Facebook

Jaa tämä sivu Facebookissa!

Kannabista tietoverkoissa

World Wide Web –aikakauden voidaan katsoa alkaneen vuonna 1993 kun ensimmäinen graafiseen käyttöliittymään perustuva Mosaic-selain julkaistiin. Kahta vuotta myöhemmin, vuonna 1995, avattiin Suomessa jo useita internetsivustoja, joiden joukossa olivat mm. YLE, MTV3, Iltalehti ja Suomen kannabisyhdistys. Kannabisyhdistyksen internetsivut herättivät heti pahennusta, jonka seurauksena raittiusjärjestö Sininauhaliitto perusti seuraavana vuonna oman internetsivustonsa tarkoituksenaan tarjota tietoa kannabisyhdistyksen ”huumemyönteisten” sivujen vastapainoksi.

Näkymät Sininauhaliiton ja SKY:n nettisivuilta vuodelta 1998Nykyisen kaltaisen internetin perustamisesta lähtien se on toiminut niin kannabisaktivistien kuin kieltolakia kannattavien huumehaukkojen temmellys- ja taistelukenttänä. Kymmenet suomalaiset ja tuhannet kansainväliset nettisivustot kertovat omaa kieltään maailmanlaajuisen kannabisliikkeen elinvoimaisuudesta, lisääntyvästä yhteistyöstä ja päättäväisyydestä murtaa ihmisoikeuksia loukkaava huumekieltolakijärjestelmä.

Kannabisliike on ollut informaatioteknologian hyödyntämisen eturintamassa, joka on aiheuttanut pelonsekaisia vastareaktioita prohibitionistien suunnalta. Viime vuosina internetin on jopa väitetty olevan suurin yksittäinen tekijä kannabiksen käytön ja kotikasvatuksen lisääntymisen takana. Vaikka internet ei välttämättä ole näin merkittävässä asemassa kannabiksen käytön trendien selittäjänä on se epäilemättä mahdollistanut uudenlaisen globaalin kannabisyhteisön synnyn ja helpottanut kotikasvatuksessa käytettävien välineiden ja kannabislajikkeiden saatavuutta. Yksittäisten aktivistien toimiminen sosiaalisessa mediassa on saanut aikaan myös uudenlaisia toiminnan muotoja, josta hyvänä esimerkkinä voidaan pitää viime vuonna järjestettyä radikaalimarssia.

Vuonna 2002 julkaistun brittitutkimuksen mukaan 92% 18-35 vuotiaista IT-alalla työskennelleistä oli joskus kokeillut kannabista. Kannabista kokeilleiden osuus oli selvästi IT-alalla muita ammattiryhmiä korkeampi. Tätä taustaa vasten olisi suoranainen ihme jos emme näkisi kannabisliikkeen ja kannabiksen kasvattajien soveltavan uusia teknisiä innovaatioita tärkeäksi kokemansa asian edistämisessä ja suuren yleisön tiedottamisessa.

Valtavirtaistuva ja kaupallistuva kannabiskulttuuri näkyy myös uusimpien mobiiliteknologioiden mahdollistamien sovellusten ja palvelujen tarjonnassa. Perinteisille kotitietokoneille ja uuden polven älykännyköille löytyy lukematon määrä erilaisia kannabikseen liittyviä ohjelmistoja ja palveluja. Tutustumme tässä niistä muutamaan mielenkiintoisimpaan.


LegalizeIt!

Legalize It!

Ensimmäinen esimerkki lukuisista eri älypuhelinalustoille julkaistuista ”kannabissovelluksista” on iPhonen Legalize It!. Tämän sovelluksen avulla voi ottaa yhteyttä paikallis-, osavaltio- ja liittovaltiotason poliitikkoihin puhelimitse tai lähettää heille valmiiksi muotoiltuja ja kirjoitettuja vetoomuksia sähköpostilla – suoraan ja helposti omasta kännykästä.

Sovellus sisältää myös tietoa eri osavaltioiden ja liittovaltion huumelainsäädännöistä. Valtava määrä erilaisia makupaloja kannabiksen historiasta, lääkekäytöstä ja kannabikseen liittyvistä myyteistä auttavat perustelemaan miksi kannabiskieltolaki tulisi kumota.

Julkaisija: TIITF Software
Alustat: iPhone/iPod touch
Hinta: $0,99
Saatavuus: Applen iTunes App Store

 

 


The GrowAppThe GrowApp

The GrowApp on Android-sovellus joka auttaa monipuolisesti (lääke)kannabiksen kotikasvattajaa. Tarjolla on tietoa, ohjeita ja näppäriä kannabiksenkasvattajan tarvitsemia työkaluja.

