Kannabis on käytännössä dekriminalisoitu Britanniassa - ja sen käyttö laskee

Cannaboost-kasviravinne on Hydroexpressin parhaiten myyvä tuote. Birminghamin työläiskaupunginosassa sijaitseva pieni graffitein koristeltu kauppa myy myös valoja, lannoitteita ja foliopäällysteistä pahvia kasvatuskaapin pinnoitteeksi. Yhdessä nurkassa kasvatusteltassa kypsyy meheviä tomaatteja. Nuoret myyjät eivät kuitenkaan usko asiakaskuntansa kasvattavan tomaatteja.

BrixtonshopBirminghamissa on nyt 58 kasvatuskauppaa, mikä on 16 viime vuotta enemmän. Kannabiksen kotikasvatus kukoistaa oli se sitten toteutettu käyttäen huipputekniikkaa tai ei. Poliisien mukaan heidän löytämiensä kotiviljelmien lukumäärä on noussut vuoden 2004 800:sta vuoden 2010 7000:een. Birmingham on yksi tuottoisimmista alueista; West Midlandsin poliisin uusi kannabisyksikkö paljasti 800 kasvattamoa viime vuonna.

Economist-lehden toimittaja vieraili yhdessä tuoreessa poliisin löytämässä kohteessa: kasvattaja oli kokaiinia käyttävä nainen, joka kasvatti kannabista ylimääräisessä huoneessa sivutulojen toivossa. Kasvattamoja löytyy lähiöiden asuntoihin tehdyistä teltoista tai omakotitalojen ullakoilta. Useimmat kasvattavat vain omaan käyttöön. Yksi West Midlandsin poliisin edustaja sanoikin, että kannabiksen kasvatuksesta on tulossa "suosituin kotiharrastus tässä maassa”.

Pienkasvattajat ovat häätämässä markkinoilta sekä salakuljettajat että hyvin verkostoituneet, usein vietnamilaistaustaiset jengit, jotka ovat hallinneet marihuanan kotimarkkinoita tähän saakka. Näiden jengien isot kasvatusprojektit ovat olleet helppoja havaita. Pienet kasvatusoperaatiot sen sijaan paljastuvat lähinnä vahingossa.

Snf2530b   532 1477128aPoliisi ja oikeuslaitos eivät enää pysy tämän pienkasvattamojen vyöryn perässä eivätkä ne paljoa siitä enää piittaakaan. Viime kuussa astuivat voimaan uudet rangaistusohjeet, joissa tuomareita ohjeistettiin käsittelemään pienkasvattajia lievästi. Myös asenteet käyttäjiä kohtaan lievenevät: vuonna 2009 kannabiksen uudelleen luokittelun peruuttamisen (C-luokasta ankarampaan B-luokkaan) lisäksi säädettiin, että poliisi kohtelee käyttäjiä liberaalimmin. Julkisella paikalla tavattuja käyttäjiä ei enää pidätetä, vaan heille annetaan varoitus (mikä ei näy rikosrekisterissä) tai sakotetaan.

Lontoon eteläisessä kaupunginosassa Brixtonissa avoimet kannabismarkkinat ovat vain 10 minuutin kävelymatkan päässä metroasemalta. Myyjiä yritetään häätää välillä, mutta he vain vaihtavat kulmaa. Yksi myyjistä kertoo muiden myyjien olevan suurempi riesa kuin poliisi. ”He tappelevat rahasta ja kaikesta”, hän selittää vahvalla karibialaisella aksentilla. Väkivalta aiheuttaa myyjille enemmän ongelmia lain kanssa kuin bisnes.

Kummallista kyllä tämä välinpitämätön lähestymistapa ei ole rohkaissut ihmisiä käyttämään enemmän. Euroopan huumevalvontakeskuksen, EMCDDA:n, tietojen mukaan Britannian kannabiksen käyttö on laskenut nopeammin kuin missään muussa Euroopan maassa parin viime vuoden aikana. Vuonna 2010 vain 6,8% aikuisväestöstä kertoi mielipidemittauksessa käyttävänsä kannabista kun luku oli  kahdeksan vuotta sitten 10,9%. Yrttiä on nyt kaikkialla ja sen käyttöä suvaitaan, joten ehkä siksi se ei enää ole niin lumoavaa.

Lähde: Economist 24.3.2012

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.