Uruguay ja Chile: Latinalainen Amerikka laillistamassa kannabiksen?

Uruguaysta tulee maailman ensimmäinen valtio, joka kasvattaa ja myy kannabista kansalaisilleen, mikäli sen parlamentti hyväksyy hallituksen lakialoitteen. Presidentti José Mujica antoi parlamentin käsiteltäväksi lakialoitteen, jolla on tarkoitus käydä järjestäytyneen rikollisuuden kimppuun. Parlamentin on tarkoitus aloittaa lakialoitteen käsittely torstaina 23.8.

JosemujicaHippihenkisen lakialoitteen korkea-arvoinen logiikka perustuu sille, että kannabiksen laillistaminen ”vie rikollisilta 30 - 40 miljoonan dollarin arvoisen bisneksen”, selittää presidentin avustaja Diego Canepa.

Lakialoitteessa todetaan suoraan, ettei huumesota ole toiminut. Lakialoitteen mukaan ”Maassamme on kannabis ollut jo vuosia eniten käytetty laiton päihde ja sillä on yhteiskunnassamme laaja kannatus. Tämän päihteen aiheuttama riippuvuus vaihtelee heikosta kohtalaiseen ja sen on riskeiltään aivan eri tasolla kuin muut huumeet, joiden myrkyllisyys ja riippuvuuspotentiaali on selvästi korkeampi.”

Tässä viitataan kokaiinipastaan, alkoholiin, tupakkaan ja psyykenlääkkeisiin. Vaikka suurin osa Uruguayn kannabiksen käyttäjistä on satunnaiskäytäjiä, eikä se aiheuta mitään vakavaa uhkaa heidän fyysiselle terveydelle, on tärkeää ottaa esille se, että hekin voivat kohdata psykologisia, sosiaalisia ja laillisia riskejä, koska kannabista joudutaan hankkimaan laittomasti.

Argentiinan ja Brasilian väliin jäävä Uruguay on sosiaalisesti hyvin liberaali, mutta ei pidä erehtyä: Uruguay on pakottanut tupakkayhtiöt varustamaan suurimman osan tupakka-askeista varoitusmerkinnöillä - mistä Marlboron valmistaja Philip Morris on nostanut kanteen.

Mujica on painottanut sitä, että hän hakee avointa keskustelua yhteiskunnan kanssa ja hän lupaa ”hylätä ehdotuksensa, jollei 60% kansalaisista hyväksy sitä”.

Jos lakialoite hyväksytään, tulee Uruguayn valtiosta kannabiksen kasvattaja ja myyjä, mikä on jo saanut kannabiksen kannattajat pohtimaan laadunvalvontaa. Uruguayssa pidettiin juuri maan ensimmäinen Cannabis Cup -kilpailu tavoitteena löytää maan parhaat buda-lajikkeet.

Chilessä lakialoite kannabiksen kotikasvatuksen laillistamiseksi

Global Marijuana March 16 1Chile on vielä konservatiivisempi maa kuin Uruguay, mutta kaksi vasemmistolaista senaattoria, Ricardo Lagos Weber ja Fulvio Rossi, ovat esittäneet lakialoitteen, joka sallisi ihmisten kasvattaa omat kasvinsa ja käyttää kannabista lääkinnällisesti tai omaksi ilokseen.

Lakialoite tehtiin keskellä maassa virinnyttä keskustelua kannabiksen laillisesta asemasta. Senaattori Rossi tunnusti paria viikkoa aiemmin käyttävänsä kannabista kerran tai kaksi kuussa.

”On tärkeää ymmärtää, että henkilökohtaisen kasvatuksen laillistamalla käydään laitonta kauppaa ja salakuljetusta vastaan”, Rossi selitti.

”Joidenkin mielestä lakialoitteen hyväksyminen tekee huumerikollisista onnellisia, mutta minun mielestä asia on päinvastoin: me vähennämme heidän tulojaan. Alan asiantuntijat kertovat, että ainoa tapa käydä järjestäytyneen rikollisuuden ja narkoterrorismin kimppuun on iskeä sinne, mihin sattuu eniten, eli talouteen.”

Vuodesta 2005 alkaen Chilessä on myös väännetty kättä kannabiksen lääkekäytöstä. Vuonna 2009 hallitus myönsi Agrofuturo-yhtiölle luvan lääkekannabiksen kasvattamiseen, mutta ei uusinutkaan lupaa vuonna 2011. Korkeimman oikeuden samana vuonna antaman ratkaisun mukaan hallituksen tekemä luvan peruuttamispäätös oli perustuslain vastainen.

Chilessä kannabiksen käyttö yksityistiloissa on dekriminalisoitu, mutta julkisesti ryhmissä käyttäminen ja kasvatus ilman hallituksen lupaa ovat laittomia tekoja. Lääkekannabiksen kasvatuslupaa valvova Chilen kansanterveysinstituutti on sitä mieltä, että koska kannabiksen tuotanto, kuljetus ja jakelu ovat edelleen laittomia, voidaan sitä laillisesti käyttää ainoastaan tieteellisissä kokeissa.

Lähde: Beyond Brics 9.8.2012, ENCOD 8.8.2012 ja Boston.com 7.10.2011

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.