Los Angelesin kannabisapteekeista kansanäänestys?

Los Angelesin lääkekannabispotilaat voivat hengittää rauhassa toistaiseksi. Kaupungin lääkekannabiksen jakelupisteiden eli kannabisapteekkien sulkemismääräys on toistaiseksi peruttu, koska kannabiksen lääkekäytön kannattajat saivat kerättyä 50 000 allekirjoitusta.

KannabisapteekkiKaupunginvaltuuston antaman määräyksen piti astua voimaan 6. syyskuuta, mutta nyt tästä asiasta järjestetään kansanäänestys ensi vuoden maaliskuussa. Määräys olisi sulkenut kaupungin kaikki noin 1000 kannabisapteekkia, myös ne, joiden toiminnassa ei ole havaittu mitään virheitä.

”Ymmärrämme ja arvostamme jakelupisteiden valvontaa, mutta täydellinen kielto menee liian pitkälle ja se tulee aiheuttamaan sairaille ihmisille tarpeetonta kärsimystä. Tässä tarvitaan tarkkaan harkittua politiikkaa, joka takaa meille lääkkeemme ja turvaa asuinalueita. Emme tarvitse lyhytnäköistä kieltoa, joka aiheuttaa meille kipua ja polkee kansalaisten ilmaisemaa tahtoa”, selittää MS-potilas Gary Carver, joka myös allekirjoitti äänestysaloitteen.

Los Angelesin kaupungilla on 15 päivää aikaa tutkia allekirjoitusten aitous. Jos vähintään 27 425 todetaan oikeiksi on kaupungin valtuustolla 20 päivää päättää, peruuttaako se kiellon vai järjestääkö se asiasta kansanäänestyksen 5.3.2013.

Potilaat ja heidän kannattajansa uskovat määräyksen peruuntumiseen ja he luottavat Los Angelesin asukkaiden edelleen kannattavan lääkekannabiksen myyntiä jos siitä äänestetään.

Kiellon vastustajien mukaan kaikilla sairailla ihmisillä ei ole kykyä, mahdollisuutta tai varaa kasvattaa lääkekannabiksen tasoista kannabista kotioloissaan.

Kiellon laatijan Jose Huizarin mukaan vuonna 2010 säädettyjä rajoituksia rikkovien jakelupisteiden määrä on noussut. Ne eivät saisi sijaita liian lähellä kouluja tai kirjastoja, eikä myöskään liian lähellä toisiaan. Jakelupisteiden sanotaan aiheuttavan häiriöitä ja houkuttelevan rikollisia karkottaen muun kaupan. Niiden määrä on joillakin alueilla kasvanut niin, että niitä sijaitsee vieri vieressä.

Paul Koretz on esittänyt kompromissia, jonka mukaan 182 lakia täysin noudattavaa kannabisapteekkia saisi jatkaa toimintaansa.

Potilasnäkökulma

Los Angelesin kaupunginvaltuuston tekemän sulkemismääräyksen perusteluna on käytetty mm. poliisin julkisuudessa esittämiä väitteitä, joiden mukaan asiakkaat ovat ”nuoria ja terveitä miehiä, eikä vakavasti sairaita kalifornialaisia”, joille aikoinaan 1996 hyväksytty lääkekannabislaki oli tarkoitettu. Jotkut poliisit jopa väittävät asiakkaiden profiilin sopivan enemmänkin urbaanien, rikoksiin taipuvaisten nuorten miesten suuntaan.

Coloradossa tutkituista lääkekannabispotilaista suurin osa käytti sitä kroonisiin kiputiloihin. Yleisimmät diagnoosit olivat reuma, keuhkosyöpä ja kipu.

”Tämä on Harborside Health Centerin jokapäiväinen potilasprofiili. 20% meidän asiakaskunnasta on jo eläkeläisiä ja rodultaan se edustaa ympäröivien asuinalueiden profiilia. Joidenkin taudinkuva on ulospäin näkyvämpi kuin toisten”, Steve DeAngelo tiivistää.

"Jos Harborside joudutaan lopettamaan, muuttuu tilanne yhä pahemmaksi. Isoisät ja isoäidit eivät yksinkertaisesti selviä ilman lääkettään. Meillä käy ihmisiä 5-vuotiaasta aina 90-vuotiaisiin, koska meillä on tarjolla laaja valikoima erilaisia kannabiksen lääkemuotoja. Ei siis pelkästään erilaisia lajikkeita, vaan esimerkiksi ihosalvaa, joka ei ole psykoaktiivinen, ja kannabiksen pohjalta valmistettu unilääke."

"Jos nämä ihmiset yrittävät alkaa ostaa kannabiksensa kadulta, mikä on hyvin epätodennäköistä, eivät katukauppiaat tai edes potilaiden muodostamat ryhmät kykenisi samanlaiseen palveluun."

Lähde: L.A. Times 30.8.2012, Huffington Post 29.8.2012 ja 16.8.2012

Harborsiden potilaat: kuinka minä saan lääkkeeni?

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.