Facebook

Jaa tämä sivu Facebookissa!

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

TuSKY:n uutiset TuSKY:n uutiset

Kannabiksen kotikasvatus yhä suositumpaa myös Ruotsissa

Kotikasvatetun kannabiksen jatkuva buumi on tehnyt Ruotsista jo liki omavaraisen kannabiksen suhteen kun taas kotipolttoisen viinan suosio jatkaa jyrkkää laskuaan.

Secondcolumn”Muutama vuosi sitten saatoimme löytää muutaman kasvin kaapista, mutta nyt alkaa olla tavallista löytää ihmisiä kasvattamassa satoja kasveja kasvatusteltoissa”, kertoo Tukholman huumepoliisin edustaja Jonas Wendel.

Poliisin mukaan kasvatuslaitteiden helppo saatavuus - ne ovat laillisia ja niiden tekninen taso nousee koko ajan - ruokkii kannabiksen kotikasvatuksen noususuhdannetta Ruotsissa.

Siementen hallussapito ei myöskään ole laitonta Ruotsissa, vaikka siemeniä myyvä kasvatuslaitekauppa voi saada syytteet huumerikokseen osallisuudesta.

Wendel arvioi suurimman osan Ruotsissa poltettavasta marihuanasta olevan kotimaassa kasvatettua. Hasis salakuljetetaan useimmiten ulkomailta.

Kannabiksen kotikasvatuksen yleistyessä on viinan kotipoltto sen sijaan menettänyt vetovoimansa.

”2000-luvun alussa kotitislaamot tuottivat vielä 3% maan alkoholista, mutta nyt enää yhden prosentin”, selittää Tukholman kaupungin huumetyöntekijä Björn Trolldal.

Ruotsin kansallisen rikosten ehkäisyn neuvoston mukaan kotipolttorikokset ovat vähentyneet vuoden 2000 936:sta vuoden 2011 182:een. Samana aikana kannabiksen kotikasvatukseen liittyvien rikosten määrä on noussut 148:sta 655:een.

Tyhjissä taloissa kukkii kannabis

Pohjois-Ruotsissa tyhjillään olleita halpoja taloja on alettu yhä useammin käyttämään kannabiksen kasvatukseen.

Örträskin asukkaat olivat iloisia huomatessaan nuorien ihmisten muuttavan paikkakunnalle. Asioiden sujuttua alkuun ihan mukavasti alkoi tuttu ja kertaalleen jo unohdettu tuoksu tunkea ikkunoista naapureiden nenään.

”Alkoi tuoksumaan oudolle. Tunnistin sen hajun nuoruudestani”, kertoo yhden tyhjillään olleen talon naapuri Gun Rehnman.

Talon viisi huonetta paljastuivat kannabiksen kasvatukselle rakennetuiksi ja perheen isä oli selvästikin hankkinut puutarhuridiplomin. Muovit peittivät ikkunoita ja voimakkaat valot valaisivat sisätiloja.

Paikallispoliisi selittää talojen alhaisen hintatason ja syrjäisyyden houkuttaneen kasvattajia alueelle.

”Tällaisten talojen ostaminen on todella helppoa ja ehkä niiden kaukaisuus saa ihmiset luottamaan siihen, ettei kukaan tule häiritsemään”, kertoo Uumajan poliisin edustaja Inga-Lena Jonasson.

Suuntaus on vahva, koska kuluneiden kahden vuoden aikana poliisi on löytänyt jo tusinan verran samanlaisia operaatioita.

Lähde: The Local 7.6.2012 ja 14.5.2012

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.