Kannabismielenosoituksia Turussa ja maailmalla

Turussa järjestettiin vuosittainen mielenosoitus kannabispolitiikan muuttamiseksi osana kulttuuripääkaupungin Eurocultured-viikonloppua. Osanottajien määrä ei ollut aivan edellisvuosien tasolla, koska kaupungilla oli samaan aikaan useita eri tapahtumia, joissa aikaisempien vuosien marssijat olivat töissä, osallistumassa tai esiintymässä. Mielenosoitus oli kuitenkin perinteiseen tapaan värikäs ja nyt myös äänekäs kiitos pontevan rumpuryhmän.

TuSKY:n High by the Laituri kokoelma-cd, jossa on uunituoreita kannabisaiheisia kappaleita, julkaistiin samana iltana järjestetyssä tilaisuudessa, johon saapui runsaasti ihmisiä huolimatta kaupungin runsaasta tarjonnasta. Ja kun sunnuntaina Eurocultured-tapahtuman pääesiintyjä vaati lavalta kannabista lailliseksi, ei voi muuta sanoa kuin, että viikonloppu onnistui yli odotusten. Myöhemmin kesäkuussa ilmestynyt Suomen kuvalehden kannabisnumero kruunasi koko ”kampanjan”.

TuSKY:n kannanotossaan julkaisema sanoma meni vaihteeksi hyvin läpi paikallisessa pääjulkaisussa eli Turun Sanomissa. Syynä tähän oli ehkä monissa tiedotusvälineissä esille tulleet kotimaiset tutkimukset kannabiksen kotikasvatuksesta ja huumemarkkinoiden toiminnasta.

Video Turun hamppumarssilta:Turun Sanomien nettiversiossa oli jo lauantai-iltapäivällä seuraava uutinen ja kuva:

Turussa marssittiin kannabiksen puolesta

TskuvaTurussa järjestettiin jälleen hamppumarssi, jonka osallistujat ajavat kannabiksen laillistamista. Kulkue lähti lauantaina kello 14:n jälkeen Puolalanpuistosta. Poliisi valvoi mielenosoitusta tavalliseen tapaan.

Marssille lähtijöitä kokoontui arviolta runsaat sata, mutta kulkueeseen liittyi matkan varrelta kymmeniä marssijoita. Toria kiersi arviolta noin 130 marssijan joukko. Marssi päättyi Vartiovuorenmäelle.

Hamppumarssin järjesti Turun seudun kannabisyhdistys. Yhdistyksen mielestä täysi-ikäisille pitäisi sallia kannabisosuuskunnat eikä kannabiksen käytöstä pitäisi rangaista.

Yhdistys arvostelee erityisesti poliisin tekemiä kotietsintöjä. Yhdistyksen mielestä nykypolitiikka hyödyttää maailmanlaajuista järjestäytynyttä rikollisuutta.

Turun Sanomat kirjoitti 22.5. lehtiversiossa julkaisemassaan uutisessa mm:

Kotietsintöjä arvostellaan

Rekisteröimättömän Turun seudun kannabisyhdistyksen mielestä täysi-ikäisille pitäisi sallia kannabisosuuskunnat eikä kannabiksen käytöstä pitäisi rangaista. Yhdistys arvostelee erityisesti poliisin tekemiä kotietsintöjä.

Yhdistyksen mielestä nykypolitiikka hyödyttää maailmanlaajuista järjestäytynyttä rikollisuutta.

- Jos päihdepolitiikka ottaisi haitat tosissaan, alkoholipakkauksiin pitäisi tulla isot varoitukset ja pullot pitäisi sijoittaa kaupassa pois alaikäisten ulottuvilta, huomautti yhdistyksen puheenjohtaja Risto Mikkonen.

Varsinais-Suomen kansanedustajat tyrmäävät käytön

- Jos aletaan huumeita käyttämään, suurin osa näistä ihmisistä ajautuu vahvempien aineiden käyttäjiksi myöhemmin, kirjoitti Kike Elomaa (ps).

Perussuomalaisten Lauri Heikkilä totesi, että laillistaminen johdattelisi nuorempia ja vähän vanhempiakin laajemman päihteiden käytön pariin. Eeva-Johanna Eloranta (sd) muotoili asian näin:

- Kannabis on huumausaine, jonka yksikin käyttökerta voi johtaa riippuvuuteen. Kannabiksen käyttö saattaa johtaa vähitellen vahvempien huumeiden käyttöön (vrt. tupakoinnin porttiteoria)

Täystyrmäys tuli myös Annika Saarikolta (kesk).

- Huumeiden, mietojenkin, laillistamisen suhteen tulee lainsäädännössä säilyttää nollatoleranssi.

Petteri Orop (kok) kertoi kantansa tekstiviestillä keskeltä hallitusneuvotteluja:

- En kannata, koska kyseessä on huume.


Näin poliitikkomme, joiden toimintaa rahoitetaan päihteiden myynnillä.

Buenosaries2011Kannabismielenosoituksia maailmalla

Lähde: Cannabis Culture 11.5.2011 ja GlobalCannabisMarch.com

Maailmalla järjestettiin kannabismielentosoituksia ja -marsseja yli 300:ssa kaupungissa tapahtumien vaihdellessa muutaman kymmenen ihmisen kokoontumisista massiiviseen huumesodan vastaiseen marssiin Meksiko Cityssä.

