Facebook

Jaa tämä sivu Facebookissa!

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

TuSKY:n uutiset TuSKY:n uutiset

Ranskan ensimmäinen laillistamisaloite senaatissa

Ranskassa on Euroopan tiukimpiin kuuluvat huumelait, mutta silti ranskalainen nuoriso käyttää kannabista Euroopan ennätystahtiin. Aiemmin käyty laillistamiskeskustelu ei ole johtanut mihinkään, mutta nyt senaattori Esther Benbassan on esitellyt aloitteen kannabiksen laillistamiseksi parlamentin ylähuoneelle.

altKannabiksen polttamisesta voi Ranskassa saada vuoden vankeutta ja 3750 euron sakot - ensikertalaisena. Silti 13,4 miljoonaa ranskalaista on kokeillut sitä ainakin kerran. Jopa Ranskan pääjetson, sisäministeri Manuel Valls, myönsi vastikään kokeilleensa kannabista ”ehkä kerran”.

Ranskalla on epämieluisa johtoasema nuorten kannabiksen käytössä: vuonna 2011 24% 16-vuotiaista nuorista ilmoitti käyttävänsä kannabista vähintään kerran kuussa. Kannabispolitiikassa Ranska on täydellinen vastakohta pohjoiselle naapurilleen Hollannille, missä käyttö dekriminalisoitiin jo 40 vuotta sitten.

Vasta tämän vuoden tammikuussa viranomaiset ilmoittivat hyväksyvänsä kannabissuihke Sativexin reseptilääkkeeksi, mutta vain MS-taudin oireiden lievittämiseen.

Vihreää puoluetta edustava senattori Esther Benbassa uskoo ajan koittaneen muutokselle ja hän esitti tiistaina 28.1. Ranskan senaatille lakialoitteen, joka loisi valtion monopolin kannabiksen myymiseksi aikuisille. Lakialoitteen tarkempi sisältö julkaistaan 6. helmikuuta.

”Aihe on vieläkin tabu Ranskassa. Täällä kuvitellaan, että jos kannabis laillistetaan, alkavat kaikki lapsia myöten käyttämään sitä. Maamme politiikka on maanosamme tiukimpia ja silti kannabiksen käyttäjien määrä kasvaa. Tässä on selvä ristiriita”, Benbassa selittää aloitteensa taustaa.

”Olemme työstäneet tätä lakia jo pitkään, mutta tämä ajankohta liittyy siihen, mitä tällä hetkellä tapahtuu Yhdysvalloissa. Huomasimme keskustelun ajankohdan olevan käsillä, koska Washingtonissa ja Coloradossa muutettiin lakia. Kieltolaki on turha.”

”Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman lausunto kannabiksen haitattomuudesta verrattuna alkoholiin sai meidät tarttumaan tilanteeseen.”

”On järkevää laillistaa kannabis, jotta sen käyttöä voitaisiin valvoa. Esimerkiksi jos aiomme valvoa kasvatusta ja jakelua, niin miksi emme valvoisi myös laatua? Miksi emme tehostaisi käytön ehkäisemistä? Miksi emme turvaisi lapsiamme koulujen edustalla huumeita myyviltä diilereiltä?”

”On tunnustettava se tosiseikka, että ihmiset käyttävät kannabista. Joten otetaan vastuu tästäkin.”

”Hollantiin verrattuna olemme todella jälkijunassa. Ranskassa ollaan hyvin ankaria huumeita kohtaan, mutta myös monia muita asioita kohtaan. Poliitikkomme laativat lakeja vain turvallisuuden näkökulmasta.”

”Olin radiossa haastateltavana ja lääketieteen professori kysyi minulta, että aionko jakaa hasista kouluissa. Edelleen löytyy tahoja, jotka yrittävät hämätä ihmisiä väittämällä ”vasemmistolaisten yrittävän tuhota Ranskan”. He väittävät, että me haluamme kaikkien lasten polttavan kannabista ja tehdä yhteiskunnastamme heikon. Tämä ei ole totta.”

”Yhdysvallat on konservatiivinen, mutta pragmaattinen valtio. Ranska on konservatiivinen, muttei pragmaattinen.”

Kysymykseen siitä, onko hän itse koskaan polttanut kannabista, Benbassa vetosi ranskalaiseen perinteeseen pidättäytyä kommentoimasta yksityiselämäänsä julkisuuden henkilönä.

”Se on yksityisasia enkä aio puhua siitä”, Benbassa lopetti haastattelunsa.

Lähde: Local 30.1.2014 

Senaattori Esther Benbassa keskustelee kannabiksen laillistamisesta Ranskassa 26.2.:

 

1612085 784504411577320 779042458 O

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.