Maastrichtin kannabiskahvilat eivät aio noudattaa uutta lakia

Maastrichtin kannabiskahviloiden liitto (VOCM) julkaisi tiedotteen juuri uuden kannabispassilain voimaanastumispäivän aattona, jonka mukaan kannabiskahvilat eivät aio noudattaa uusia lakeja. Ne aikovat edelleen kieltäytyä yhteistyöstä budapassin täytäntöönpanemisessa.

Wietpas100VOCM puheenjohtaja Marc Josemans: ”Yhä edelleen on epäselvää, kuinka ja kuka valvoo jäsenrekisteriä, eikä ministeriltä ole tullut yksityiskohtaisia vaatimuksia. Siksi me emme rekisteröi asiakkaita ja aiomme jatkaa kannabiksen myymistä kaikille yli 18-vuotiaille, jotka pystyvät todistamaan henkilöllisyytensä.”

On edelleen epäselvää, keille henkilöille tai virastoille myönnetään pääsyoikeus budapassilain edellyttämään kannabiskahviloiden jäsenrekisteriin. On ollut huolestuttavaa, että turvallisuudesta ja oikeudesta vastaava ministeri ilmoitti 27.4. sivuuttavansa Council for Data Protectionín (CBP) esittämät kriittiset huomautukset. VOCM on henkilötietojen pakollisen rekisteröinnin ja ikuisen tallentamisen pääasiallinen vastustaja. Tähän mennessä kannabiksen kuluttajille eikä kannabiskahviloille ole esitetty minkäänlaista selvennystä siihen, kuka ja minkä viranomaisten valtuuttamana näihin tietoihin pääsee käsiksi.

Uusi laki on diskriminoiva

VOCM aikoo aloittaa kaksijakoisen politiikan alkaen 1.5. eli sinä päivänä, jolloin budapassin pitäisi astua käytäntöön.

Kello 10.15 aamulla puheenjohtaja Josemans kieltää joukolta ei-hollantilaisia pääsyn hänen kannabiskahvilaansa Easy Going niin, että he voivat ilmiantaa hänet diskriminoinnista.

Kello 11.00 myynti jatkuu normaalisti kaikille asuinpaikkaan katsomatta. VOCM:n jäsenet kieltäytyvät diskriminoimasta ja rekisteröimästä asiakkaitaan.

Katukaupustelu palaamassa

Maastrictissa on jo havaittu katukaupustelijoiden saapuneen kaupunkiin Liegestä, Itä-Euroopasta ja Ranskasta. He jakavat turisteille uusia säädöksiä huijatakseen heitä asiakkaikseen.

Hollannissa ollaan nopeasti palaamassa vanhoihin aikoihin, jolloin kannabiksen ja kovien huumeiden markkinoita ei oltu erotettu ja diilerit hallitsivat katuja.

Symbolista politiikkaa

VOCM on samaa mieltä useiden pormestareiden, kaupunginvaltuustojen, kansanedustajien, tutkijoiden, riippuvuusklinikoiden ja käyttäjäjärjestöjen kanssa siitä, että budapassi ja suljettu klubi ainoastaan aiheuttavat ongelmia ja edustavat symbolista politiikkaa.

Uudet säädökset eivät vähennä vaan lisäävät häiriöitä ja rikollisuutta. Satoja työpaikkoja uhrataan tuomitulle projektille, joka ruokkii rikollista puolta yhteiskunnassa. Häviäjiä ovat kaupunkien asukkaat, kauppiaat sekä ne lukemattomat asiakkaat, jotka ovat tulleet tänne vuosia ostamaan kannabista ilman turhia häiriötekijöitä turvallisessa ympäristössä, missä pidetään kiinni laeista.

Yksi asia on selvä: tulossa on pitkä kuuma kesä. VOCM:n mukaan budapassi ja suljettu klubi ovat eronneen pääministeri Rutten epäonnistuneen hallituksen laiton kummajainen.

”Unohdetaan tämä oikeistosiiven hyssälöinti ja keskitytään oikeaan ongelmaan, nimittäin ”takaoven” ongelmaan. Tämä on Hollannin kannabispolitiikan Akilleen kantapää. Kun saamme valvontaan kannabiksen kasvatuksen ja myymisen kannabiskahviloille, nappaamme kolme kärpästä samalla iskulla: vähemmän rikollisuutta, valtava voitto kansanterveydelle ja miljardi euroa vuodessa valtion kassaan.”

Alkaen 1.5. Hollannin hallitus soveltaa uusia toimenpiteitä kannabiskahviloihin pääsyyn Hollannin eteläisissä maakunnissa. Ensi vuoden tammikuun 1. päivästä alkaen nämä säädökset ulotetaan koskemaan koko maata. Ainoastaan Hollannin kansalaiset ja Hollannissa pysyvästi asuvat saavat siitä lähtien käydä kannabiskahviloissa ja heidän tulee rekisteröityä yhden kahvilan vakituiseksi asiakkaaksi, joista tulee suljettuja klubeja.

