Kanada: kannabislaki perustuslain vastainen

Lähde: Winnipeg Free Press 14.4.2011

Oikeuden päätöksen mukaan lääkekannabispotilaiden asema on turvattava tai kannabis laillistettava.

Ontarion osavaltion oikeuslaitos antoi 11.4. päätöksen, jonka mukaan nykyinen kannabislainsäädäntö estää potilaita saamasta tarvitsemaansa lääkettä ja on siksi perustuslain vastainen. Hallituksella on kolme kuukautta aikaa muuttaa tilannetta, antaa vastine tai kannabis muuttuu lailliseksi ainakin Ontarion osavaltiossa.

MarijuanaOntarion oikeusistuimen päätös perustuu tunnetun kannabisaktivistin Matthew Mernaghin nostamaan kanteeseen. Hän käyttää kannabista lääkkeeksi fibromyalgiaan, skolioosiin, kouristuksiin ja masennukseen ja on saanut useita tuomioita kannabiksen hallussapidosta ja kasvatuksesta. Kanadan terveysministeriö valvoo lääkekannabisohjelmaa, joka säätelee sitä, kuka saa kasvattaa kannabista lääkkeeksi ja keneltä potilas saa ostaa sitä. Yli 9800 kanadalaista saa pitää laillisesti hallussaan lääkemarihuanaa. Liki 5600:lla on henkilökohtainen kasvatuslupa ja 1837 saa kasvattaa myös toiselle nimetylle potilaalle.

Kanadan lääkekannabisohjelma oli hallituksen ratkaisu vuonna 2001 Ontarion vetoomustuomioistuimen päätökseen, jossa todettiin kannabiksen saannin estämisen vakavasti sairaalta olevan ristiriidassa Kanadan perustuslain kanssa. Tämän päätöksen jälkeen Kanadan hallitus salli sairaiden ihmisten käyttää, pitää hallussaan ja kasvattaa kannabista lääkärin hyväksymällä luvalla.

Päätöksessään tuomari Donald Taliano kirjoitti, ettei Mernagh ole saanut lääkärin allekirjoittamaa lääkekannabislupaa. Monet muutkin potilaat ovat kohdanneet saman ongelma, mikä pakottaa jopa vakavasti sairaita potilaita hankkimaan kannabiksensa laittomasti.

Vancouver Island Compassion Society on yksi lääkekannabiksen jakeluluvan saanut yhdistys, joka myös kampanjoi lääkekannabislakien lieventämisen puolesta. Sen toimitusjohtaja Steven Roberts pitää oikeuden päätöstä hyvänä askeleena eteenpäin siihen suuntaan, mitä hänen yhdistyksensä tavoittelee: ”Se oli suuri voitto!”

Lue lisää Kanadan lääkekannabisohjelmasta.

Comments  

 
0 #1 By the Way 2011-05-04 15:44
Mites toi Suomen perustuslaki? Onko kannabiksen kieltolaki ristiriidassa Suomen perustuslain kanssa? Joku selvittämään asiaa..
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.