Facebook

Jaa tämä sivu Facebookissa!

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

TuSKY:n uutiset TuSKY:n uutiset

Kansalaisaloitteilla muutos kannabispolitiikkaan

Kannabista laillistetaan ja sen käyttöä dekriminalisoidaan yhä kiihtyvään tahtiin ympäri maailman. Tämä aalto näkyy myös Euroopassa, missä sen käyttöä yritetään dekriminalisoida kansalaisaloitteilla valtioiden tasolla ja jopa laillistaa EU:n tasolla.

altSuomessa nimien keräys kannabiksen dekriminalisoimiseksi alkoi 13.1. Lakiehdotuksen muodossa olevalla kansalaisaloitteella vaaditaan kannabiksen käytön ja omaan käyttöön tapahtuvan hallussapidon sekä kasvatuksen rikosoikeudellisesta rangaistavuudesta luopumista.

Lakiehdotuksen viemiseen eduskunnan käsittelyyn tarvitaan Suomessa peräti 50 000 nimeä, mikä on asukasmäärään verrattuna korkea kynnys. Toisaalta arvioiden mukaan 10% suomalaisista on ainakin kokeillut kannabista ja kasvattajien lukumääräkin lasketaan nykyään kymmenissä tuhansissa.

Lakiehdotuksen nimien kerääminen ei voisi tapahtua suosiollisemmissa merkeissä. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vertasi sen haitallisuutta lailliseen alkoholiin, mikä antaa viitteitä lähiaikoina odotettavissa olevasta liittovaltiotasoisesta laillistamisesta. Uruguay laillisti kannabiksen viime vuoden lopussa ja monissa Amerikan mantereen valtioissa asiaa käsitellään korkeimmalla poliittisella tasolla.

Suomessa puolestaan huumepoliisin päällikkö on vangittu epäiltynä laajamittaisesta kannabiskaupasta ja toisaalla Suomen kannabisyhdistys voitti 20 vuotta kestäneen rekisteröintitaistelunsa. Keskustelusta on tullut legitiimiä myös Suomessa.

Britanniassa kansalaisaloite saavutti tavoitteensa

Julkkisten sponsoroima kansalaisaloite keräsi yli 100 000 allekirjoitusta Briteissä. Tämä vie kannabiksen laillistamisen parlamentin käsittelyyn. Keskustelu on noussut myös Britanniassa korkeimmalle poliittiselle tasolle.

altRussell Brand, Sting, Dame Joan Bakewell, Sir Ian Gilmore ja Richard Branson antoivat vetoapua tälle vihreiden kansanedustajan Caroline Lucasin vetämälle aloitteelle.

Aloitteessa vaaditaan hallitusta tutkimaan vuoden 1971 huumelaki seuraavan kahdentoista kuukauden aikana. Lucas kertoo hallituksen käyttävän huumesotaan 3 miljardia puntaa vuodessa, ja siksi on korkea aika selvittää, onko nykyinen huumepolitiikka kaiken tuon rahan arvoista.

Varapääministeri Nick Clegg antoi myös vetoapua kansalaisaloitteelle vaatiessaan huumepolitiikan tarkistamista.

”Britannian tulee johtaa keskustelua Euroopassa, ja Euroopan tulee johtaa tätä keskustelua maailmassa. Meidän tulee valmistautua aloittamaan kokonaan alusta aivan uuden toimintamallin kanssa sekä opetella tekemään asioita aivan uusilla tavoilla”, Clegg lausui lehtihaastattelussaan.

”Kansalaisten antama kannatus kieltolaista keskustelulle ja sen vaihtoehdoille osoittaa jälleen kerran sen, että suuri yleisö on paljon poliitikkoja edellä huumelakien uudistamiskysymyksessä. Mielipidemittauksien mukaan liki 70% kannattaa kaikkien vaihtoehtojen selvittämistä mukaan lukien huumeiden laillinen valvonta”, Transform Drug Policy Foundation -säätiön ulkosuhteiden johtaja Danny Kushlick luonnehti tilannetta Britanniassa.

”Britannian huumelainsäädäntö on auttamattoman vanhanaikainen. Sitä ei ole koskaan tarkistettu, eikä suoritettu kustannus-hyötyanalyysia”, kansanedustaja Lucas tiivisti aloitteen sanoman.

Laillistaminen EU-tasolla

Kannabiksen laillistamiseksi EU:ssa käynnistettiin 17.2. kampanja Weed Like To Talk. Kansalaisaloitteella ”tarjotaan eurooppalainen ratkaisu eurooppalaiseen ongelmaan: laillistetaan kannabis”.

”Aloitteella pyritään saamaan EU:lle yhteinen politiikka kannabiksen tuotannon, käytön ja myynnin valvontaan ja säätelyyn”.

Weedliketotalk”EU:n kannabispolitiikka on tällä hetkellä hyvin heterogeenistä. Yhdenmukaisuuden ja diskriminaation kysymyksiä pitää käsitellä tässä yhteydessä. Kannabiksen tuotannon yhteinen valvontapolitiikka:

a) takaisi kaikkien EU-kansalaisten yhdenmukaisuuden lain edessä
b) suojelisi kuluttajia ja takaisi terveyden
c) lopettaisi kannabiksen laittoman kaupan

”Kannabiksesta keskustellaan tällä hetkellä maailmanlaajuisesti, mutta EU on onnistunut välttämään sitä tähän saakka. Näin ei voi enää jatkua”, EU:n kansalaisaloitteessa vaaditaan.

”Kannabis itsessään ei ole ongelma, vaan keskustelun sekä eurooppalaisen politiikan sivuuttaminen on. Kannabiksen valvonta on epämääräistä EU:ssa eikä sen arvojen mukaista, vaikka hallitukset väittävätkin muuta yrittäessään peitellä tätä epäkohtaa.”

Suomen kannabiksen dekriminalisointialoitteen voi allekirjoittaa tässä.

Euroopan Unionin jäsenvaltioiden kansalaiset voivat allekirjoittaa Eurooppalaisen kansalaisaloitteen kannabiksen laillistamiseksi täällä.

Euroopan Unionin kansalaisaloitteen facebook-sivut.

Kannabiksen dekriminalisointi 2014:

Suomen kannabisyhdistyksen puheenjohtaja Timo Larmela YLE:n aamuTV:ssä 10.1.2014:

1612085 784504411577320 779042458 O

Comments  

 
+2 #1 Sakke 2014-02-25 18:48
leffa joka olis pakko saada suomen telkkariin: The Union: the business behind getting high

todella hyvä dokumenttieloku va
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.