtaan, ei tämä muutos ole onneksi aiheuttanut käytön kasvua”, NIDA johtaja Nora Volkow muotoilee asian tiedotteessa.

Vuonna 2018 35,9% lukion viimeisten luokkien oppilaista ja 27,5% lukion aloittaneista kertoi käyttäneensä kannabista kuluneen vuoden aikana, mutta kuluneiden kahdenkymmenen vuoden aikana 5,0% – 6.6% on ilmoittanut käyttävänsä kannabista päivittäin eikä tässä ole tapahtunut muutoksia laillistamisen myötä.

Porttiteoria (tai siis porttiväittämä, koska tälle ”teorialle” ei ole koskaan esitetty pitäviä todisteita) ei päde tässäkään tapauksessa: muiden laittomien huumeiden käyttö oli nuorten keskuudessa vuonna 2018 alhaisimmillaan sen jälkeen, kun Monitoring the Future tutkimus aloitettiin kaksikymmentä vuotta sitten.

Sen sijaan sähkötupakan käyttö leviää nuorison keskuudessa hälyttävän nopeasti.

“Uusin tutkimustulos osoittaa, että laillistaminen ja valvonta toimivat kuten on ajateltukin. Meillä paremmat edellytykset rajoittaa nuorten kannabiksen saantia ottamalla kannabis pois kadun kulmilta ja laittamalla se osavaltion lisensoiman liikeyrityksen tiskin taakse. Laillistaminen toimii, koska sen avulla saamme kaupan yhteiskunnan ohjaukseen ja kannabiksen valvontaan, mikä puuttui kieltolain villin lännen maailmasta”, NORML kansalaisjärjestön varatoiminnanjohtaja Erik Altieri selittää.

Washingtonin osavaltiossa kannabiksen laillistamisaloite voitti vuonna 2012 ja vuonna 2014 aloitettiin laillinen kauppa. JAMA Pediatrics tiedelehdessä 19.12. julkaistun tutkimuksen mukaan alaikäisten kannabiksen käyttö on laskenut laillistamisen jälkeen. Kahdeksasluokkalaisten kannabiksen käyttö laski vuosina 2014 – 2016 9,8%:sta 7,3%:iin ja kymmenesluokkalaisten 19,8%:sta 17,8%:iin. Vanhimman ikäluokan kahdestoistaluokkalaisten käyttö pysyi samalla tasolla 26,7%:ssa.

Coloradon osavaltion Department of Public Safety julkaisi lokakuussa raportin laillistamisen vaikutuksista, josta Tusky uutisoi jo aiemmin. Raportin mukaan 12 – 17 vuotiaiden keskuudessa kannabiksen käyttö kuluneen kuukauden aikana laski kouluvuotena 2015/2016 alimmilleen kouluvuoden 2007/2008 jälkeen. Lukioikäisten keskuudessa sekä elinaikana että kuluneen kuukauden aikana tapahtuneessa kannabiksen käytössä ei ole tapahtunut muutoksia vuosina 2005 – 2017.

2019 – 2020 lisää osavaltioita laillistaa

Connecticutin uusi kuvernööri, demokraattien Ned Lamont sanoi kampanjansa aikana, että kannabiksen laillistaminen “on sellainen ajatus, jonka aika on nyt”.

Illinoin vuoden vaihteessa virkaan astuva demokraattien J.B. Pritzker piti kannabiksen laillistamista kampanjansa keskeisenä tavoitteena. Valintansa jälkeen hän vahvisti ajavansa laillistamista heti, kun lakia säätävät elimet taas kokoontuvat.

Minnesotan uusi kuvernööri, demokraattien Tim Walz vannoi “korvaavansa nykyisen epäonnistuneen politiikan sellaisella, joka luo verotuloja, työpaikkoja, uusia mahdollisuuksia Minnesotan asukkaille ja luottaa aikuisiin ihmisiin näiden tehdessä yksilönoikeuksiin perustuvia henkilökohtaisia valintoja”.

New Jerseyn vuonna 2017 valittu uusi kuvernööri, demokraattien Phil Murphy kampanjoi aikoinaan kannabiksen laillistamisella. Nimityksensä jälkeen tänä vuonna hän on jatkanut ponnistelujaan kieltolain lopettamiseksi.

New Mexicon uusi kuvernööri, demokraattien Michelle Lujan Grisham sanoi kampanjansa aikana laillistamisen “tuovan satoja miljoonia dollareita osavaltion kassaan”. Hän kannatti laillistamista jo edustajana toimiessaan ja osavaltion kongressissa arvellaan laillistamisen menevän helposti läpi.

