2019 Uutiset

Uruguayn laillistamisprojekti etenee

Uruguayn kannabiksen laillistaminen sopii hyvin esimerkiksi suomalaiselle mallille, koska kannabiskulttuuri oli vuonna 2013 yhtä lähtökuopissa kuin Suomessa tällä hetkellä. Katukaupassa myytiin Paraguayssa kasvatettua bulkkiheinää ja ihmiset kasvattivat kannabista kaapeissa, teltoissa ja pihojen perillä. Erona on edistyksellinen presidentti.

Presidentti José Mujican aloitteesta Uruguay alkoi taistelemaan laitonta huumekauppaa vastaan sekä kohentamaan yleistä turvallisuutta ja kansanterveyttä ottamalla kannabiksen kauppa valtion valvontaan. Ensiksi sallittiin rekisteröityneille käyttäjille kotikasvatus, sitten kannabisklubit ja lopulta kannabiskauppa apteekkien kautta vuonna 2017. Kuluneiden vuosien aikana valtio on kehittänyt lainsäädäntöä tukemaan kasvavaa kannabiskauppaa ottamalla huomioon valtavat kaupalliset mahdollisuudet: asiantuntijoiden mukaan muutamassa vuodessa tämä vihreä aalto liikuttaa miljardeja dollareita.

Vuoden 2019 alussa Uruguayn kannabiksen laillistamisprosessi edistyy siten, että kannabista kasvaa yli tuhat hehtaaria peltoviljelynä ja 22 000 neliömetriä kasvihuoneviljelynä 22:n yrityksen voimin. Kannabisteollisuus kasvaa kohisten ja uusia tuotteita kehitetään aikuisten rentoutumiseen, lääkkeiksi, teollisuuden raaka-aineiksi ja elintarvikkeiksi.

Kannabista ja hamppua

Kannabiksen valvontaviraston, Instituto de regulacion y control del cannabis, IRCCA, johtaja Martín Rodríguez arvioi alalle syntyvän seuraavien neljän vuoden aikana 3000 – 4000 uutta työpaikkaa. IRCCA valvoo kaikkea kannabikseen liittyvää yhteistyössä maatalous- ja kalastusministeriön, Ministerio de canaderia agricultura y pesca, MGAP, kanssa.

IRCCA valvoo psykoaktiivisen eli THC-pitoisen kannabiksen kasvatusta ja tuotantoa lääke-, aikuis- ja tutkimuskäyttöön. IRCCA on hyväksynyt vuodesta 2015 kasvatuslupia 57 miljoonan dollarin edestä eri kannabisprojekteille, joista osa yliopistoille ja muille julkisyhteisöille, ja sillä on käsittelyssä 20:n projektin luvat yhteiseltä arvoltaan 40 miljoonaa dollaria. Apteekkien myymän aikuiskäyttöön tarkoitetun kannabiksen kasvattajien määrää aiotaan lisätä kahdesta viiteen vuoden 2019 aikana.

Uruguayssa kannabiksen käyttäjiksi on IRCCA:n tietojen mukaan vuoden 2019 puoliväliin mennessä rekisteröitynyt noin 37 000 aikuista, jotka voivat ostaa kannabista 17:stä apteekista, 7219 kotikasvattajaa ja 3875 on liittynyt kannabisklubeihin, joita on perustettu 125.

MGAP valvoo ei-psykoaktiivisen kannabiksen, hampun, käyttöä teollisiin tarkoituksiin kuten biomassaksi, elintarvikkeiksi ja CBD-öljynä tai hartsina lääkkeiksi ja ihonhoitotuotteiksi. Näitä tuotteita ei tällä hetkellä myydä kotimaassa, koska toiminnassa on vasta kaksi luvan saanutta uuttamislaboratoriota. Vientikanavat ulottuvat kaikkialle niihin maihin ja osavaltioihin, joissa kannabiksen viihde- ja lääkekäyttö on laillista. Näillä tuotteilla Uruguay tähtää maailman supermarkettien ruokaöljy- ja siemenmarkkinoille, pikkunaposteltaviin ja salaatteihin. Hamppukaupan arvon elintarvikkeiksi ja kannabinoidituotteiksi jalostettuna arvioidaan olevan 100 miljardia dollaria kymmenen vuoden kuluttua.

