Ranska: kannabiksen valvottuun laillistamiseen

VaillantweedRanskan entisen sisäministerin Daniel Vaillantin johtama parlamentin alahuoneen asettama työryhmä julkaisi kannabiksen laillistamista käsittelevän raportin, jossa vaaditaan kannabiksen valvottua laillistamista, jotta sen tuotantoa ja jakelua voitaisiin valvoa ja sen käyttöön liittyviä haittoja vähentää.

Vaillant edustaa Pariisin kahdeksattatoista kaupunginosaa, missä on paljon kannabiksen käyttäjiä, ja hän on jo vuonna 2003 ehdottanut uutta lainsäädäntöä kannabiksen osalle.

Raportissa esitetään lukuja, jotka esittävät rankaisemisen lopettamisen hyvin myönteisessä valossa. Ranskassa nuorten ihmisten kannabiksen käyttö on yleisintä Euroopassa samalla kun maassa on maanosan ankarimmat lait sitä vastaan.

Raportin päätarkoitus on kannabiksen käytön rankaisemisen lieventäminen muuttamalla vuodelta 1970 peräisin olevaa lakia. Lain mukaan kannabiksen käytöstä voi seurata vuosi vankeutta ja 7 500 €:n sakot.

Kannabis on eniten käytetty laiton huume Ranskassa. Vuonna 2005 liki 4 miljoonaa ihmistä käytti sitä vähintään kerran, mikä merkitsi 600 000 ihmisen lisäystä vuodesta 1999. Heistä 1 200 000 on vakituisia käyttäjiä.

Käytön rankaiseminen kaksinkertaistui vuosina 2002 - 2008. Samana ajanjaksona salakuljetuksesta tuomittujen määrä väheni. Tilastojen mukaan nykyinen laki ei ehkäise kannabiksen käyttöä varsinkaan nuorten keskuudessa.

Siksi uudet lait voisivat olla tehokkaampia käytön rajoittamisessa. Lisäksi Ranskan yhteiskunta ei ole enää samanlainen kuin vuonna 1970. Silloin ihmiset olivat konservatiivisempia ja kannabiksen käyttö ei ollut kulttuurisesti vakiintunutta.

Ranskan parlamentin jäsenet ovat esittäneet joitakin ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi. Suunnitelmissa on kannabiksen kansallisen levitysyhtiön perustaminen, jollainen oli tupakalle ennen vuotta 1995.

Valtio voisi tuottaa kannabista riittäviä määriä ja valvoa tuotannossa tapahtuvia puutteita, jotka voisivat synnyttää uusia pimeitä markkinoita. Hallitus voisi jakaa kannabista omistamansa jakeluverkoston kautta. Raportissa ehdotetaan jakelu- ja vähittäismyyntiverkoston sekä kannabiksen käyttöpaikkojen perustamista.

Lähde: International Drug Policy Consortium 22.8.2011, TalkingDrugs 21.6.2011 ja raportin tiivistelmä

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.