Tutkimus: kannabiksen hyödyt urheilijoille kiistattomat

Miksi niin monet ammattilaisurheilijat ovat valmiita riskeeraamaan koko uransa käyttämällä dopingainelistalla olevaa kannabista? Kysymykseen on vihdoin saatu vastaus: American Journal of Sports Medicine –tiedejulkaisu paljastaa kannabiksen hyötyjen olevan yllättävän suuret urheilusuoritusten parantamisessa.

559Tutkijoiden mukaan kannabiksen käyttö pieninä annoksina “vähentää urheilijoiden kokemaa ahdistusta, pelkoja, masennusta ja jännittyneisyyttä”. Lisäksi kannabinoidit auttavat urheilijaa pääsemään yli epämiellyttävistä kokemuksista, jotka voivat olla haitaksi urakehitykselle.

Kannabiksen käyttö on kielletty ammattilaisurheilussa ja tutkimuksen tehneet USA:n kansallisen huumetutkimuskeskuksen (NIDA) ja Maailman antidopingkomitean (WADA) tutkijat kannattavat edelleen tätä kieltoa – näiden laitosten edustajilta kun ei ole totuttu kuulemaan kannabista puoltavia lausuntoja.

Tästä huolimatta tutkijat menevät niinkin pitkälle, että he toteavat kannabiksen auttavan alaikäisiä ja nuoria aikuisia sietämään negatiivia mielialoja ja henkistä stressiä. Tällaiset tulokset ovat omiaan lisäämään kannabiksen mainetta ihmelääkkeenä. Uusista tuloksista huolimatta kannabis on samalla WADA:n listalla steroidien kanssa, eikä keskustelu kannabiksesta dopingainelistalla tule päättymään tähän tutkimukseen.

“Kannabiksen vaikutuksen alaisena urheilijoiden ajatukset virtaavat paremmin ja se lisää heidän päätöksentekokykyä ja luovuutta”, kirjoittavat tutkijat. ”Terveydenhoidon ammattilaiset ovat kohdanneet urheilijoita - kuten voimistelijoita, uimahyppääjiä, jalkapalloilijoita ja koripalloilijoita - jotka väittävät kannabiksen auttavan heitä keskittymään paremmin urheilusuoritukseen”.

Jonkin aineen kieltäminen urheilussa edellyttää, että se on “suoritusta parantava”, se on terveysriski ja että se jollakin tapaa rikkoo “urheiluhenkeä”. WADA:n ja NIDA:n tutkijoiden mukaan kannabis täyttää kaikki nämä kriteerit. Terveysriskeistä tutkijat muistavat mainita mm. psykoosin.

Mutta onko kannabiksen käyttö vastoin “urheiluhenkeä”? Tätä kriteeria ei voi mitata tieteellisesti, mutta tutkijoiden mukaan urheilijoiden tulee noudattaa sääntöjä ja lakeja ja koska kannabis on laitonta, on sen käyttö urheiluhengen vastaista. Yhdysvaltalaistutkijat eivät tietenkään halua muistaa, ettei kannabiksen käyttö suinkaan ole rikos kaikkialla, vaikka dopingainelista onkin voimassa kansainvälisesti.

Tutkijat tiivistävät kannabiksen vaikutuksia seuraavasti: ”Kannabis aiheuttaa selvästi euforiaa, parantaa itseluottamusta, rentouttaa ja vähentää kilpailun aiheuttamaa stressiä. Kannabis parantaa unenlaatua ja edistää suorituksen jälkeistä palautumista, vähentää ahdistusta ja pelkoja sekä auttaa unohtamaan kielteiset kokemukset - kuten pahat kaatumiset. Kannabis lisää riskinottoa ja tämä saattaa parantaa harjoittelutehoa ja suorituskykyä, joka taas nostaa kilpailukykyä. Kannabis lisää ruokahalua ja auttaa siten lihasmassan keräämisessä. Kannabis herkistää aisteja, vähentää hengitystiheyttä ja nopeuttaa sykettä; laajentuneet keuhkoputket voivat parantaa kudoksien hapensaantia. Kannabis toimii myös kipulääkkeenä, joka edistää urheilijoiden selviytymistä vammoista ja rankasta harjoittelusta seuraavasta lihaskivusta.

Lähde: Washington Post 14.12.2011

Comments  

 
+1 #3 Late 2012-03-13 05:31
Quoting Viljam:
Quote:
Kannabis lisää riskinottoa


Heh, tätä kuitenkin epäilen. Kyllä epäröinti kasvaa tavallisissa askareissakin huomattavasti.


Riippuu paljon lajikkeesta ja myös ihmisestä.
Suomessa yleisimmin porukka käyttää voimakkaita indikoita jotka usein passivoivat.

Sen sijaan joku villi sativa-lajike voi saada ihmisen innostumaan ja toimimaan normaalia vapautuneemmin.


Monet jännittää sitä myös että joku huomaa pilvessä olon. Varsinkin ala-ikäiset.
Quote
 
 
+1 #2 pohjanpoika 2012-01-09 22:07
Quoting Viljam:
Quote:
Kannabis lisää riskinottoa


Heh, tätä kuitenkin epäilen. Kyllä epäröinti kasvaa tavallisissa askareissakin huomattavasti.


''Tutkijoiden mukaan kannabiksen käyttö pieninä annoksina...'' Pikku huuruissa sitä kyllä pystyy kun on päättäväinen=)
Quote
 
 
0 #1 Viljam 2011-12-19 12:21
Quote:
Kannabis lisää riskinottoa


Heh, tätä kuitenkin epäilen. Kyllä epäröinti kasvaa tavallisissa askareissakin huomattavasti.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2010 Turun seudun kannabisyhdistys. Powered by Joomla
Template designed by Towfiq I.