Rhode Islandin kuvernööri, demokraattien Gina Raimondo on ollut kommenteissaan varovainen laillistamisen suhteen, mutta hänen retoriikkansa on muuttunut viime aikoina vihjaten siihen suuntaan, että naapuriosavaltioiden paine voi pakottaa laillistamisen näiden siirtyessä siihen suuntaa.

Vermontissa laillistettiin kannabiksen hallussapito ja kotikasvatus jo vuonna 2018, mutta laki ei salli kaupallista tuotantoa ja myyntiä. Osavaltio ei saa kannabiskaupasta siten mitään tuloja eikä myöskään pysty valvomaan sen kauppaa. Demokraattijohtoisen lainsäädännön arvellaan laativan lain kannabiksen kaupasta vuonna 2019.

Kansasissa uusi demokraattinen kuvernööri Laura Kelly kannattaa kannabiksen lääkekäytön laillistamista saattaen lainsäädännön samalle tasolle naapuriosavaltioiden kanssa.

Wisconsinin virkaanastuva kuvernööri, demokraattien Tony Evers on kertonut kannattavansa kannabiksen käytön dekriminalisaatiota, sallivansa lääkekäytön ja hän kannattaa äänestäjien sallimista päättää kansanäänestyksellä kannabiksen laillistamisesta kokonaan.

Texasissa juuri valittu kuvernööri, republikaanien Greg Abbott kertoi olevansa avoin kannabiksen dekriminalisoinnin suhteen, mitä osavaltion republikaaninen puolue virallisesti suositteli vuoden 2018 aikana.

Etelä-Carolinessa neuvonantajat ovat kehottaneet lainsäätäjiä laillistamaan kannabiksen lääkekäyttö vuonna 2019.

Vuonna 2020 luultavasti hyvin jännittävien presidentinvaalien yhteydessä Arizonassa, Floridassa, Ohiossa ja Pohjois-Dakotassa aiotaan järjestää kansanäänestys kannabiksen laillistamiseksi. Samana vuonna Mississippissä, Nebraskassa ja Etelä-Dakotassa aiotaan järjestää kansanäänestys kannabiksen lääkekäytön laillistamisesta.

Koko huumelain uudistus

Presidentti Donald Trump allekirjoitti 21.12. molempien pääpuolueiden kannattaman liittovaltion rikosoikeuden uudistamista koskevan lain ”The First Step Act”. Opioidiepidemia on levinnyt kautta USA:n huolimatta siitä, että maassa on eniten vankeja koko maailmassa. Yhdysvallat on esimerkki siitä, että vankilat eivät ole ratkaisu huumeiden käytön aiheuttamiin ongelmiin.

Uuden lain mukaan huumetuomioista langetetuista pakollisista vähimmäisrangaistuksista luovutaan ja liittovaltion tuomareille annetaan harkintaoikeus rangaistuksen langettamisessa. Maksimirangaistukset säilytetään väkivaltarikoksista ja huumekaupan johtamisesta tuomituille. Liittovaltion vankilavirasto velvoitetaan ottamaan käyttöön heroiini- ja opiaattiriippuvaisten hoito-ohjelmia.

Opioidikriisiin vastataan osavaltiotasolla myös siten, että New Yorkin ja Illinoisin osavaltiot muuttivat lääkekannabislakeja niin, että opioidireseptin saaneet potilaat voivat korvata opioidilääkkeensä kannabislääkkeellä.

Kannabiksen uudelleenluokittelu

USA:n korkein terveysviranomainen, Surgeon General, Jerome Adams sanoi joulukuun alussa järjestetyssä kaksipäiväisessä poliisijohtajien opioidikriisiin keskittyneessä kokouksessa Bostonissa, että USA:n huumeluokittelujärjestelmä pitää tarkistaa, mutta huumeita ei pidä dekriminalisoida maan laajuisesti.

“Luokitusjärjestelmämme toimii, vaikka ei aivan niin ihanteellisesti kuin se voisi. Asiat eivät ole pysyviä. Meidän pitää pystyä muutokseen.”

Adams ei tarkentanut, mistä muutoksesta hän puhuu, mutta hänen mukaansa yksi merkittävä ongelma on se, että tutkijat eivät pysty tutkimaan kannabiksen koko lääkepotentiaalia sen huumeluokituksen takia.

“Aivan kuten meidän pitää arvioida uudelleen rikosoikeudellista lainsäädäntöämme, pitää meidän arvioida uudelleen terveydenhoitoa koskevaa lainsäädäntöä ja valvontaa, ja tämä pitää sisällään myös luokittelujärjestelmän arvioinnin”, Adams kertoi kokoukselle.

