Facebook

Jaa tämä sivu Facebookissa!

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

TuSKY:n uutiset TuSKY:n uutiset

John Sinclair - John Lennon 40 v

”Olen 21. vuosisadan ihminen”, julistaa 70-vuotias John Sinclair, runoilija, poliittinen aktivisti ja legendaarisen detroitilaisen protopunkbändin MC5:n manageri. Hänen nimi liittyy hyvin likeisesti vapaan rakkauden, Vietnamin sodan vastaisten mielenosoitusten, Woodstockin ja underground-lehdistön aikakauteen, mutta hän ei ole niin kuuluisa kuin saman aikakauden Abbie Hoffman, Timothy Leary, Allen Ginsberg ja Ken Kesey.

1224316501735 1Sinclair ei ole lainkaan heitä merkityksettömämpi. Hän oli keskeinen tekijä 1960-luvun Detroitin vastakulttuurissa, joka perusti militantin valkoisten panttereiden puolueen ja teki detroitilaisesta MC5-yhtyeestä yhden rockin vallankumouksellisimmista yhtyeistä. Lyhenne MC tarkoittaa Detroitin lempinimeä Motor City; kaupunki oli kukoistusaikanaan USA:n autoteollisuuden keskus.

Kun hänet tuomittiin kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen kahden jointin antamisesta valeasuiselle poliisille, joukko aikakauden huippumuusikoita, kuten John Lennon, Yoko Ono ja Stevie Wonder aloitti kampanjan hänen vapauttamisekseen. Tällaista tukea ei saa taakseen pelkästään kasvattamalla pitkää tukkaa. Sinclairin tapaus oli esimerkki siitä, miten Richard Nixon julisti huumesodan käydäkseen huumesyytösten varjolla poliittisen opposition johtajien kimppuun.

Nykyään Sinclair on mukana internetvallankumouksessa. Hänellä on Radio Free Amsterdam nettiradio, jossa hän soittaa jazzia, bluesia, gospelia, reggaeta ja rockia. Hän on julkaissut useita levyjä, joissa hän esittää runojaan jazzin ja psykedeelisten rytmien säestämänä. Hänen uusin levynsä yhteistyössä legendaarisen tuottajan Youthin kanssa ilmestyy kesäkuussa nimellä Beatnik Youth.

Sinclair syntyi Flintin kaupungissa Michiganissa vuonna 1942, muutti Detroitiin vuonna 1964 ja sai kimmokkeen moottorikaupungin jazz- ja blueskuvioista. Tällä hetkellä Sinclair elää Amsterdamissa kuluttaen aikansa sen sekä Detroitin ja New Orleansin välillä esittäen runojaan kaikille halukkaille yleisöille.

”Elän kannabiskahviloissa. Olen talon runoilija 420 Cafessa, minne menen joka päivä kannettavani kanssa, teen töitäni, vastailen postiin ja sihauttelen jointteja. Tää on mun elämäntapa.”

Nyt hän on lähdössä toisen legendan Mr Nicen eli Howard Marksin kanssa puhekiertueelle Breathin’ Air. Sinclair ja Marks tapasivat toisensa livenä vasta muutama kuukausi sitten, mutta tällainen yhteiskiertue on ollut ilmassa jo pitempään.

”Pidän Howardista, hän on niin nasta tyyppi ja olemme samaa mieltä lähes kaikista asioista, olemme molemmat linnan kundeja, hän pitää hasiksesta ja minä ruohosta.”

”Hän kutsui minut esitykseensä ja ajattelin, että, wau, nuoret tykkää tästä vanhan skraban kertoillessa doupin salakuljettajan ja vankilakundin tarinoitaan. Vastasin hänelle, että kyllä, kyllä kiinnostaa ja seuraavaksi hän pyytääkin minua mukaan lavalle.”

Myöskään Sinclairilta eivät jutut lopu kesken uraltaan underground-lehdistössä, konserttien järjestäjänä ja MC5:n managerina

”Detroitissa olimme edistyksen etulinjassa, me aloitimme sen ja muut ihmiset seurasivat perässä. Vastustimme status quota kaikin tavoin.”

Sinclairia pidettiin niin isona uhkana status quolle, että hänet laitettiin kymmeneksi vuodeksi lukkojen taakse kahden marihuanasavukkeen antamisesta peiteoperaatiossa olleelle poliisille.

”He todella olivat perässäni!” Sinclair naurahtaa nyt.

John Sinclair FreeTuomiota seurannut kahden ja puolen vuoden kampanja hänen vapauttamisekseen käynnisti Michiganin huumelakien perustuslaillisuuden tutkinnan ja vain kolme päivää Ann Arbourin tapahtuman jälkeen Michiganin korkein oikeus totesi huumelait perustuslain vastaisiksi ja Sinclair vapautettiin. Tapahtumasta sai alkunsa Ann Arbourissa vuosittain järjestettävä Hash Bash Rally ja kannabiksen käyttö dekriminalisoitiin kaupungissa.

Sinclairin ura mielenosoitusten mobilisoijana ovat jo ohi.

”En aio enää neuvoa ihmisille, mitä pitäisi tehdä mutta voin kertoa sen, että jos he eivät tee asioille mitään, tilanne vain huononee. Sen voin taata.”

Breathin’ Air ja A Freedom Rally Celebration in Memory of John Lennon

Sinclairin ja Marksin kiertue Breathin’ Air Breathin’ Air kiertää Irlannin, Skotlannin ja Englannin kaupungeissa 27.5. - 14.6. päätyen Lontoossa järjestettävään John Lennon -tapahtumaan.

14.6 Lontoossa juhlitaan John Sinclairin vapauttamiseksi 40 vuotta sitten joulukuussa 1971  Ann Arbourissa järjestettyä John Sinclair Freedom Rally -tapahtumaa, joka keräsi aikansa kirkkaimpia pop- ja rockartisteja John Lennon etunenässä. Hän oli säveltänyt John Sinclair nimisen biisin kampanjaa varten ja levytti sen albumilleen Some Time in New York City.

Lähde: Irish Times 22.5.2012

John Lennon: John Sinclair:

John Sinclair & Beatnik Youth Orchestra - in the studio:

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.