2018 Uutiset

Oregon – ensimmäinen saturaatio laillisilla kannabismarkkinoilla

Kannabismarkkinoiden laillistuessa olivat tulevaisuuden visiot dollarinvihreitä: kannabiksen kysyntä on rajatonta. Kannabiksen hintataso oli jo alkujaan kieltolain inflatoima eli korkea suhteessa tuotantokuluihin, mikä houkutteli mukaan kaikenlaisia yrittäjiä piilaakson riskisijoittajia myöten.

Oregon on ensimmäinen laillinen osavaltio, jossa viihdekannabiksen markkinat näyttävät saavuttaneen saturaatiopisteensä ja kannabiksen hinta on tippunut puoleen vuoden 2015 hintatasosta eli 15 dollarista 7:ään dollariin grammalta. Myös Coloradossa ja Washingtonin osavaltiossa hintataso on laskenut laillistamisen jälkeen mutta ei näin rajusti.

Oregonin ilmasto on ihanteellinen kannabiksen kasvatukselle. Liittovaltion lain takia grammaakaan ei saa viedä osavaltion rajojen ulkopuolelle. Kun lisäksi kannabiksen kasvattajien lukumäärälle ei asetettu mitään rajoituksia, tuloksena on huikea ylijäämä osavaltion kokoon suhteutettuna: 450 tonnia käyttökelpoista kannabiksen kukintoa ja 160 tonnia kannabisjalosteita eli uutteita, tinktuuraa ja syötäviä tuotteita. Neljä vuotta sitten kukaan ei osannut ennustaa tätä ongelmaa.

Ratkaisuksi on esitetty jopa varastojen tuhoamista mutta sellainen löytyi yllättäen CBD-markkinoilta. Hampun kasvatusluvat ovat yli kaksikymmenkertaistuneet 12:stä 353:een vuoden 2015 jälkeen. Oregonista on tullut toiseksi suurin hampun tuottaja Coloradon jälkeen. Yhdysvalloissa hamppua kasvatetaan tällä hetkellä 19:ssä osavaltiossa. Puolet hampunkasvatuksesta menee CBD:n tuottamiseen.

Puhtaassa muodossa CBD öljystä maksetaan tuhansia dollareita kilolta, jopa 13 000 dollaria, ja viljelijöiden saama tulo nousee yli 200 000 dollariin hehtaarilta.

USA:n liittovaltion lääkevalvontaviranomainen, FDA, päättää kesäkuussa Sativexin Epidiolex lääkeluvasta epilepsian hoitoon. Tämän päätöksen odotetaan lisäävän CBD:n kysyntää.

Lähde: Denver Post 14.5.2018

Kannabiksen ylijäämä ajaa viljelijöitä CBD:n tuottajiksi

alt