2019 Uutiset

Kampanja ylitti odotukset etuajassa

Suomalaisten kannabisyhdistyksien, -yrityksien ja -aktivistien vetämä kansalaisaloite kannabiksen rangaistavuuden poistamiseksi onnistui kirkkaasti tavoitteissaan jo viikko ennen varsinaisen nimienkeruun loppumista. Aikaa on perjantaihin 1.11. saakka, mutta 50 000:n raja ylitettiin jo torstaina 24.10, YK:n päivänä, rauhan ja ihmisoikeuksien päivänä.

Kampanjan aikana tiedottaminen törmäsi kieltolain pönkäksi luotuihin rakenteisiin eli suomeksi sensuuriin. Tiedotusvälineet eivät halunneet olla missään tekemisissä aloitteen kanssa ja tulipa pakit myös kaikenlaista haitallista tuotetta julkisissa tiloissa mainostavalta ylikansalliselta yritykseltäkin, vaikka kampanja olisi maksanut näkyvyydestä. Tällaiseen kansalaisten äänen vaimentamiseen luotujen rakenteiden rikkomisen ainoiksi keinoiksi jää siten tarrat, feissaaminen ja SOME-kampanjointi.

Maanmainio kansan äänitorvi Voima-lehti salli mainoksen lokakuun numeronsa takakannessa ja kotisivullaan bannerissa, mistä suurta respektiä!

Lokakuussa synkronisaatio alkoi nostaa kampanjamme asiaa julkisuuteen, kun Ina Mikkolan mainiossa ohjelmasarjassa Ina <3 Suomi käsiteltiin dekriminalisaation perusteita lokakuun alussa, ja Turussa kannabisreseptejä kirjoittanut lääkäri Esti Laaksonen kertoi todellisuudesta laillisen kannabislääkityksen taustalla.

Ankaralla uurastuksella kampanja onnistui luomaan syksyyn mennessä valtakunnallisen verkoston, joka toteutti huipennukseksi SOME-kampanjan aloitteen levittämiseksi läpi sosiaalisen median. Lokakuun toiseksi viimeisellä viikolla huikeat yli 25 000 ihmistä antoi kannatuksensa vieden kampanjan vakuuttavasti yli vaaditun rajan. Torstai 24.10.2019 jää historiaan ensimmäisestä läpi menneestä kannabisaloitteesta, tuona päivänä huikeat yli 12 000 allekirjoitusta vei sen maaliin noin 17.30 aikoihin.

Puolen vuoden dissaamisen jälkeen kampanjamme räjäytti koko suomalaisen median, ja Suomen koko valtaeliitti joutui keskustelemaan kannabiksesta. Professorit, puoluejohtajat, pari ministeriä, poliisijohto ja päihdealan järjestöt antoivat lausuntonsa aiheesta.

Aloitteen saama mediahuomio ylitti kaikki odotukset, ja tässä pieni valikoima 24. – 28.10 julkaistusta uutisoinnista:

Valtakunnan viralliset pääuutiset eli YLE:n puoli yhdeksän uutiset käsitteli kampanjaamme kohdasta 16.12 Mutta ensiksi tätä päivää… (linkki ohjaa suoraan uutiseen aloitteestamme)

MTV haastatteli kampanjan johtohahmoa Tapani Karvista tuoreeltaan : keskustelun portit ovat auenneet !

Ylen verkkolehden 24.10. pääuutisessa haastateltiin tiimin vetäjää Tapani Karvista.

Uutis-Suomi käsitteli kampanjaamme laajemmin, ja tätä samaa uutista levitettiin YLE:n paikallisuutisissa kuten mm. Lapissa (linkki ohjaa suoraan uutiseen aloitteestamme).

YLE uutisoi kampanjaamme myös kansainvälisesti.

MTV käsitteli kampanjaamme perusteellisesti peräti kuusi minuuttia!

Iltalehti pisti 25.10. puolueiden johdon ottamaan kantaa, mikä oli odotettavasti status quon puolesta.

Kansanedustaja Tavio muistuttaa siitä tosiseikaista, että kansalaisaloitteet eivät yleensä menesty eduskunnassa edes silloin, vaikka aloitetta yleisesti kannatettaisiin esimerkiksi siksi, että lakimuutos on aina valtava prosessi liitännäislakineen.

Tähän voisi kommentoida, että se on teidän duuni, josta me veronmaksajat maksamme ! Eduskunnan on kuitenkin kuultava asiantuntijoita tässä asiassa, ja tiedotusvälineissä annettiinkin asiantuntijoille hyvin palstatilaa.

Iltalehti 25.10.2019 haastatteli Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotiota. Nuotiokaan ei halua ottaa tarkkaa kantaa aloitteeseen, sillä saattaa joutua lausumaan asiantuntijana eduskunnalle tarkemmin. Silti hänen mielestään aloitteessa on tärkeitä ja viisaita ajatuksia. Kansainvälisesti on jo ymmärretty, että kriminalisointiin liittyy haittavaikutuksia. Tavoitteena ei ole edistää kannabiksen käyttöä ja todeta, että se olisi jotenkin hieno asia.

EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen pitää kannabisaloitteen etenemistä eduskuntaan hyvänä asiana.

– Se on hyvä, että nyt huumepoliittiset kysymykset nousevat keskusteluun myös poliittisella tasolla. Esimerkiksi huumausainestrategiaa on tehty 1997 viimeksi, maailma on ehtinyt muuttua parissakymmenessä vuodessa. Harva poliitikko haluaa profiloitua huumepoliitikkona, Mikkonen muistuttaa.