Apteekkeihin jonotetaan edelleen

Aikuiskäyttöön tarkoitetun kannabiskaupan laillistaminen on edennyt siten, että kotikasvatus laillistettiin vuonna 2014, kannabisklubit aloittivat toimintansa vuonna 2015 ja apteekkien kannabiskauppa 19.7.2017. Uruguayn hallitus on halunnut luoda kannabiskaupan mallinsa askel askeleelta harkitusti.

Ensimmäisenä kannabiskaupan pääkaupungissa Montevideossa aloittanut apteekkari Esteban Riviera kertoo myyneensä ensimmäisen kuuden tunnin aikana 1250 kannabispakettia ja jonon ulottuneen kahden korttelin päähän.

Hän oli myös ensimmäinen apteekkari, joka joutui lopettamaan kannabiksen myynnin pankin uhatessa sulkea hänen pankkitilinsä. Uruguay on suvereeni valtio mutta joutuu silti noudattamaan Yhdysvaltojen tiukkoja pankkilakeja huumeiksi luokiteltujen aineiden suhteen, mikä rajoittaa kannabiskauppaa myös Yhdysvaltojen osavaltioissa.

Järjestelmä on tiukka. Asiakkaan pitää rekisteröityä, minkä jälkeen hän voi ostaa 10 grammaa viikossa ja 40 grammaa kuukaudessa. Myös kannabiksen vahvuutta valvotaan tiukasti: sen THC-pitoisuus on korkeintaan 9% ja tuotteessa on mukana CBD:tä tasapainottamassa THC:n vaikutuksia. Vuonna 2019 apteekeissa on tarjolla neljää erilaista tuotetta, joista yksikään ei ole kovin vahvaa laatua.

Hinta on vakio 200 Uruguayn pesoa eli noin 5 € viiden gramman pakkauksesta. Apteekki saa tästä vain 20%, mutta voi pyytää korkeampaa voittomarginaalia oheistuotteista kuten papereista ja pikkunaposteltavista.

Apteekkiin lasketaan yksi asiakas kerrallaan ja hän tunnistautuu sormenjälkilukijalla, joka osoittaa asiakkaan olevan rekisteröity eikä hän ole täyttänyt kuukausikiintiötään. Sitten kannabis maksetaan käteisellä, koska tällä ehdolla pankit suostuivat jatkamaan asiakassuhdetta apteekkien kanssa.

Lainmuutoksen tarkoituksena oli saada kannabiksen käyttäjät siirtymään laittomilta markkinoilta laillisille. Kannabista voi ostaa aikuiskäyttöön laillisesti vain 17:stä apteekista maassa, jossa on 3,5 miljoonaa asukasta. Jonot apteekkien edessä osoittavat, ettei tarjonta täytä kysyntää laillisilla markkinoilla.

Jo 22 miljoonaa dollaria pois laittomilta markkinoilta

Ennen laillistamista kenelläkään Uruguayssa ei ollut kokemuksia kannabiksen laajamittaisesta kasvattamisesta. Kaliforniassa, Coloradossa ja Kanadassa etuna on ollut se, että kannabiksen lääkekäyttö oli laillista jo vuosia ja tästä saaduilla kokemuksilla on helpompaa luoda kannabiksen kasvatusteollisuutta aikuiskäytölle kuin aivan tyhjältä pöydältä.

IRCCA arvioi laillistamisen siirtäneen 22 miljoonan dollarin edestä kannabiskauppaa laittomilta markkinoilta laillisille vuoden 2018 loppuun mennessä. Suurimmasta osasta vastaa kotikasvatus 68%:lla, kannabisklubien osuus on 20% ja apteekkien 12%.

Apteekit myivät vuoden 2018 loppuun mennessä 1916 kiloa eli keskimäärin 3,8 kiloa päivässä. Lokakuussa apteekkimyynti ylsi jo melkein 200 kiloon, mutta tarjonta vaihtelee suuresti kuukaudesta toiseen. Myynti tuotti apteekeille 2,6 miljoonaa dollaria, josta tuottajille maksetaan 1,8 miljoonaa dollaria ja loput jaetaan valtion ja apteekkien kesken.