Vuonna 1950 perustettuun The Leadership Conference liittoon kuuluu yli 200 järjestöä kuten Lawyers’ Committee for Civil Rights Under Law, People for the American Way, Service Employees International Union ja tehdastyöntekijöiden liitto, UAW. The Leadership Conference vaatii vuoden 2019 alussa työnsä aloittavaa kongressia ottamaan kannabis pois Yhdysvaltojen huumausainelaista ja ohjaamaan säästyneet varat niille yhteisöille, joita kannabiksen kieltolain täytäntöönpano on vahingoittanut. Vaatimukset kannabiksen huumeluokituksen tarkistamiseksi sisältyvät liiton esitykseen rikoslain kokonaisuudistukseksi.

Tässä vaatimukset: säädä kannabiksen uudelleenluokitteleva lainsäädäntö siten, että se edistää rodullista tasa-arvoa ja lainsäädännön uudistamista. Lopeta liittovaltion kieltolaki siten, että muutoksessa otetaan huomioon vuosikymmenien värilliselle ja köyhille yhteisöille aiheutetut haitat.

Kannabiksen dekriminalisaatio “seuraava askel” ?

Vuoden vaihteessa Yhdysvaltojen kongressin alahuoneen enemmistö siirtyy demokraattisen puolueen käsiin. Demokraattisen puolueen johtoon valittu edustaja Hakeem Jeffries twiittasi ennen joulua, että “Historiallinen rikoslain uudistus on nyt laki. Seuraavana askeleena kongressin pitää dekriminalisoida kannabis.”

Nuorten kannabiksen käyttöön laillistaminen ei ole vaikuttanut lainkaan. Itse asiassa kieltolaki ei ikinä suojellut nuorisoa miltään, eikä se ollut sen tarkoituskaan vaan heidän valvonta rasistisin perustein. Sen sijaan vanhemmat ikäluokat ovat alkaneet käyttää kannabista laajenevissa määrin ja yhä uusiin käyttötarkoituksiin hämärtäen lääkekäytön ja ns. viihdekäytön rajaa.

Suuyrityksethän aikoinaan ajoivat kannabiksen kielletyksi Yhdysvalloissa ja YK:ssa, ja suuryritykset ovat nyt laillistamassa sitä Pohjois-Amerikassa. Monikansallisilla suuryrityksillä on aivan erilaiset resurssit vaikuttaa poliittisiin päättäjiin kuin kansalaisjärjestöillä. Tämä on nähty ja koettu niin monissa asioissa ympäristökysymyksistä kuluttajan suojaan. Trump on suuryritysten presidentti, kuten kaikki muutkin Yhdysvaltojen presidentit. Lisäksi oikeusministeri Sessionsin lähdön jälkeen Trumpin hallinnossa ei taida olla jäljellä ketään, joka kokisi marihuanan enää suureksi symboliseksi asiaksi.

Toteutuuko näin se kannabisaktivistien ennuste, että kapitalismi lopulta laillistaa kannabiksen sen omalla logiikalla? Talouden kasvun on jatkuttava ja kapitalismi tarvitsee siihen yhä uusia markkinoita. Pohjimmiltaan kyse on siitä, että ostaako tavallinen kansalainen kannabiksensa puku- vai pyssymiehiltä – vai kasvattaako itse tai sosiaalisessa yhteisössä.

Tusky seuraa prosessia. Voit liittyä jäseneksi tai antaa muuten tukesi:
FI92 5491 0220 1491 86

Lähde: CNBC 20.12.2018FDA 20.12.2018CNBC 20.12.2018NIDA 17.12.2018

New Yorkin laillistamissuunnitelmaNew York City Official Webpage 20.12.2018

Leafly 17.12.2018Philly. com 16.12.2018abc27news 20.12.2018Norml 18.12.2018Seattle Times 19.12.2018JAMA Pediatrics 19.12.2018Marijuana Moment 14.12.2018Chicago Sun Times 6.12.2018EMCDDA 19.12.2018Reuters 20.12.2018JAMA 18.12.2018Marijuana Moment 26.12.2018

The Forbes 26.12.2018CNN 7.12.2018,

 

Kannabiksen käyttö kasvaa tällä hetkellä eniten vanhempien ikäluokkien keskuudessa

Presidentti Donald Trump osallistuu “Agriculture Improvement Act” lain allekirjoitusseremoniaan 20.12.2018. Hamppua tässä ei mainita mutta näytetään amerikkalaisia poliittisia seremonioita!

 

 

Kannabisuutiset 2018 !

 

 

Coloradoa edustava senaattori Cory Gardner ajaa kongressissa kannabiskaupan sallivaa pankkilain muutosta, vaikka sen ensimmäinen versio ei mennyt läpi

 

alt