Hollannin kannabismarkkinat maan alle?

Hollannin oikeistohallitus aikoo karsia kovalla kädellä hollantilaista kannabiskahvilajärjestelmää ja aloittaa budapassina tunnetun kokeilun, jolla estettäisiin ulkomaalaisten ja ulkopaikkakuntalaisten pääsy kannabiskahviloihin. Budapassi eli Wietpas olisi pakollinen henkilötunnuksin varustettu klubikortti, joka oikeuttaisi nimetyn kannabiskahvilan asiakkuuteen.

Wietpas3Kannabiskahviloiden omistajien ja asiakkaiden asenteita tulevaan muutokseen selvitettiin haastattelemalla 66:n kannabiskahvilan omistajaa Amsterdamissa sekä kahdessa eri otoksessa 1214 asiakasta Amsterdamissa ja 1049 vähintään kuluneen kuukauden aikana kannabista käyttänyttä henkilöä eri puolilta Hollantia.

Kannabiskahviloiden omistajat näkivät muutoksessa enimmäkseen huonoa. He ennustavat asiakkaiden vastustavan pakollista henkilötietojen tallentamista. Turistien ja ei-jäsenien poissulkeminen on laitonta diskriminointia ja kokeilu synnyttää uudelleen katukaupustelun.

Kannabiskahviloiden omistajat arvostelevat henkilötietojen rekisteröimistä sillä, että se helposti leimaa ihmisen kannabiksen käyttäjäksi, vaikka tämä olisi vain satunnaiskäyttäjä. Moni ammatissa toimiva ihminen ei halua sitä, että hänet voitaisiin kannabiskahvilan jäsenyyden takia leimata työelämässä. Kannabiskahviloiden muuttaminen yksityisklubeiksi kansallisuuden perusteella on myös ihmisten diskriminointia, mikä on kielletty EU:ssa. Tällä voi olla merkittävä vaikutus esimerkiksi Amsterdamin turismiin ja siten kaupungin talouteen. Katukaupustelun lisääntyminen tuo kovat huumeet jälleen helpommin saataville tavallisille kannabiksen käyttäjille.

Asiakkaiden haastattelu vahvisti sen, että monet vastustavat pakollista rekisteröintiä kannabiksen käyttäjäksi. Enemmistö vastaajista aikoo hakea uuden toimittajan tai alkaa kasvattaa itse. Yllättäen joka kymmenes aikoo lopettaa kannabiksen käytön.

Asiakkaista suurin osa vastusti henkilötietojensa tallentamista, mutta kuultuaan rekisteröinnin tiukoista säädöksistä joka kolmas oli valmis rekisteröitymään. Suurin osa valitsisi kotikasvatuksen, ostaisi suoraan joltakin kasvattajalta tai etsisi jonkin muun reitin hankkia kannabista kuten lähettipalvelun, "kotimyyjän" tai katukauppiaan. Jotkin hankkisivat välikäden kannabiskahvilassa asioimiseen.

Kymmenen prosenttia ilmaisi harkitsevansa kannabiksen käytön lopettamista, mutta on vaikeaa arvioida, kuinka lakimuutos lopulta vaikuttaa. Samoin on vaikeaa arvioida, kuinka kannabiskahviloiden omistajien ja asiakkaiden muut arviot toteutuvat käytännössä.

Asiakkaiden vastauksissa oli kuitenkin selvää samansuuntaisuutta, mikä tarkoittaa sitä, että kannabiksen vähittäismyynnin siirtyminen pois kannabiskahviloista tulee olemaan muutoksen todellinen seurausvaikutus, vaikka muutoksen mittakaava olisikin vielä epäselvä.

Tämä tutkimus vahvistaa niitä budapassin vastustajien esittämiä pelkoja kannabiksen vähittäismyynnin siirtymisestä ”maan alle”, mikä lisää häiriöitä ja rikollisuutta. Budapassin puolustajat tulevat luultavasti käyttämään argumenttinaan sitä, että käytäntö tulee rajoittamaan kannabiksen käyttöä.

Lähde: Rozenberg Quarterly 28.3.2012


Hollannin kannabiskahvilakulttuuri

Tässä lyhyessä dokumentissa kannabiskahviloiden omistajat kertovat kahviloistaan ja Hollannin kannabiskulttuurista. Dokumentissa esiintyvät Bulldog kahvilan omistaja Henk de Vries, Rookiesin omistaja Mark, Paradoxin omistaja Ludo ja Dampkringin omistaja Ron.

Osa 1:

Osa 2:

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.