Kukkaa pukkaa - kannabismarkkinat muutoksessa

Lähde: Pekka Hakkarainen, Jussi Perälä ja Leena Metso: Kukkaa pukkaa – kannabiksen kotikasvatus Suomessa ja HS 26.4.2011

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi laajan monivuotisen tutkimuksen pohjalta raportin kannabiksen kotikasvatuksesta Suomessa otsikolla Kukkaa pukkaa. Raportti on hyvää jatkoa jo Stakesin ajoilta tunnettuun kiihkottomaan ja puolueettomaan suomalaiseen huumetutkimukseen, mikä vaikuttaa itse huumepolitiikkaan valitettavan vähän. Suomalainen huumeongelma istuu edelleen eduskunnassa, ei tutkijoiden kammioissa.

 

Koska kannabiksen kasvatus on laitonta, ei siitä ole tarjolla mitään kovin luotettavaa tietoa. THL:n julkaisemassa raportissa arvioidaan 10 000 suomalaisen tällä hetkellä kasvattavan kannabista kotonaan ja kaikkiaan 40 - 60 000 joskus harrastaneen sitä. Toisaalta joka viides alle 35-vuotias tuntee jonkun kasvattajan ja yleensäkin suomalaisista joka kymmenes, eli aiheesta on alkanut tulla osa urbaania sosiaalista maisemaa.

 

Kannabis Kasvatus Jp 60286bLisäksi raportissa arvioidaan kotikasvatetun kannabiksen olevan hyvää vauhtia syrjäyttämässä järjestäytyneen rikollisuuden tänne kuskaamaa hasista eli pääasiassa peruslätkää. Tästä tulisi poliitikkojen, poliisien ja ns. huumevirkamiesten olla tyytyväisiä, että joku vihdoinkin tekee huumeongelmalle jotain, eikä pelkästään puhu ja käytä yhteiskunnan resursseja huumesodan huuhaaseen.

 

Mutta korruptoituneet virkamiehet ovatkin aloittaneet aivan uuden politiikan, joka rikkoo sekä suomalaista oikeuskäytäntöä että ns. maalaisjärkeä. Poliisin työtä helpottaakseen uusissa syyttäjän ohjeissa voidaan jo sentin mittaisesta taimesta lätkäistä tuomio sen mukaan, että siitä voi tulevaisuudessa kasvaa 25 grammaa tuottava ärhäkkä naaras. Suomen lain mukaan ei tulevaisuudessa tapahtuvasta rikoksesta eikä edes rikoksen suunnittelemisesta voida syyttää eikä langettaa tuomiota. Paitsi hamppukasvin kasvattamisen kohdalla.

 

Huumevirkamiehet järjestäytyneen rikollisuuden juoksupoikina

 

Kun tiedetään maailmanlaajuisen huumekaupan tuottamat voitot, ei ole mikään ihme, että se yrittää pitää markkinat hallussaan ja laajentaa asiakaspohjaansa.  Syyttäjien uudet ohjeet on täysin näiden pimeiden markkinoiden sanelemat, muuten asiassa ei ole mitään järkeä. Yleinen trendi Euroopassa on kannabiksen käytön ja pienimuotoisen kasvatuksen dekriminalisointi, minkä kanssa nämä ohjeet ovat täydessä ristiriidassa ja ainoa selitys niille on ”poliisin työn helpottaminen”. Poliisi voisi itse helpottaa työtään ja suunnata vähäisiä resurssejaan yhteiskunnan turvallisuutta uhkaavien väkivalta- ja talousrikollisuuden tutkimiseen. Lain mukaan poliisi saa priorisoida työtään, ja kannabiksen käytön ja kasvatuksen tutkimatta ja syyttämättä jättäminen perustuisi sekin voimassa olevaan huumelakiin.

 

Myöhemmät sukupolvet tulevat arvioimaan tämän nykyisen politiikan mielekkyyden ja se hetki voi olla hyvinkin lähellä, kuten tutkimuksessa todetaan:

 

Koko väestölle suunnatuissa kyselytutkimuksissa on tiedusteltu suomalaisten suhtautumista kannabiksen kasvattamiseen vuodesta 1992 lähtien ja näin meneteltiin myös vuoden 2010 tutkimuksessa. Muutos on selkeä. Kun 1992 kannabiksen kasvattamisen olisi jättänyt rankaisematta vain yksi kymmenestä, niin 2010 osuus oli kasvanut viidennekseen (19 %) vastanneista. Alle 35-vuotiaista kannabiksen kasvattamisen jättäisi rankaisematta joka kolmas ja miehistä joka neljäs. Alle 35-vuotiaista miehistä näin ajatteli peräti 43 prosenttia ja naisistakin 24 prosenttia.

Katso Pekka Hakkaraisen haastattelu YLE:n aamu-tv:ssä.

 

Comments  

 
0 #1 Juuso Alasuutari 2011-05-08 10:18
Poliisin työtä helpottaakseen kannabiksen kasvattamisesta syytettyjen tulisi oikeusistunnois sa pyrkiä heittämään syyttäjää ulosteilla, kuten esimerkiksi koiran ulosteilla. Tämä strategia täyttää suomalaisen oikeuskäytännön edellyttämät kriteerit loogisuuden osalta.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.