Israel - lääkekannabiksen luvattu maa

IsraelcanIsrael aikoo jatkossakin kasvattaa omat lääkekannabiksensa pitääkseen hinnan alhaisena. Terveysministeriö perustaa erillisen yksikön valvomaan tuotantoa vuonna 2012, koska ulkomailta tuotuna lääkekannabis tulisi kymmenen kertaa kalliimmaksi.

Terveysministeriön pääjohtajan tohtori Ronni Gamzin antamalla päätöksellä perustetaan erillinen yksikkö hallinnoimaan ja valvomaan lääkekannabiksen tuotantoa sekä täyttämään kansainvälisten sopimusten vaatimus tällaisesta toimielimestä. Toimintansa yksikkö aloittaa tammikuussa 2012. Samalla päätettiin jatkaa lääkekannabiksen kasvatusta Israelissa vähintään seuraavat kaksi vuotta.

Tähän saakka lääkekannabiksen käyttöä on valvonut tohtori Yehuda Baruch, joka on Tel Avivin esikaupungissa Bat Yamissa sijaitsevan valtion mielenterveyskeskuksen psykiatri.

Tällä hetkellä paikalliset kasvattajat tuottavat lääkekannabista noin 6000 potilaalle, jotka Baruch on hyväksynyt, mutta ennusteiden mukaan luku voi nousta 40 000:een vuonna 2016, koska sekä lääkärit että potilaat ovat olleet tyytyväisiä.

Israelin apteekkiyhdistys on painostanut saadakseen luvan myydä lääkekannabista apteekkien kautta reseptin saaneille potilaille. Israelin poliisi on puolestaan painostanut apteekkiyhdistystä, että lääkekannabis tulisi tuoda ulkomailta omavaraisen kasvatuksen sijaan, koska tulli voisi siten ehkäistä sen joutumista laittomien käyttäjien käsiin, mutta ministeriö päätti, ettei tuontia aiota sallia lähitulevaisuudessa.

Lääkekannabisohjelman lisäksi Israelissa asuu lääkekannabistutkimuksen supertähti, 78-vuotias professori Raphael Mechoulam. Hän eristi ensimmäisenä maailmassa hampusta sen psykoaktiivisesti vaikuttavan ainesosan THC:n vuonna 1964, ja vuonna 1993 hän johti israelilais-skotlantilaista tutkimusryhmää, joka onnistui löytämään aivoista ja syntetisoimaan aikaisemmin tuntemattoman aineen, joka vaikuttaa kuten THC. Ryhmä nimesi aineen anandamidiksi sanskriitinkielisen sanan ananda mukaan, mikä tarkoittaa sisäistä iloa.

Lähde: Jerusalem Post 29.7.2011

Katso myös kuvasarja lääkekannabiksen kasvattamisesta Israelissa.

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.