Puola lieventämässä ankaria huumelakejaan

Puola

Lähde: Cannabis Culture 11.4.2011

Viime perjantaina Puolan parlamentti (sejm) äänesti ankarien huumelakien historiaan siirtämisen puolesta. Lakimuutos mahdollistaisi huumeiden käyttäjien jättämisen rankaisematta, mutta toisaalta se ankaroittaisi hieman suuria määriä halussa pitävien huumekauppiaiden tuomioita.

Nykyisen lain mukaan pienenkin huumemäärän hallussapidosta on voitu tuomita jopa kolme vuotta vankeutta. Lakimuutos mahdollistaisi syyttämättä jättämisen tapauksissa, joissa kyse on pienistä huumemääristä ja jos rikkomuksen tehnyttä ei ole aiemmin tuomittu huumerikoksesta. Syyttäjä voisi myös määrätä huumeriippuvaisen hoitoon syyttämisen ja vangitsemisen sijaan. Uusi laki muistuttaisi paljon Suomen nykyistä huumausainelakia, jota tosin poliisi ja syyttäjät eivät noudata siten kuin lainsäätäjä on tarkoittanut.

Lakialoite hyväksyttiin Puolan parlamentissa äänin 258-159, mutta se vaatii vielä parlamentin ylähuoneen hyväksynnän ja presidentin allekirjoituksen astuakseen voimaan.

Edistysaskel Puolan huumelakien uudistamisessa tapahtui vuosien viivyttelyn jälkeen. Entisen oikeusministerin nimittämä asiantuntijaryhmä laati ehdotuksen lakimuutoksesta jo yli kaksi vuotta sitten.

Myös useat puolalaiset kansalaisyhteiskunnan toimijat kampanjoivat huumelakien liberalisoimiseksi: julkkiskokki Robert Maklowicz julkaisi Facebook-videon ”Cook Our Children a Better Future” ja 71 puolalaista artistia lähetti parlamentille vaatimuksen huumelakien muuttamiseksi.

Huumelakien liberalisoimisen puolesta vetosivat myös Puolan entinen presidentti Aleksander Kwasniewski, sosiologi Zygmunt Bauman ja kansainvälisesti tunnettu ihmisoikeusasiantuntija Wiktor Osiatynski, jotka allekirjoittivat tammikuussa Krytyka Politycznan laatiman avoimen kirjeen. Lisäksi yli 100 puolalaista ja ulkomaalaista järjestöä osallistuivat Puolan huumepoliittisen verkoston (Polska Sieć Polityki Narkotykowej) koordinoimaan vetoomukseen.

Monien mielestä lakiuudistus ei kuitenkaan ole riittävä ja huolta on herättänyt mm. se, ettei lakiehdotuksessa mainita henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetusta huumemäärästä toistaiseksi mitään.

 

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.