Sovelluksesta löytyy varsin kattava kannabiksen kasvatusopas sekä multa- että vesiviljelijöille. Opas käy läpi kaikki kasvatuksen eri vaiheet ja auttaa mm. kasvituholaisten tunnistamisessa ja hävittämisessä. Ravinneongelmien ratkaisuun suunniteltu työkalu kysyy kasvattajalta lukuisia kasvin tilaan liittyviä kysymyksiä, joiden perusteella se esittää todennäköisimmät syyt kasvien huonoon vointiin. Energiankulutuslaskuri ja eri mittayksiköiden muuntamiseen tarkoitetut apuohjelmat voivat olla käteviä kaupallisemmin orientoituneille kasvattajille.

Samalta julkaisijalta löytyy myös sovellus nimeltä Medicinal Marijuana Cookbook. Tämä ohjelma auttaa valmistamaan helppoja ja maistuvia kannabisherkkuja palkitun kokin opastamana.

Julkaisija: MMC Software
Alustat: Android
Hinta: Rajoitetut versiot ovat ilmaisia, Legilize it! sovelluksen täysversio maksaa 3,00€, Medicinal Marijuana Cookbookin 2,00€.
Saatavuus: Android Market

 


CannabisappCannabis

Astetta mielikuvituksellisempi sovellus on yksinkertaisesti nimetty Cannabis, jonka julkaisu Applen iTunes App Storessa nosti pienen mediamylläkän. Syynä moraalipaniikkiin oli sovelluksen ominaisuudet, joiden avulla lääkekannabispotilaat voivat nopeasti löytää lähimmät kannabisapteekit, asiaan vihkiytyneet asianajajat ja lääkekannabista määräävät lääkärit. Sovellus perustuu GPS-paikannustekniikkaan, jonka avulla ohjelma näyttää kartalla lähimmät käyttäjän etsimät kohteet.

Ohjelman kehittänyt Ajnag-verkosto lahjoittaa jokaisesta myydystä sovelluksesta 17 prosenttia eli 50 yhdysvaltain senttiä yleishyödyllisen kannabiksen medianäkyvyyttä edistävän järjestön perustamiseen.

Julkaisija: Ajnag-verkosto
Alustat: iPhone
Hinta: $2,99
Saatavuus: Applen iTunes App Store (artikkelin kirjoitushetkellä ohjelmaa ei jostain syystä löytynyt)

 


Grow Assistant

GeekyGrower Products on julkaissut kannabiksen kasvattajille tarkoitetun ohjelmiston nimeltä Grow Assistant. Ohjelman vahvuus on sen soveltuvuudessa hyvin erilaisiin ja -kokoisiin kasvatusprojekteihin. Sillä voi pitää kirjaa ja seurata kasvatusprojektin eri vaiheita kasvikohtaisesti siemenien istuttamisesta sadonkorjuuseen asti.

GrowassistantGrow Assistantilla voi tallentaa kuvia eri kasviyksilöistä, seurata rahavirtoja, pitää kirjaa kasvien perimästä, asettaa muistutuksia esimerkiksi kukistusjakson aloittamiseksi, seurata useita eri kasvatustiloja samanaikaisesti, tulostaa kuivattaville kasveille tunnistelappuja ja kasvatusoperaatioiden loppuraportteja, seurata kasvien pituuskasvua ja pitää kirjaa kasvatusvälineistöstä. Luonnollisesti kaiken tämän informaation voi suojata vahvalla salauksella.

Julkaisija: GeekyGrower Products
Alustat: iPad/Macintosh OSX 10.5-10.6/Win XP/Win 7
Hinta: Ilmainen testiversio, täysversiot $14,95-$69,95 riippuen kasvien lukumäärästä
Saatavuus: ohjelman oma kotisivu

 


Cannabis News ProCannabis News Pro

Cannabis News Pro kokoaa tärkeimmät kannabisuutiset kymmeniltä suosituimmilta kannabisuutissivustoilta saman käyttöliittymän alle. Tällä ohjelmalla pysyy ajan tasalla niin eräretkellä kuin tutkintavankilan eristyssellissä, olettaen ettei vanginvartijat ja vanki ole takakireällä tuulella. Uutisten linkittäminen oman Facebook profiilin seinälle tai niiden lähettäminen kavereille on vaivatonta. Luettavissa on myös kannabisjärjestöjen uusimmat Twitter-päivitykset ja lajiketietokanta.