New York -aktivisti Dana Beal edelleen pidätettynä


Lähde: CelebStoner 5.5.2011

New Yorkin 40. kannabismarssi pidettiin lauantaina 7.5. satojen ihmisten kokoontuessa Washington Square Parkiin, josta he marssivat Broadwayta pitkin Foley Squarelle kuuntelemaan puheita ja musiikkia.

Tämän vuoden pääteema oli huomion kiinnittäminen New Yorkin kaupungin korkeisiin pidätyslukuihin marihuanan hallussapidosta. Viime vuona yli 50 000 New Yorkin asukasta pidätettiin kannabiksesta, mikä maksoi kaupungin veronmaksajille yli 75 miljoonaa dollaria. Tilaisuuden järjestäneet Cures Not Wars, Empire State NORML, LEAP ja CelebStoner vaativat pidätysten välitöntä lopettamista. Marssin aikana kolme ihmistä pidätettiin marihuanan polttamisesta, mutta itse tilaisuuden aikana ei yhtäkään.

Tilaisuus oli omistettu Cures Not Wars’in perustajalle Dana Bealille, joka tällä hetkellä istuu sellissä Wisconsinin osavaltiossa marihuanan hallussapitosyytteistä, sekä jippie-aktivisti Ben Maselille, joka kuoli syöpään 30.4.

Meksiko: kannabismielenosoitus jäi huumesodan vastaisen marssin varjoon

Lähde: Stop the Drugwar 11.5.2011 ja DigTriad 11.5.2011

Meksiko Cityssä sadat ihmiset kokoontuivat Meksikon kannabistutkimusyhdistyksen (Mexican Association for Cannabis Studies) järjestämään jo 13 mielenosoitukseen, jossa vaadittiin kannabiksen dekriminalisointia.

Liiton puheenjohtaja Leopoldo Rivera kertoi: ”Mielestämme on järkevää tietää tästä aiheesta. Kannabiksen käyttäjät eivät välttämättä ole rikollisia tai sairaita, vaan kuka tahansa yhteiskuntamme tuottava jäsen voi olla kannabiksen käyttäjä.”

Meksikossa ei marssita vain kannabiksen vapauttamiseksi. ”Vaadimme marihuanan dekriminalisoimista rauhan saavuttamiseksi. Huumesodan kuolonuhrien määrä Meksikossa on jo 40 000, mikä on huumeiden salakuljetuksen aiheuttamaa”, sanoi ympäristöaktivisti Arnold Ricarde.

Seuraavana päivänä Meksiko Cityssä pidettiin ehkä maailman suurin mielenosoitus huumesotaa vastaan tähän mennessä, kun runoilija Javier Sicilian johtama rauhanmarssi saapui kaupunkiin ja arvioiden mukaan jopa 160 000 ihmistä osallistui tilaisuuteen (lue lisää Tuskyn uutisesta).

Portugali: Lissabonissa yli 5000 ihmistä vaatii kannabiksen laillistamista

Lähde: Mgmporto.net ja The Portugal News Online 23.4.2011

Dekriminalisaatio ei ole poistanut läheskään kaikkia kieltolain aiheuttamia ongelmia Portugalissa, koska huumekauppa on edelleen laittomissa käsissä. Mielenosoittajien vaatimuksessa esitetään, että kannabiksen laillistaminen lopettaisi salakuljetuksen tuottamat voitot: useimmissa maissa, joissa kannabis on laitonta, on sitä kuitenkin mahdollista ostaa vaivattomasti ja näin huumeiden salakuljetusverkostot rikastuvat kieltolain ansiosta.

Vaatimuksessa syytetään kieltolakia siitä, että se altistaa käyttäjät muiden aineiden riskeille ja että kaduilla myytävä kannabis on usein jatkettua, mikä lisää kansanterveydellisiä riskejä.

Video Lissabonista:Indonesia: Jakartassa 50 osanottajaa

Lähde: AsiaOne News 9.5.2011

Indonesian pääkaupungissa Jakartassa 50 ihmistä osallistui kansallisen marihuanaryhmän (LGN) järjestämään mielenosoitukseen.

”Ihmisiä pitää tiedottaa siitä, että marihuanaa voidaan käyttää syövän parantamiseen. Marihuana ei myöskään laukaise mitään sen vaarallisempaa riippuvuutta kuin mitä kahvi tai tee aiheuttaa”, sanoi LGN:n puheenjohtaja Dhira Narayana puheessaan.

Hän lisäsi haluavansa hallitukselta objektiivista tietoa marihuanasta.

Uutisia ja videoklippejä muualta maailmasta:

Gardiff, Wales:

Clear 7.5.2011: Walesin pääkaupunki Gardiffissa satoja mielenosoittajia

Wales Online 8.5.2011: Sadat osallistuivat hamppumarssiin

Oslo, Norja:

Kuvia Oslon hamppumarssilta


Praha, Tšekki:

Medford, Oregon, USA:

ABC:n uutinen ja video Medfordin hamppumarssilta

Kööpenhamina, Tanska:Toronto, Kanada:

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.