Kannabismielenosoitus Bulgarian parlamentissa

Bulgarian parlamentissa tapahtui ainutlaatuinen mielenosoitus helmikuun puolivälissä kansalaisaktivisti Radoslav Stoyanovin heilutellessa parlamentin istunnossa kannabissavuketta kansanedustajille ja ministereille. Mielenosoitus oli seurausta täysin suhteettomasta tuomiosta, jonka bulgarialainen tuomioistuin langetetti 0,54 gramman kannabismäärän hallussapidosta: rikkomukseen syyllistyneelle nuorukaiselle lätkäistiin kahdeksan kuukauden vankeustuomio ja 5000 euron sakot.

Orig 24968 EnTämä ei ole ensimmäinen kerta kun bulgarialainen tuomioistuin langettaa vankeutta kannabiksen käyttäjälle, mutta tapauksen shokkiarvoa lisää se, että tuomion langetti vasta perustettu erikoistuomioistuin, jonka piti keskittyä järjestäytyneen rikollisuuden tekemiin vakaviin rikoksiin.

Radoslav Stoyanov oli parlamentissa protestoimassa ristiriitoja herättänyttä piratismin vastaista ACTA-lainsäädäntöä vastaan ja käytti tilaisuutta puolustaakseen suhteettoman kovan rangaistuksen saanutta nuorukaista.

Bulgarian marihuanamummot

Laiton kannabiksenkasvatus kukoistaa Bulgarian eteläosissa, missä vallitsee sille suosiollinen ilmasto. Eläkeläiset ovat lähteneet mukaan kartuttaakseen alhaisia eläkkeitään.

Monien maalaiskylien kasvava trendi on ollut kannabiksen kasvattaminen tomaattien sijaan. Dolna Ribnitzan kylästä Kreikan rajan läheisyydestä poliisi takavarikoi viime syksynä 1,5 tonnia kannabista. Eläkeläispariskunta Stefan ja Slavka Trentschevi kasvatti kannabista kolmessa kasvihuoneessa, joiden pinta-ala oli yhteensä 2000 neliömetriä.

Slavka kertoi poliisille tarvitsevansa rahat lonkkaleikkaukseen: ”En ole tappanut ketään enkä ryöstänyt ketään. En ole rikollinen!”

Kylässä tiedetään, että lähimetsissä on lukuisia kasvatusprojekteja. Kyläläiset hymyilevät ystävällisesti ja sanovat kannabiksen viljelyn olevan yhtä yleistä kuin tomaatin viljelyn. Niiden viljelyllä on kuitenkin yksi ratkaiseva ero: kannabiksen viljely tuottaa selvästi enemmän rahaa.

Kannabista myydään paljon Kreikan tuottoisille markkinoille. Yhdestä kasvista saa 200-500 grammaa kuivaa marihuanaa. Yhdestä kilosta saa 1000 sätkää. Laittomilla markkinoilla grammasta saa jopa 15 euroa, mikä tekee kilohinnaksi muhkeat 15 000 euroa.

Viime vuosina poliisi on löytänyt runsaasti salaisia, vaikeakulkuisia kasvatuspaikkoja.

”Olemme seuranneet pitkään tätä rikollisoperaatiota”, selittää Blagoevgradin poliisipäällikkö Bojko Dunkin. Vuonna 2011 alueelta löydettiin 118 kasvatuspaikkaa ja 42:ssa tapauksessa poliisi sai kiinni myös kasvattajan. Uusia kasvatuspaikkoja löydetään melkein päivittäin.

Suotuisan ilmaston lisäksi tälle kannabisbuumille löytyy toinenkin selitys. Blagoevgrad on lähellä Kreikan Tessalonikan talousaluetta ja Bulgarian pääkaupunkia Sofiaa, jotka ovat tärkeitä kannabismarkkinoita.

Stefan ja Slavka Trentschevi eivät ole ainutlaatuisia kasvattajia, vaan eläkeläiset ryhtyvät kannabiksen kasvatukseen kartuttaakseen surkeita eläkkeitään.

Poliisipäällikkö Dunkin on melkein sanaton: ”Eivät he saa kasvattaa kannabista köyhyyden takia. Tällä alueella ihmiset ovat vihannesten viljelijöitä.”

Kilosta mitä muuta vihannesta tahansa ei saa viisinumeroisia tuloja. Dunkinin mukaan eläkeläiset ovat yhteydessä hyvin järjestäytyneeseen tuottajien, salakuljettajien ja myyjien rikollisverkostoon. Hänen mukaansa vanhukset ottavat syyt niskoilleen niin, että todelliset rikolliset pääsevät pälkähästä.

”Vanhusten takana on usein lapsenlapsi tai serkku. Vanhukset uhraavat itsensä sukulaistensa puolesta. Vanhukset joutuvat myös oikeuteen. Jos he ovat mukana rikollisessa toiminnassa, ovat he siitä myös tietoisia ja siksi heidän tulee kantaa vastuu”, Dunkin selittää.

Video mielenilmaisusta Bulgarian parlamentissa:

Bulgarian TV:n uutinen kannabista kasvattavasta isoäidistä:

Lähde: Bulgaria News 20.2.2102, Novinite 8.2.2012 ja Deutsche Welle 4.9.2011

 

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.