Espanja: Yksityisyyden suoja ulottuu myös kannabisklubeihin

Lähde: The Guardian: Cannabis clubs plug a gap in Spanish drugs laws

Espanjan lainsäädäntö kunnioittaa kansalaistensa yksityisyyden suojaa päinvastoin kuin Suomessa, missä poliisi saa nykyään marssia kenen kotiin hyvänsä ilman mitään lupia tai syytä.

Espanjassa kannabiksen käyttäjät ovat alkaneet soveltaa tätä yksityisyyden suojaa myös yksityisiin kannabisklubeihin, joihin ihmiset saavat tulla nauttimaan kannabiksesta ja seurasta.

Madridin Paraceullos de Jarama kaupunginosassa sijaitseva Private Cannabis Club on nimensä veroinen:

”Täällä saamme poltella kannabista rauhassa”, kertoo baarissa jointtiaan käärivä asiakas.

Tämä baari on kehityksen etulinjassa. Sen jäsenet huomasivat Espanjan lainsäädännössä olevan reiän, mikä tekee toiminnasta täysin laillisen.

PrivatecannabisAvarassa Paracuellos de Jarama -klubissa, joka on perustettu entiseen ravintolaan Madridin Barajas -lentokentän läheisyyteen, on baari, keittiö, biljardipöytiä ja isoja TV näyttöjä. Klubi on hienostunein kaikkiaan 40:stä kannabisklubista, joita on noussut ympäri maata sen jälkeen kun aktivistit havaitsivat, että kannabiksen julkisen käytön kielto ei päde yksityisiin, vain jäsenille tarkoitettuihin klubeihin.

”Olemme olleet auki nyt kaksi kuukautta ja meillä on jo 125 jäsentä”, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Pedro Álvaro Zamora. Jäsenmaksu on 120€ vuodessa ja klubin jäsenehdot ovat samat kuin missä tahansa klubissa. Ovella kerrotaan ainoastaan jäsenien pääsevän sisään ja johtokunta tutkii kaikki jäsenhakemukset.

”Jäsenehdokkaat haastatellaan emmekä me hyväksy ketä tahansa. Jäseniemme on oltava vastuuntuntoisia, heillä on oltava oikea profiili”, selventää klubin edustaja Alicia Méndez.

”Emme elä Amsterdamissa, tämä ei ole kannabiskahvila. Tämä on yhdistyksemme klubi ja yksityinen tila. Tämä ei ole kaikille avoin”, jatkaa Zamora.

Espanjassa laki ei kiellä kannabiksen käyttöä yksityisessä tilassa ja jäsenien mielestä on turvallisempaa käyttää sitä klubilla kuin mennä puistoon ja polttaa julkisella paikalla.

”Klubi tunnustaa sen, ettei kannabis sovi kaikille. Me suosittelemme vastuullista käyttöä. Kaikkien ei tule polttaa kannabista. Me tiedämme siihen liittyvistä haitoista”, selittää Zamora.

Klubin jäsenet voivat tuoda omat kannabiksensa tai jakaa klubin varastosta. He voivat jopa ottaa sitä mukaansa kuittausta vastaan ja luvaten käyttää sen itse.

Vaikka poliisi jättää klubit rauhaan voivat jäsenet joutua vaikeuksiin pitäessään kannabista mukanaan julkisella paikalla. Espanjassa on laitonta ostaa, myydä ja kuljettaa kannabista ja sen hallussapidosta voi saada sakot. Klubi tarjoaa lakiapua kiinnijääneille asiakkailleen.

Kannabiksen saaminen klubille on toinen ongelma koska kaupankäynti on rikos.

”Me kamppailemme kasvattamisen laillistamiseksi”, kertoo Zamora.

Klubi haki lupaa saada kasvattaa kannabista lääketarkoitukseen mutta se hylättiin. Sitten poliisi ratsasi sen salaisen kasvattamon ja tuhosi kasvit. Zamora kertoo klubin haastavan tuomioistuimessa oikeuden tuhota kasvattamo, joka tuottaa kannabista yksityiselle klubille: ”Me olemme työssäkäyviä ihmisiä ja maksamme veromme. Emme ole mitään mitään rikollisia.”

Jotkin tuomarit ovat käskeneet poliisin palauttamaan takavarikoimansa kasvit klubeille.

”He ovat perustelleet palautusmääräyksen sillä, ettei toiminnasta ole haittaa yleiselle terveydelle”.

Zamora painottaa sitä, etteivät klubille kasvattavat ihmiset kuulu alamaailmaan.

”Me emme osta laittomilta markkinoilta. Me tunnemme ne kasvattajat, jotka viljelevät kannabista ja voivat tuottaa sitä meille”.

Klubit myös kampanjoivat voimassa olevia lakeja vastaan.

”Kieltolaki ei toimi. Kannabista on käytetty vuosisatoja ja sen käyttö myös jatkuu. Kieltolaki luo laittomat markkinat ja kaiken mitä siitä  seuraa. On parempi antaa ihmisille tietoa kuin kuluttaa rahaa kieltolakiin, joka ei toimi.”

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.