ENCOD ja sen hollantilaiset jäsenet vastustavat näitä toimenpiteitä, jotka voivat lopettaa vuodesta 1976 voimassa olleen kannabiskahvilamallin. ENCOD, 19 kannabiskahvilaa sekä käyttäjäjärjestö WeSmoke ovat laittaneet vireille oikeusjutun Hollannin valtiota vastaan kumotakseen uusien lakien aiheuttaman diskriminoinnin. Toukokuun 1. päivänä samanlaisia oikeusjuttuja laitetaan vireille paikallistasolla Maastrichtissa ja Tilburgissa.

Tuhannet kannabisaktivistit kokoontuvat 17.6. Amsterdamin kannabiksen vapautuspäivillä aloittamaan kampanjan, joka jatkuu aina Hollannin parlamenttivaaleihin saakka 12. syyskuuta.

Lähde: ENCOD 30.4.2012 ja VOCM kotisivut

 


 

Myös Helsingin Sanomat kirjoitti kannabiskahviloiden vastarinnasta 3.5.:

VIRVE KÄHKÖNEN HS

MAASTRICHT. Marc Josemans istuu baarijakkaralla tyhjässä coffeeshopissa eli kannabiskahvilassa Maastrichtin keskustassa. Ovet ovat kiinni, sisäänkäynnin eteen on vedetty suojaverho.

Miehestä uhkuu kapina, kun hän antaa haastatteluja toimittajille.

Vain paria tuntia aiemmin liikkeessä ovat käyneet poliisit ja kaupungin virkamiehet.

He määräsivät kahvilan suljettavaksi, koska kahvilassa oli turisteja eikä Josemansilla ollut esittää vaadittua asiakasrekisteriä.

Hollannin kolmessa eteläisessä maakunnassa tuli tiistaina voimaan uusi sääntö, joka käytännössä sulkee coffeeshopit ulkomaalaisilta.

Vastaisuudessa sisään pääsevät vain rekisteröityneet asiakkaat, jotka asuvat Hollannissa.

"Tämä on yksinkertaisesti syrjintää", pauhaa Josemans, joka toimii myös paikallisen coffeeshopien omistajien yhdistyksen puheenjohtajana.

"Se tarkoittaa, etten voi päästää sisälle edes ihmisiä, jotka haluaisivat tulla vain kahville tai käyttää vessaa."

Uudet säännöt ovat saaneet mediassa nimen pilvipassi.

Josemans kapinoi tarkoituksella sääntöjä vastaan, sillä hän haluaa viedä asian EU-tuomioistuimen käsiteltäväksi.

Myös muiden maakuntien kahvilanpitäjät ovat rikkoneet ohjeita, ja Maastrichtin kaikki 14 coffeeshopia sulkivat ovensa tukeakseen ristiretkeä.

Monia huolettaa se, kuka pääsee käsiksi heistä kerättäviin tietoihin, jos he rekisteröityvät kannabiskahvilan asiakkaaksi. Maastrichtin pormestari vakuutteli tällä viikolla, ettei rekistereitä käytetä muuhun kuin kahviloiden valvontaan.

Josemansin mukaan viranomaiset eivät ole antaneet tietosuojasta riittäviä takeita.

"En halua, että jos joku rekisteröityy meille asiakkaaksi, hänen autovakuutuksensa hinta nousee tai hän ei saa asuntolainaa - tai saa jopa potkut - koska on kannabiksenkäyttäjä."

Pilvipassi on selkeä suunnanmuutos Hollannin suvaitsevaisessa huumepolitiikassa.

Hollanti salli 1970-luvulla kannabistuotteiden myynnin coffeeshopeissa kitkeäkseen huumekauppaan liittyvää rikollisuutta ja pitääkseen mietojen huumeiden käyttäjät erossa kovien huumeiden myyjistä.

Helläkätistä huumepolitiikkaa ovat hyödyntäneet myös turistit. Joka vuosi yli miljoona ulkomaalaista tulee pelkästään Maastrichtiin huumeostoksille.

Hollannin hallitus on perustellut uusia sääntöjä sillä, että niillä karsitaan huumeturismin tuomia ongelmia ja rikollisuutta sekä hillitään marihuanan käyttöä. Näyttää kuitenkin siltä, että säännöillä on päinvastainen vaikutus, koska kauppa siirtyy kaduille.

Vaikka kannabiksen pienimuotoinen myynti on Hollannissa sallittu, coffeeshopit ovat joutuneet ostamaan myytävät tuotteensa takaovesta laittomasti.

Kahvilanpitäjän mielestä parasta olisi tehdä tuotanto-, myynti- ja kulutusportaasta läpinäkyvää, laillista ja verotettavaa. "Jos on kysyntää, se täytyy tyydyttää. Muuten kauppa siirtyy maan alle."

TÄSTÄ ON KYSE

Hollannin kolmessa eteläisessä maakunnassa tuli 1. toukokuuta voimaan sääntö, jonka seurauksena vain Hollannissa asuvat ja rekisteröityneet asiakkaat pääsevät kannabistuotteita myyviin kahviloihin.

Yksi kahvila voi ottaa listoilleen kaksituhatta asiakasta.

Sääntö tulee voimaan koko Hollannissa ensi vuoden alussa.

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.