Asiantuntijat vaikuttuneita Sativexin tehosta

MS-taudin hoitoon erikoistuneiden lääkärien konferenssissa esiteltiin uusimmat tulokset kannabiskasvista valmistetun Sativexin tehosta. Tulokset olivat yksiselitteisen positiivisia ja erittäin rohkaisevia. Peloista huolimatta kannabisvalmiste ei näytä aiheuttavan mielenterveysongelmia tai riippuvuutta.

Sativex2Sativex sai myyntiluvan kuluneen vuoden aikana mm. Espanjassa, Saksassa, Tsekeissä ja Tanskassa. Britanniassa THC:tä ja CBD:tä sisältävä lääke tuli markkinoille jo vuonna 2010. Sativex on GW Pharmaceuticals –yhtiön kehittämä, mutta sen levityksestä vastaa Euroopassa Almirall ja Bayer. Aasiassa, Australiassa, Lähi-idässä ja Afrikassa Sativexin markkinoinnin hoitaa Novartis.

Professori Derek Wade Oxfordin yliopistosta kertoi, että Sativexia on luultavasti tutkittu enemmän kuin muita MS-potilaiden spastisuuden hoitoon kehitettyjä lääkkeitä yhteensä. Kliinisissä kokeissa oli mukana 1500 potilasta, jotka osallistuivat viiteentoista kolmannen vaiheen tutkimukseen.

Sativexia suihkutetaan suuhun ja potilaat voivat käyttää vuorokaudessa korkeintaan 12 annosta. Kaikki potilaat eivät saa Sativexista apua oireisiin, eikä sitä määrätä potilaille, joiden oireet eivät lievene merkittävästi ensimmäisellä hoitokerralla.

Sativex ei ole ainoa tutkittavana ollut kasviperäinen lääkevalmiste, mutta sen tutkimiseen liittyi erityisiä ongelmia kannabiksen laittoman aseman takia. Monet pelkäsivät sen käytön altistavan potilaat mielenterveysongelmille.

Haittavaikutukset lieviä ja ohimeneviä


Prosessori Wade oli luultavasti ensimmäinen Sativexia potilailleen määrännyt neurologi. Hänellä on yli 10 vuoden kokemus kliinisistä lääkekokeista, joiden perusteella hän pitää Sativexin haittoja lievinä tai kohtalaisina, eivätkä ne ole ainakaan muiden spastisuuden hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden haittoja vakavampia. Professori Wade kertoi, etteivät tutkijat havainneet yhtään potilasta, joka olisi saanut psykiatrisia sivuoireita.

Äskettäin julkaistiin myös lumekontrolloitu tutkimus, jossa keskimäärin 3,6 vuotta Sativexia käyttäneiltä potilailta lopetettiin lääkkeen käyttö äkillisesti. Potilailla ei havaittu minkäänlaisia fyysisiä tai psyykkisiä vieroitusoireita, mutta useimmat heistä joutuivat aloittamaan hoidon uudelleen MS-taudin oireiden palattua.

“Sativex ei ole patenttiratkaisu kaikkiin vaivoihin tai ihmelääke, mutta sillä on kiistattomia hyötyjä niin spastisuuden kuin myös kivun ja unettomuuden hoidossa. Sativexin käyttöön ei liity erityisiä riskejä, joista pitäisi olla huolissaan”, professori Wade tiivisti.

Lähde: PharmaTimes 24.10.2011

Comments  

 
-1 #1 n3da 2011-11-18 14:10
"Haittavaikutuks et lieviä ja ohimeneviä"

miks helvetti ihmiset ei tajua että kaikki me ollaan erilaisia? toisille tulee"sivuvaikutuksia " tai/ ei tykkää ja toisille ei... se on ihmiskohtasta!
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.