Poliisi sulki Tanskan ensimmäisen kannabiskahvilan Kööpenhaminassa

Skandinavia ei ole tämän jälkeen enää entisensä. Poliisi sulki lokakuun alussa Tanskan ensimmäisen kannabiskahvilan Kööpenhaminassa, jonka poliitikoista suurin osa kannattaa laillistamista. Smokenhagen-nimisessä kahvilassa asiakkaat saattoivat ostaa marihuanaa ja poltella sitä kahvilan tiloissa.

SmokenPoliisi takavarikoi kaiken kahvilasta löytyneen kannabiksen, mutta kahvila aikoo jatkaa toimintaansa piakkoin uudestaan.

Poliisin edustaja Jens Kristiansen kertoi poliisin ratsanneen kahvilan lounasaikaan perjantaina 5.10.

”Kahvila suljettiin poliisien päätettyä sen toiminnan olevan laitonta. Me takavarikoimme sieltä löytämämme huumeet”, selittää Kristiansen.

Poliisi ei kertonut takavarikoidun kannabiksen määrää, eikä se myöskään kertonut sitä, että kannabis oli kasvatettu kahvilan kellarissa.

”Torstaiaamuna korjasin sadon isosta kasvatushuoneestani, jossa kasvoi yhdeksää eri sorttia herkkuskunkkia”, kertoo kahvilan pitäjä.

Poliisi ei ollut sulkemassa Smokenhagenia ensimmäistä kertaa: ”Olemme vierailleet siellä useammastikin tänä kesänä ja me teemme se jälleen jos kahvila aukaistaan”, kertoo Kristiansen.

Vaikka on hyvin tunnettua, että Kööpenhaminan Kristianian Pusher Streetiltä voi ostaa hasista tai marihuanaa, on tämä ensimmäinen julkisesti toimiva kannabiskahvila Tanskassa ja lisäksi aivan keskellä Kööpenhaminaa.

Kahvilan omistajan Khodr Mehrinin mukaan kahvila pitää nähdä osana kannabiksen laillistamisesta käytävää keskustelua Tanskassa. Hän esiintyi Tanskan TV:n Aftenshowet-ohjelmassa, jossa Dansk Folkepartiet -puolueen kansanedustaja Peter Skaarup vastusti laillistamista sillä perusteella, että ”näin on suurempi vaara, että lapset ja nuoret ostavat myös kannabista”.

Mehrinin mukaan tuhannet ihmiset ovat olleet mukana kahvilan perustamisessa. Smokenhagen Coffeeshop löytyy osoitteesta Lavendelsstræde (Lavender Street) 15.

Pormestari laillistamisen takana

Frankjensen03webKannabiksen laillistamisesta on tullut kuuma puheenaihe Tanskassa ja muualla Pohjois-Euroopassa. Kööpenhaminassa suurin osa poliitikoista on laillistamisen kannalla, mutta konservatiivipoliitikot ovat estäneet kaikki yritykset kokeilla kannabiksen laillista myyntiä.

Kööpenhaminan pormestari Frank Jensen sanoi hiljattain, että hän suhtautuu myönteisesti kannabiksen laillistamiseen, ja poliittinen Endhedslisten-ryhmä (vasemmiston ja vihreiden liittoutuma) aikoo järjestää aiheesta konferenssin. Jo 53% tanskalaisista kannattaa kannabiksen laillistamista ja 51% haluaisi valtion ottavan kannabiskaupan hoitaakseen.

Frank Jensen on myös sosiaalidemokraattisen puolueen varapuheenjohtaja. Copenhagen Post -lehden toimittaja kysyikin, miten sosiaalidemokraattien johtama Tanskan hallitus voi olla eri mieltä sosiaalidemokraattisen puolueen johtaman Kööpenhaminan kaupunginvaltuuston kanssa?

Frank Jensen: ”Kööpenhaminassa tuodaan esille usein sellaisia asioita, joita ei ole pohdittu tai ymmärretty kansallisella tasolla. Nyt meidän pitää ratkaista kannabisongelma. Kööpenhamina on kannabiskaupasta kilpailevien jengien keskeinen paikka ja kysymys on kahdesta miljardista Tanskan kruunusta (260 miljoonaa euroa) vuodessa.”

”Olemme yrittäneet rajoittaa kannabiskauppaa vuosia onnistumatta siinä. Kuluneiden 20 vuoden aikana olemme komentaneet poliisia lopettamaan se, mutta kannabis ei ole koskaan ollut niin iso ongelma kuin nyt. Siksi me haluamme ottaa kaupan pois jengeiltä ja luoda valvotut markkinat, missä ihmiset voivat hankkia kannabiksensa tietäen sen vahvuuden. Valvomattomilla kannabismarkkinoilla voidaan katukaupassa myydä niin vahvaa laatua, että se saa ihmiset psykoottisiksi ensimmäisellä kerralla.”

”Valvonnan avulla voimme tuoda terveydenhoidon ammattilaiset lähemmäs niitä, jotka käyttävät kannabista väärin. Parlamentissa kannabiksen laillistaminen on arvokysymys, kuten narkomaanien ruiskuhuoneet tai homoliitot olivat aiemmin. Mutta meille se merkitsee reaktiota todellisuuteen. Me koemme sen konfliktin ja turvattomuuden, minkä jengien valvoma kannabiskauppa on luonut Nörrebron ja Kristianian kaupunginosiin. Nyt tarvitsemme paradigman vaihdosta siinä, miten käsittelemme kannabista.”

Lähde: Toke of the Town 5.10.2012, Berlingske 5.10.2012, Smokenhagen Coffeeshop @ Facebook, jv.dk 5.10.2012 ja Copenhagen Post 6.10.2012

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.