Facebook

Jaa tämä sivu Facebookissa!

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

TuSKY:n uutiset TuSKY:n uutiset

Richard Branson vastaanottaa kannabispalkinnon Barcelonan uudessa hasismuseossa

Sir Richard Branson vastaanottaa 9.5. Barcelonan hasismuseon myöntämän Cannabis Culture Award 2012 -palkinnon Maailmanlaajuisen huumepoliittisen komission edustajana. Bransonin ohella komissioon kuuluu 15 muuta maailman johtohahmoa, kuten entinen YK:n ihmisoikeuskomissaari Louise Arbour, entinen USA:n ulkoministeri George Schulz ja entinen Brasilian presidentti Fernando Henrique Cardoso.

Richard BransonKomissio kehotti viime vuonna julkaisemassa raportissaan valtioita avaamaan keskustelu huumepolitiikan uudistamisesta sekä dekriminalisoimaan huumeiden käyttö. Richard Branson on toiminut intohimoisesti ihmisten arvokkuutta ja ihmisoikeuksia kunnioittavan huumepolitiikan puolesta.

Kannabispalkinto jaetaan tänä vuonna kahdessa eri tilaisuudessa Amsterdamissa sekä Barcelonassa, jossa tilaisuuteen liittyy uuden kannabismuseon avajaiset. Virallisen avajaisseremonian tulee suorittamaan Rasqueran kaupungin pormestari Bernat Pellisa.

Barcelonassa palkitaan myös espanjalainen kannabisaktivisti Fernanda de la Figuera ja tunnettu amerikkalainen kirjailija, valokuvaaja ja kannabisaktivisti Todd McCormick.

Amsterdamissa 26.4. pidetyssä tilaisuudessa palkittiin Maailmanlaajuisen komission edustajana Norjan entinen ulkoministeri Thorvald Stoltenberg, Harvardin psykiatrian emeritusprofessori Lester Grinspoon ja hollantilainen psykiatri Frederick Polak.

Tänä vuonna kannabiskulttuuripalkinnon merkitys on suurempi kuin koskaan. Vaikka yhä useampi valtio on dekriminalisoinut kannabiksen, vallitsee suurimmassa osassa maailman maita sortoon, leimaamiseen ja vangitsemiseen perustuva politiikka. Onneksi maailmassa toimii tämän vastaliike, joka yrittää tuoda esille sitä, että järki, oikeudenmukaisuus ja inhimillisyys ovat poliittisia tavoitteita tärkeämpiä.

Branson suuntaa seuraavaksi avaruuteen

Richard Bransonin Virgin-yhtiö aikoo seuraavaksi aloittaa avaruusmatkailun tarpeeksi varakkaille ihmisille, mutta samalla hän kampanjoi sen puolesta, että maan päällä elävillä ihmisillä olisi vapaus käyttää kannabista ("to get high") ilman pelkoa vankilaan joutumisesta.

Bransonin monen miljardin arvoinen Virgin Company käsittää mm. pankki-, lento- ja kännykkäyhtiön. Vuonna 2013 Virgin aikoo aloittaa avaruusmatkailun. Branson itse on tullut tunnetuksi rohkeista harrastuksistaan, kuten yrityksestä lentää maapallon ympäri kuumailmapallolla. Seuraavaksi hän aikoo sukeltaa valtamerten syvimpiin syvänteisiin.

Hänestä on tullut myös yksi vaikutusvaltaisimmista huumeiden dekriminalisoinnin puolustajista. Sen hän kertoo suoraan mm. oman yhtiönsä kotisivuilla pitämässään blogissa.

Brittimiljardööri sanoo, ettei rikosoikeudellinen rankaiseminen ehkäise huumeiden käyttöä ja kehottaa valtioita dekriminalisoimaan huumeiden käytön ja lopettamaan käyttäjien rankaisemisen ja jopa harkitsemaan huumeiden laillistamista.

”Huumeiden kieltolaki ei ole toiminut sen paremmin kuin alkoholinkaan kieltolaki ja hyödyttää ainoastaan väkivaltaisia rikollisjärjestöjä ja vahingoittaa Yhdysvaltojen kansalaisia”, selittää Branson Reutersille antamassaan haastattelussa.

Hän sanaili vastikään mm. New Yorkin entisen kuvernöörin Eliot Spitzerin ja Lontoon metropolin entisen poliisipäällikön Ian Blairin kanssa Google+ Versus Debate -keskustelussa otsikolla It's Time to End the War on Drugs.

Virgin yhtiöiden moguli on mukana Maailmanlaajuisessa huumepoliittisessa komissiossa (Global Commission on Drug Policy), johon kuuluu Kolumbian, Brasilian ja Sveitsin entisiä presidenttejä ja joka syntyi Latinalaisen Amerikan Huumeet ja demokratia -komission (Latin American Commission on Drugs and Democracy) laajennuttua maailmanlaajuiseksi.

Viime vuonna komissio julkaisi huumesotaa arvostelevan raporttinsa, jossa mm. kumottiin se väite, että rikosoikeudellinen uhka pakottaa riippuvaiset hakeutumaan hoitoon.

”Ei löydy minkäänlaista todistusaineistoa sille, että vangitsemisen uhka ehkäisisi huumeiden käyttöä”, Branson sanoo.

”Ongelmana on nyt hallitusten uskottavuus. Ihmiset tietävät alkoholin olevan haitallisempaa kuin kannabis ja siksi järjestelmän tekopyhyys tekee hallituksen valistuksesta hyödytöntä.”

Branson kertoo Portugalin vuoden 2001 dekriminalisoinnin antaman esimerkin rohkaisseen häntä.

Kysyttäessä, eikö hän yritysjohtajana pelkää työntekijöiden tuottavuuden hiipuvan, jos kannabis laillistetaan, Branson viittaa kintaalla noille huolille. Hän pitää tupakkaa ja alkoholia paljon vaarallisempina ja sanoo niiden aiheuttavan enemmän sairauksia ja poissaoloja.

”Kaupankäynnin tuottavuus on vain kasvanut riippumatta alkoholin ja tupakan saatavuudesta. En usko, että kannabiksen vapautuminen eroaa siinäkään suhteessa.”

Cannabis Culture Award 2012 esittelyvideo:

Palkintojen jakotilaisuus Amsterdamissa 26.4.2012:

Thorvald Stoltenberg:

Lester Grinspoon:

Frederick Polak:

Lähde: Bloomberg Businessweek 25.4.2012 ja Reuters 29.3.2012

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.