Julkaisija: Jetfire Apps
Alustat: iPhone/iPod touch/iPad
Hinta: $2,99
Saatavuus: Applen iTunes App Store

 


Lääkekannabisteollisuus ja kaupallistumisen vaikutukset

Jo viisitoista USA:n osavaltiota on laillistanut lääkekannabiksen. Lääkekannabiksen menekin hurja kasvu on synnyttänyt kokonaan uuden kaupallisen sektorin, lääkekannabisteollisuuden. Tärkeä osa tätä uutta teollisuuden haaraa ovat kannabiksen loppukäyttäjiä palvelevat sadat lääkekannabisapteekit ja käyttäjien muodostamat kollektiivit. Nämä liikeyritykset ja yhteisöt tarvitsevat räätälöityjä ohjelmistoja omien prosessien hallitsemiseksi siinä missä muutkin liike-elämän toimijat. Markkinoille onkin tullut kymmeniä ohjelmistoalan yrittäjiä, jotka markkinoivat omia usein pilvitekniikalla toteutettuja ”kannabis-spesifisiä” prosessinhallintatyökalujaan.

Yksi tällainen on yritys on MJ Freeway. Yritys tarjoaa integroitua ohjelmistoratkaisua, joka pitää sisällään inventaariotyökalut, kassaohjelmiston ja monipuolisen potilastietojärjestelmän. Mikäli MJ Freewayn tarjoama potilaiden tunnistustekniikka, joka perustuu asiakkaan ajokortin viivakoodin skannaamiseen, tuntuu vanhanaikaiselta, kannattaa kääntyä IMCL (Innovative Marijuana Caregiver Logistics) yrityksen puoleen. IMCL on kehittänyt yhteistyössä sormenjälkibiometriikkaan erikoistuneen M2SYS Technologyn kanssa sormenjälkeen perustuvan tunnistustekniikan, joka on käytössä yksinoikeudella IMCL:n potilastietojärjestelmissä.

Kannabiksen kasvatuksen ammattimaistuessa sen kasvattamiseen käytettävää teknologiaa kehitetään kiihtyvään tahtiin. Markkinoilla on useita tietokoneohjattuja järjestelmiä, joiden avulla pyritään ylläpitämään kasvien kannalta optimaaliset kasvuolosuhteet.

Yksi tällainen hieman varakkaamman kotikasvattajan lompakolle soveltuva järjestelmä on nimeltään Growtronix. Tietokoneeseen liitettävän laitteen avulla on mahdollista seurata ja säätää mm. ilmankosteutta, hiilidioksidin määrää, pH-arvoja, vesiviljelyssä vesirajan korkeutta, lannoitteita ja valaistusta. Mukana tuleva ohjelmisto varoittaa erilaisista vaaratilanteista, valvoo videokameralla kasvatustilaa ja tekee kasvien kasvusta koostevideoita. Kannabiksen kasvatus on siis täysin automatisoitua ja kasvatusprojektia voi hoitaa vaikka toiselta puolelta maailmaa kännykän internetyhteyden välityksellä.


Growtronix

Kannabisaktivistit omalta osaltaan kehittävät ja soveltavat jatkuvasti uusia tieto- ja viestintäteknologioiden mahdollisuuksia. Kehityksen suuntaa on aina vaikea arvioida ja varmaa on vain se, etteivät kannabis ja sen laillistamisen kannattajat tule tietoverkoista katoamaan. Kannabiksen näkyvyys internetissä alkoi harrastelijoiden perustamista tietoportaaleista ja keskustelufoorumeista, joiden jatkona voidaan nähdä erilaiset pääosin laittomia markkinoita palvelevat siemeniä ja kasvatusvälineitä myyvät nettikaupat. 90-luvun puolivälissä alkanut lääkekannabiksen laillistamisbuumi Yhdysvalloissa on saanut liikkeelle myös uudenlaisia yrittäjiä, joiden motiivina ei enää välttämättä toimi omakohtainen kiinnostus kannabikseen vaan kannabismarkkinoilta saatavat voitot.

Mikäli kukinto on jostain syystä päässyt loppumaan, lääkekannabisreseptiä ei ole, eikä komerosta kajasta valo, voit aina hoitaa omaa virtuaalista kannabisfarmia parempia aikoja odotellessa. HighGrow 4.20 on peli, jossa aloitat valitsemalla siemenet ja etenet asteittain kohti sadonkorjuuta. Virtuaalipaukut eivät välttämättä toimi kuten aito kannabis vaikka ne voivatkin ruotsalaispsykologien mukaan laukaista virtuaaliskitsofrenian tai virtuaalipsykoosin.

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.