Apteekki saa lähetyksen joka keskiviikko, mutta se ei yleensä kestä yhtä vuorokautta kauempaa. Apteekit eivät saa mainostaa kannabista, minkä takia niiden on pitänyt kehittää sosiaalisen median välityksellä tiedotuskanavia asiakkailleen tuotteiden saapumisesta.

IRCCA:n arvion mukaan lain täytäntöönpano kärsii kannabiksen tuotannon pullonkauloista, ja se on myöntämässä kolme uutta lupaa, jotka velvoittavat kunkin yrityksen tuottamaan 2000 kiloa kannabista vuodessa viiden vuoden ajan.

Apteekeilla on myös ollut alussa mielikuvaongelmia. Ympäristön asukkaat ovat pelänneet asuinalueen muuttuvan pummilähiöksi. Kaupan alettua naapurusto onkin huomannut asiakkaiden käyttävän myös muita palveluja ruokkien paikallistaloutta. Niukan voittomarginaalin ohella apteekkareita palkitsee asiakaskunnan kiitollinen palaute siitä, että he voivat ostaa turvallista tuotetta turvallisessa ympäristössä järkevään hintaan.

IRCCA:n pääsihteerin Diego Oliveran mukaan kannabisyrityksien kokemukset ovat karttuneet ja hän luottaa niiden valmiuksiin tuottaa enemmän. IRCCA on myöntämässä lisää lupia vuoden 2019 loppuun mennessä.

Valtion tiukan valvonnan takia myynti aikuiskäyttöön ei ole tuonut paljoa tuloja kannabisyrityksien kassaan, mutta valtio suosiikin enemmän kannabiksen kasvatusta lääkekäyttöön, joka laillistettiin myös vuonna 2013.

Ulkomaiset sijoittajat

Kuusi vuotta kannabiskaupan laillistamisen jälkeen kansainväliset sijoittajat ovat rakentamassa tuotantokapasiteettia vientiä varten.

Silverpeak Life Sciences Uruguay Inc. on yksi Uruguayn suurimmista kannabisyrityksistä. Yritys neuvottelee sijoittajiensa kanssa 35 miljoonan dollarin lisäsijoituksista tänä vuonna nelinkertaistaakseen tuotantonsa ja rakentaakseen isomman uuttamislaboratorion vuonna 2020.

“Suunnittelemme laajentavamme tuotantomme 25 tonniin ensi vuonna, mikä nostaisi tulomme yli 100 miljoonan dollarin”, yrityksen amerikkalainen toimitusjohtaja ja kannabissijoittaja Jordan Lewis selostaa toimintatavoitteita.

Lewis on sijoittanut kannabiskauppaan Coloradossa ja hän perusti muiden sijoittajien kanssa Kanadan Brittiläisen Kolumbian osavaltioon rekisteröidyn Silverpeakin hävittyään tarjouskilpailun kasvatusluvasta Uruguyassa vuonna 2015. Silverpeakin omistama uruguaylainen sisaryhtiö Fotmer Corporation SA rakensi 18 kasvihuonetta ja pienen uuttamislaboratorion seitsemällä miljoonalla dollarilla, jotka Silverpeak takasi. Se on anonut IRCCA:lta lisää lupia tuotannon lisäämiseksi 400 tonniin kannabiskukintoa vuodessa ja tarvitsee noin 150 miljoonaa dollaria vuosina 2020 – 2023 rahoitusmarkkinoilta tai “strategiselta liittolaiselta”.

Toinen kannabista aikuiskäyttöön tuottava uruguaylainen yritys ICC Labs kasvattaa kannabista myös lääkekäyttöön, jolla on parempi voittomarginaali sekä kasvavat kansainväliset markkinat. ICC Labs on erikoistunut CBD:n tuottamiseen lääkekäyttöön, ja Fotmerilla on ensimmäinen lupa tuottaa THC:tä lääkekäyttöön. ICC Labs on Etelä-Amerikan suurin kannabiksen tuottaja, jolla on yritystoimintaa myös Kolumbiassa ja Meksikossa.

