Kuuluisan kanadalaisen kannabisaktivistin Marc Emeryn Yhdysvaltojen liittovaltion syyttäjä John McKay on kokenut täyskääntymisen ja tullut julkisuuteen kannabiksen laillistajana ja vieläpä virallisena kannabiksen laillistamispäivänä 20.4.
Entinen USA:n hallituksen lakimies sanoi lehdistötilaisuudessa, ettei hän kadu Emeryn vangitsemista, mutta nyt hän kannattaa kannabiksen asettamista valvontaan ja verottamista. Hän perustelee kannanmuutostaan sillä, että kannabiskauppa tuottaa liikaa rahaa rikollisille ja aiheuttaa väkivaltaa.
”Rikoslakiin perustuva kannabiksen kieltolaki on epäonnistunut täysin”, laukoi McKay, joka nousi liittovaltion syyttäjäksi George W. Bushin nimitettyä hänet virkaan 2001.
”Laajat laittomat kannabismarkkinat muodostavat vakavan uhan yleiselle turvallisuudelle Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Meidän pitää pohtia uudestaan kriminalisoivaa kieltolakipolitiikkaamme.”
Marc Emery myi kannabiksen siemeniä Vancouverissa sijainneen yrityksen kautta, hänet pidätettiin vuonna 2005 ja luovutettiin vuonna 2010 Seattleen Yhdysvaltoihin tuomittavaksi. Hän suorittaa viiden vuoden rangaistustaan tällä hetkellä Mississippissä.
McKay kertoi syyttäneensä Emeryä, koska se oli hänen työ. Hän lopetti USA:n liittovaltion työt vuonna 2007 ja voi nyt puhua vapaasti.
”Jos Emeryn tavoite oli muuttaa politiikkaa, valitsi hän mielestäni väärän tavan. Me kuitenkin jaamme saman uskon siihen, että nykyinen politiikka on väärä.”
Entisen syyttäjän mielenmuutos ei auta Emeryä, mutta hänen vaimonsa Jodie Emery kertoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa, että tämä auttaa koko ajan kasvavaa kansalaisliikettä politiikan muuttamiseksi.
Lehdistötilaisuudessa oli mukana myös kanadalainen entinen Brittiläisen Kolumbian oikeusministeri Geoff Plant korostamassa nykyisen politiikan selvää epäonnistumista.
”Yleensä ihmiset pitää lain täytäntöönpanemista keinona poistaa ongelma. Kannabiksen kohdalla lain täytäntöönpano on vain ja ainoastaan pahentanut ongelmaa kaikilla mahdollisilla tavoilla.”
Hänen mukaan rikollisuus ja väkivalta ovat vain pahentuneet osavaltiossa sen jälkeen kun hän jätti virkansa vuonna 2005.
Tilaisuuden järjesti kansalaisliike Stop the Violence BC, jossa on mukana tutkijoita, virkamiehiä, poliiseja, lakimiehiä ja terveydenhoidon ammattilaisia.
”Hallituksen omat tiedot osoittavat, että nuoret saavat helpommin marihuanaa kuin alkoholia tai tupakkaa”, kertoo liikkeen perustaja tohtori Evan Wood.
McKay on tällä hetkellä Seattlen yliopiston lainopillisen tiedekunnan professori ja kannattaa innokkaasti tulossa olevaa äänestystä kannabiksen laillistamisesta ja verolle panemisesta Washingtonin osavaltiossa, joka on Kanadan Brittiläisen Kolumbian osavaltion rajanaapuri.
McKayn mukaan kanadalaiset olisivat hulluja pelätessään kielteistä palautetta USA:lta pohtiessaan kannabislakien liberalisointia – USA:ssa ollaan itse asiassa jo paljon pidemmällä. Etelä-Amerikan valtiot ovat tulleet mukaan ehdottamaan laillistamista ja Euroopassa Portugalin esimerkki muuttaa muiden EU-valtioiden politiikkaa.
Lähde: Calgary Herald 20.4.2012