Helsingin Sanomat 25.10 haastateli rikosoikeuden professoreja. Kannabisaloite mietityttää professoreja: toinen kannattaa nykylakia, toisen mielestä se ei toimi, koska tuomioita jaetaan tuhansittain

Rikosoikeuden professori Sakari Melander pitää hyvänä asiana sitä, että eduskunta pääsee pohtimaan kannabiksen käytön vapauttamista. Kollega Matti Tolvanen katsoo, että nykymalli on jo toimiva.

Voisi kommentoida, että Tolvasen toimiva nykymalli perustuu arvanheittoon. Voisimmeko korvata eduskunnan OY veikkaus AB:n automaateilla, jos se periaate on toimiva?

YLE 25.10.2019 haastatteli asiasta vastaavaa oikeusministeri Ann-Maja Henrikssonia. Oikeusministeri Henrikssonin mielestä mitään kansainvälistä painetta käytön laillistamiseen ei Suomen hallituksen niskassa tunnu.

– Meillä ei ole hallitusohjelmassa linjaa, joka tätä tukisi.

Henriksson kertoo juuri viime viikolla illallistaneensa Euroopan neuvoston oikeusministerien kokouksessa samassa pöydässä Luxemburgin oikeusministeri Sam Tansonin kanssa. Aihe nousi ruokapöydässä esiin.

– Siinä istuivat myös Ranskan ja Itävallan oikeusministerit samassa pöydässä. Aika yksin Luxemburgin ministeri sai siinä olla.

Ikäänkuin kommenttina oikeusministerimme ennakkoluuloille YLE uutisoi 26.10.2019, kuinka Saksan kristillisdemokraatit esittävät kannabiskaupan laillistamista.

CDU:n sisäpolitiikan tiedottaja Marian Wendt sanoi perjantaina, että kannabiksen käyttö voitaisiin vapauttaa ja samalla sen tuotanto sekä jakelu voitaisiin ottaa hallintaan.

Ei se Luxemburg niin yksin ole kuin mitä nuuskan myynnin laillistamisen kannattaja Henrikson luulee. Ministerin toiminnan pitäisi perustua tutkittuun tietoon, eikä nurkkakuntaisiin ennakkoluuloihin.

Kauppalehti lähettää 28.10.2019 terveisiä Turun huumepoliisille:

Näitä kärytteleviä hyvätuloisia seuratessa on helppo huomata 2000-luvun alussa kuullut koulupoliisin sanat vääriksi. Terveisiä Turun poliisilaitokselle, mutta se käyttäjä ei ole aina työtön luuseri, joka vain odottaa rotkon reunalla hyppäämistä heroiinihelvettiin.

Aloitetta on uutisoitu kansainvälisesti sekä kannabisalan että ruotsalaisten huumehaukkojen sivustoilla. Marijuana Moment julkaisi 25.10. uutisen ”Finland’s Government Will Consider Decriminalizing Marijuana In Response To Citizen Petition”. Ruotsalainen DrugNews julkaisi 25.10 uutisen ”Finland: initiativ vill tillåta cannabis”.

Drugnews uutinen on mielenkiintoinen siitä, että sen tietolaatikossa kierrätetään ruotsalaisten huumehaukkojen rahoittamaa WHO-raporttia ”The health and social effects of nonmedical cannabis use”. Siinä on sivulla vi WHO:n vastuuvapauslauseke ”This publication contains the collective views of an international group of experts, and does not necessarily represent the decisions or the stated policy of the World Health Organization”.

YLE:n radio lähetti 28.10.2019 ohjelman aiheella ”Pitäisikö kannabiksen käytön olla sallittua?” EHYT ry:n asiantuntija Kim Kannussaari vastaa kysymyksiinne kannabiksesta. Ohjelmaan soitti mm. tunnetun huumesodan lobbausjärjestön trolli, mikä oli mielenkiintoinen lemahdus 1900-luvun henkeä eikä jäänyt toimittajilta huomaamatta. 

Helsingin Sanomat 27.10.2019 uutisoi huumeiden nettikaupasta ja kuinka kovien huumeiden käyttö vain kasvaa Suomessa. Nykyinen huumevalvontajärjestelmä on ajastaan jäljessä kuin neuvostovalmisteinen dinosaurus: se perustuu ihmisoikeusrikokselle mutta ei täytä tarkoitustaan eli torju netissä pyörivää järjestäytynyttä rikollisuutta.

YLE:n A-studio lähettää 28.10. keskustelun kannabiksen dekriminalisoinnista, joka on katsottavissa Areenassa.

Dekriminalisointi on järkevää ja loogista aloittaa kannabiksen käytön dekriminalisoinnilla, koska se on yleisimmin käytetty laittomaksi julistettu huumausaine aiheuttaen eniten huumerikoksia ja siten eniten huumerikollisiksi leimattuja. Myöhemmässä vaiheessa keskusteluun nousee väistämättä dekriminalisointi Portugalin ja Norjan mallien mukaan. Huumausaineohjelmaa laadittaessa on vielä käytävä avoin keskustelu tämän kaupan julkisesta valvonnasta.

Keskustelun portit ovat nyt totta vie auki, ja tämä on vasta alkua eduskunnan valmistautuessa suureen kannabiskeskusteluun ensimmäisen kerran 50 vuoteen!

Tue kampanjaamme lahjoittamalla sopivaksi katsomasi summa Tuskyn tilille: FI92 5491 0220 1491 86

Kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi on mahdollista allekirjoittaa perjantaihin 1.11. saakka.
Medborgarinitiativet kan undertecknas här
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/4360

SKY uutiset:

Uusi suomalainen tehokas ja kestävä yrttihöyrystin Tinymight