Yksi Kanadan suurimmista kannabisyrityksistä, Aurora Cannabis osti vuonna 2018 Silverpeakin ja ICC Labsin 220 miljoonalla dollarilla. Se on ollut yksi harvoista Uruguayhin sijoittaneista isoista yrityksistä sijoittamalla kasvihuoneisiin ja uuttamislaboratorioihin tavoitteenaan lääkekannabiksen vieminen Etelä-Amerikan, Euroopan ja Kanadan markkinoille.

Tämä vuosi on kaupallisen viennin alku tuottajien hakiessa vientilupia ja sertifikaatteja tuotteilleen. Jos Fotmer saa luvat viedä kuusi tonnia kannabiksen kukkaa sekä pieniä määriä CBD- ja THC-uutteita Australiaan, Kanadaan, Britanniaan ja Saksaan, tuottaa se arviolta 40 miljoonaa dollaria Silverpeakille Lewisin mukaan. Hän arvioi ensi vuoden viennin arvoksi yli 100 miljoonaa dollaria, ja sijoitusten tahti voi kiihtyä kun isot pohjois-amerikkalaiset kannabisyritykset huomaavat Uruguayn tarjoamat edut. Kannabiksen vienti lääkekäyttöön voi viiden vuoden kuluttua tuottaa jo miljardi dollaria vuodessa.

Suurin osa Uruguayssa toimivista yrityksistä on perustettu ulkomaisella pääomalla ja ne tähtäävät pääasiassa kansainvälisille markkinoille. Uruguya on asemoinut itsensä kansainvälisen kannabisteollisuuden ytimeen. Tärkeimmät vientimaat ovat Australia, Uusi-Seelanti, Kanada, Saksa ja muutama muu Euroopan valtio.

“Maallamme on kattava lainsäädäntö, joka säätelee kaikkea kannabiksen kasvatuksesta tuotantoon teolliseksi raaka-aineeksi, lääkkeeksi ja aikuiskäyttöön. Tähän liittyy sijoittajien arvostama poliittinen ja taloudellinen vakaus sekä hyvät yhteiskunnalliset resurssit. Valtio tarjoaa tukea sijoituksille ja on luonut myönteisen ilmapiirin kannabiskaupalle”, IRCCA:n johtaja Rodriguez kuvailee tilannetta.

Valvontasäädöksiä muutetaan tarpeen mukaan, ja kannabiksen lääkekäytön laillistuessa ympäri maailman ovat tulevaisuuden näkymät valoisat.

Tusky seuraa prosessia. Voit liittyä jäseneksi tai antaa muuten tukesi: FI92 5491 0220 1491 86

Kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/4360

Lähde: IRCCA 30.11.2018Infobae 26.7.2019BBC 4.4.2019Bloomberg 19.3.2019Marijuana Business Daily 11.2.2019,

 

Fotmer SA omistaa kannabisplantaasin Nueva Helvecian pikkukaupungissa 130 kilometrin päässä Uruguayn pääkaupungista Montevideosta.

Yritys työllistää 80 ihmistä ja on sijoittanut 7 miljoonaa dollaria kasvatustiloihin ja uuttamislaboratorioon aikomuksena viedä kymmeniä tonneja maailmalle kuten Saksaan ja Kanadaan, jossa vallitsee kannabispula viime vuotisen laillistamisen jälkeen. Fotmerilla on 35 000 kannabiskasvia 18:ssa kasvihuoneessa kooltaan 12,5 metriä kertaa 100 metriä.

Kansainvälinen kieltolaki ja valtiotasoinen laillistaminen ovat luoneet monimutkaisen ja koko ajan muuttuvan kansainvälisen säädöstön kannabiksen viennille.

ICC Labs ja Aurora Cannabis avasivat Etelä-Amerikan ensimmäisen kannabiksesta lääkkeitä jalostavan laboratorion 28.11.2018. Läsnä oli Uruguayn nykyinen presidentti Tabaré Vázquez.

Kannabista apteekista – tilanne 8.8.2018

Uruguayn ilmasto sopii kannabiksen ulkokasvatukselle

Kannabis-mate – uusi tuote virvoitusjuomamarkkinoille