Synteettinen kannabis koetaan kasviperäistä haitallisemmaksi

Guardian- ja Mixmag-lehtien yhdessä toteuttaman laajan kyselyn tulokset vahvistavat julkisuuteen noussutta huolta synteettisten kannabinoidien haitoista. Kyselyyn vastanneet pitävät niitä haitallisempina kuin kasviperäistä kannabista eikä synteettinen kannabis myöskään aiheuta samanlaista mielihyvää.

Spice5Kyselyyn vastasi 15500 huumeiden käyttäjää ympäri maailman. Puolet vastaajista oli brittejä ja 3400 Yhdysvalloista. Kyselyssä tiedusteltiin huumeiden käytöstä, kuinka miellyttäviksi tai haitallisiksi käyttäjät kokivat niiden vaikutukset ja millaisia terveydellisiä tai oikeudellisia seurauksia he olivat kokeneet.

Synteettistä kannabista kokeilleet kertoivat sen ”kolahduksen” aiheuttavan enemmän negatiivisia vaikutuksia, antavan enemmän paranoidisia tuntemuksia ja olevan keuhkoille haitallisempi kuin kasviperäinen kannabis.

Merkittävä osa synteettistä kannabista käyttäneistä ilmoitti hakeutuneensa ensiapuun sitä käytettyään. Yleisimmät haittaoireet olivat paniikki ja ahdistus, seuraavaksi eniten ilmeni paranoiaa, hengitysvaikeuksia, pelon tunteita, hikoilua, rintakipuja ja ”äärimmäistä kiihotusta”.

Kun molempia kokeilleilta kysyttiin, kumpaa he mieluummin käyttäisivät jos saisivat valita, 93% valitsisi kasviperäisen kannabiksen.

Kyselyn tulokset vahvistavat USA:n tiedotusvälineissä esitettyjä epäilyjä synteettisen kannabiksen haittavaikutuksista ja riskeistä. Mm. juorulehtien lööpeissä oli alkuvuodesta uutisia näyttelijätär Demi Mooren joutumisesta äkillisesti sairaalaan selittämättömien kouristusten vuoksi, joita epäillään synteettisen kannabinoidin aiheuttamiksi. Uutisissa hänen kerrottiin ”kokeilleen ilokaasua”.

Brittiläisen puolueettoman huumetutkimusryhmän Global Drug Surveyn hankkimien tietojen mukaan markkinoille on viimeisten kolmen vuoden aikana tullut yli 200 erilaista synteettistä kannabinoidia vaihtoehdoksi kasviperäiselle kannabikselle. Niitä lisätään yrttisekoituksiin ja myydään tupakkaan sekoitettaviksi tai hajusteiksi. Joitakin niistä ovat viranomaiset kieltäneet, mutta Yhdysvalloissa myydään laillisesti useita erilaisia tuotemerkkejä.

Yleisesti arvellaan, että synteettisten kannabinoidien käyttö on yleisempää niillä alueilla, missä huumevirkamiehet ovat kärkkäästi kannabiksen perässä, koska synteettiset kannabinoidit eivät näy virtsatesteissä eivätkä koirat haista niitä.

Kyselyyn vastanneista 850 ilmoitti kokeilleensa niitä ja heistä puolet olivat Yhdysvalloista.

Tohtori Adam Winstock, joka johtaa Global Drug Survey'tä, sanoo, että vaikka synteettisen kannabiksen takia lääkehoitoa hakevien määrä oli suhteellisen pieni, on se kuitenkin paljon suurempi kuin kasviperäisen kannabiksen takia apua hakeneiden määrä.

”On vaikeaa käydä synteettisen kannabiksen kimppuun nykyisillä valvontamenetelmillä. Meidän pitää olla rehellisiä ja kertoa, että suurin osa ihmisistä ei pidä siitä ja monet haluaisivat kasviperäistä kannabista. Yhdysvalloissa julkisen terveydenhoidon toimenpiteiden tulisi keskittyä rehelliseen tiedottamiseen yhtä paljon kuin valvontaan.”

Lähde: Guardian 15.3.2012

Comments  

 
0 #1 Micke 2012-04-04 22:55
ihan varmaa yrittäneet antaa kannabikselle huonon maineen ja siks tahallaan tehnyt niin että löytyy haitta vaikutuksia.luomu on aina paras!:D
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.