Timo Haara Turun vankimielisairaalassa - yhteydenpitoa rajoitetaan

HaarahaastRadio Rockin Korporaatio ohjelmassa kuultiin 30.8. Timo Haaran haastattelu, jonka jälkeen Haara väitetysti pakkolääkittiin ja siirrettiin Turkuun vankimielisairaalaan. Korporaatio haastatteli 2.9. tapauksen johdosta myös Naarajärven vankilan johtajaa, joka kuitenkin kieltäytyi ottamasta kantaa Haaran tapaukseen. Turun seudun kannabisyhdistys on toistaiseksi asiassa odottavalla kannalla, kunnes tapauksen kehittymisestä ja taustoista saadaan parempaa tietoa.

TuSKY järjesti viime vuoden helmikuussa Timo Haaran haastattelutilaisuuden vain viikkoa ennen hovioikeuskäsittelyä, jonka tuloksena Haara tuomittiin 1,5 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Julkaisemme nyt haastattelusta 21 minuutin pituiseksi tiivistetyn videon, joka löytyy tämän artikkelin lopusta.

Alla oleva artikkeli on Hansi Harjunharjan kirjoittama ja se on julkaistu aiemmin tänään Verkkomedia-uutispalvelussa.

 Timo Haara Turun vankimielisairaalassa - yhteydenpitoa rajoitetaan

Vaikka Timo Haara on viimeisimmän tiedon mukaan siirretty Turun vankimielisairaalaan alkuviikosta, tilanne on kehittynyt myös osaltaan parempaan päin.

Pakkolääkitys on lopetettu


Naarajärven vankilassa aloitettu pakkolääkintä on päätetty vankimielisairaalan ylilääkärin toimesta lopettaa. Perusteluna tälle on se, että Haaran mielentilaa on mahdotonta tutkia, mikäli hänelle samaan aikaan syötetään mieleen vaikuttavia lääkkeitä.

Haara joutui Naarajärven vankilassa syömään kahta eri lääkettä, joiden kummankaan nimeä ei hänelle kerrottu. Mikäli hän olisi kieltäytynyt ottamasta lääkkeitä, olisi ne annettu hänelle lääkepistoksina. Lääkkeiden vaikutusten perusteella kyse on ollut psykoosia ehkäisevistä neurolepteistä tai bipolaarisen häiriön mielialan heilahteluja tasaavista lääkkeistä.

Oikeusmateriaalit jumissa Naarajärvellä

Uusin ongelma on syntynyt siitä, kun Naarajärven vankilasta ei olla suostuttu toimittamaan Haaran oikeusjuttuihin liittyviä papereita hänelle Turun vankimielisairaalaan. Erityisen ongelmalliseksi tämän tekee se, että vuonna 2009 takavarikoidun 1,7 hehtaarin pellon syyteharkinta umpenee 15.9. ja luultavasti juttu siirtyy pian oikeuskäsittelyyn.

Haaralta löytyvät todisteet virkavallan laittomasta menettelystä tutkinnassa voisivat vaikuttaa tuomioon. Lisäksi miehellä on yhteensä yli tuhannen sivun verran materiaalia, jonka pohjalta hän voisi koostaa puolustuksensa oikeuskäsittelyä varten.

Yhteyksiä ulkomaailmaan rajoitettu

Timo Haaralta vietiin kännykkä samana päivänä, kun häneltä saapui toimitukseemme avunpyyntö aloitetun pakkolääkityksen johdosta. Itse asiassa puhelin takavarikoitiin juuri sillä hetkellä.

Nyt Haara voi soittaa kolmesti viikossa 15 minuutin mittaisen puhelun valitsemalleen taholle. Nämä puhelupäivät ovat maanantai, tortai ja lauantai. Lisäksi hänen luonaan on mahdollista käydä vierailulla viikonlopun vierailuajan puitteissa, kunhan vierailu on vankimielisairaalan kanssa etukäteen sovittu. Mikäli Haara on vielä tulevan viikon lopulla Turun vankimielisairaalassa, yritämme päästä vierailemaan hänen luonaan.

Haaralle apua monelta suunnalta

Myös Amnesty Internationalin Suomen osaston entinen työntekijä on kiinnostunut Haaran tilanteesta. Olisikin erittäin tervetullutta, jos Suomen Amnesty voisi jossain vaiheessa auttaa Timo Haaran ihmisoikeuksien palauttamisessa. Tämän lisäksi monet yksityishenkilöt ovat kiinnostuneet Timo Haaran tilanteesta ja meille saapuukin päivittäin kysymyksiä Haaran voinnista.

Viimeisen puhelun perusteella Timo Haara voi hyvin ja stressi on saatu laskemaan. Tilannetta auttanee sekin, että lääkitys on nyt lopetettu ja mielentilaan pureudutaan ammattitaitoisesti.

Toimittajan kommentti:

On selvää, että Timo Haara on joutunut viime aikoina kestämään tilannetta, jollaista ei toivoisi kenenkään kohdalle. Siksi pyydämmekin, että lähettäisitte itse mielialaa nostattavia tervehdyksiä Haaralle Turun vankimielisairaalaan osoitteella:

Timo Haara
Mathildawredenkatu 1,
20380 TURKU, PL 49

Pysymme jatkuvasti muuttuvan tilanteen tasalla mahdollisuuksien mukaan, ja pyrimme jatkossakin tiedottamaan muutoksista niin Timo Haaran sijoituspaikan, lääkitsemisen kuin oikeusjuttujenkin suhteen. Toivon esimerkkimme synnyttävän myös muiden medioiden kiinnostuksen Timo Haaran hyvin poikkeuksellisesta tilanteesta.


Haastattelussa Timo Haara - Osa 1/2:

Haastattelussa Timo Haara - Osa 2/2:


Comments  

 
+1 #3 IhmisoikeuksienPuole 2014-04-02 16:51
Vanha uutinen mutta täytyy sanoa että paljon on tapahtunut ja asiat muuttunut kolmessa vuodessa!

Kyllä me kannabiksen ystävät saadaan vielä tämä laittomuus loppumaan.
Quote
 
 
+19 #2 MR.S 2011-09-11 21:51
Hyvä Willem, vastahan taistelu on alussa, älä vielä heitä avaimia järveen. Vaikka Timon mielivaltainen käsittely on epäoikeudenmuka ista, niin nyt on aika koota rivit eikä avautua täällä ettei ketään kiinnosta.Itseäni ainakin kiinnostaa ja olen erittäin otettu että yksi ottaa syyt niskoille ja yrittää muuttaa maailman mutta joutuu siitä hyvästä "ristiin roikkumaan".
Quote
 
 
-14 #1 Willem Cànem 2011-09-10 00:40
Sinnehän tuo mätänee eläväksi kuolleeksi noihin laitoksiin kuten maan tapa on eikä ketään kiinnosta.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.