Kannabiksen käyttö vähentää liikenneonnettomuuksia?

Yhdysvaltalainen autovakuutuksia välittävä 4AutoInsuranceQuote.org selvitti kannabiksen käytön yhteyttä auto-onnettomuuksiin, liikennerikkomuksiin ja autovakuutuksien hintaan. Tutkimuksen mukaan kannabiksen vaikutuksen alaisena autoilu ei ole tilastollisesti vaarallista.

Driving 682 1432489aSelvityksen mukaan kannabiksen käytön ainoa merkittävä vaikutus moottoriajoneuvon käsittelyyn oli kuskin taipumus ajaa hitaammin. 4AutoInsuranceQuote.org kertoo hitaasti ajamisen olevan ”ehdottomasti positiivinen asia” ja jatkaa väittämällä, että kannabiksen vaikutuksen alaisena ajaminen ”voi tehdä sinusta turvallisemman kuskin”. USA:n kansallinen liikenneturvallisuusvirasto päätyi samankaltaisessa tutkimuksessa vastaaviin tuloksiin: kuskit, joiden elimistössä oli kannabiksen aineenvaihduntatuotteita, olivat harvemmin syyllisiä onnettomuuksiin kuin kuskit, joiden elimistöstä ei kannabista löytynyt.

Äskettäin julkaistu tutkimus osoitti lääkekannabiksen käytön vähentäneen kuolemaan johtaneita liikenneonnettomuuksia 9 prosentilla osavaltioissa, joissa sen käyttö on laillistettu. Lääkekannabiksen vapaampi saatavuus oli vähentänyt alkoholin käyttöä, joka on syynä useisiin vakaviin onnettomuuksiin.

4AutoInsuranceQuotes.org’in toimitusjohtaja James Shaffer kertoo: ”Kannabiksen käyttäjät kertovat usein, että kannabiksen vaikutuksen alaisena tuntuu kuin ajaisi 80 mailia tunnissa, vaikka todellinen nopeus onkin 30 mailia tunnissa. Toisaalta humalassa ajaessa ihmiset kokevat ajavansa 30 mailia tunnissa todellisen nopeuden ollessa 80 mailia tunnissa. Juuri tämän takia alkoholi on vaarallista liikenteessä ja kannabis turvallista.”

Autovakuutusten välittäjänä 4AutoInsuranceQuote.org sanoo kannabiksen käytöllä olevan epäsuora vaikutus vakuutusten hintoihin. Kannabiksen käyttäjien matalamman onnettomuusalttiuden voidaan olettaa yleisellä tasolla madaltavan heidän vakuutusmaksujaan verrattuna ei-käyttäjiin.

“On tekopyhää sakottaa ja jopa vangita ihmisiä, jotka ajavat kannabiksen vaikutuksen alaisena. Myös vakuutusmaksut nousevat tällaisen liikennerikkomuksen seurauksena. Lainvalvojat ja vakuuttajat eivät ymmärrä, että pilvessä ajaminen on turvallista. Luulenpa, että avain turvallisempaan ajamiseen on käyttää kannabista, mutta tehdä se salassa”, kommentoi Shaffer.

4AutoInsuranceQuotes.org’in selvityksessä ei tutkittu nautitun kannabismäärän vaikutusta ajokykyyn, eikä Turun seudun kannabisyhdistys suosittele autoilua akuutin kannabispäihtymyksen aikana.

Lähde: San Francisco Chronicle 6.4.2012

Comments  

 
0 #1 Lauri 2012-04-14 20:58
Siis omaan ajamiseen vaikutus lie vähäinen haittojen suhteen, mutta kun liikenteessä ei olla yksin! On paljon merkitystä silläkin kuinka paljon ja minkälaista kannabista henkilö on käyttänyt ja kuinka usein.Itse olen pyrkinyt pitämään kannabiksen ja muutkin substanssit erossa autoilusta. Jopa kofeiini voi olla haitallista stressihormonie n takia.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.