2020 Uutiset

Australian laillistamiskokemuksia

Australian pääkaupunkiterritoriossa on kokeiltu kannabiksen käytön, hallussapidon ja pienimuotoisen kotikasvatuksen laillistamista vajaan vuoden ajan. Kokemukset ovat olleet poliisin mukaan myönteisiä. Kannabiksen kieltolain ylläpidon on arvioitu maksavan peräti 4,5 miljardia dollaria vuodessa, ja laillistamisen kannatus on kasvussa.

Australian pääkaupunkiterritorio, ACT, laillisti syyskuussa 2019 kannabiksen pienimuotoisen hallussapidon, käytön ja kasvatuksen ensimmäisenä hallinnollisena alueena. Alue käsittää pääkaupunki Canberran ja sitä ympäröivät alueet.

Uuden lain mukaan henkilö saa pitää hallussaan 50 grammaa kannabista ja yksinään kasvattaa kotonaan kaksi kasvia tai enintään neljä kasvia yhtä taloutta kohti. “Tuoreen” kannabiksen määrä ei saa ylittää 150 grammaa eivätkä kasvit saa näkyä lapsille eikä julkiseen tilaan.

Päätöstä arvosteltiin ankarasti ja mm. oikeusministeri Christian Porter leimasi sen hulluksi. Laillistamisen ennustettiin mm. aiheuttavan päihtyneenä ajelun hyökyaallon.

Lainmuutos tuli käytäntöön tämän vuoden tammikuun lopussa, joten nyt voidaan arvioida, että kuinka siinä on käynyt.

ACT:n poliisin mukaan muutos ei ole lisännyt huumepidätyksiä eikä päihtyneenä ajamista. Liikenteessä tehdyt THC-testit ovat osoittaneet saman määrän positiivisia tuloksia kuin aikaisemmin. Kaksitoista nuorta on ohjattu huumehoito-ohjelmiin, mikä on melkein sama määrä kuin vuotta aikaisemmin.

Labor-puolueen edustaja Michael Petterson, joka ajoi lakimuutosta parlamentissa, ei sano olleensa erityisen yllättynyt tuloksista.

“Olen aina ollut skeptinen niitä väitteitä kohtaan, joiden mukaan huumeissa ajelu lisääntyy laillistamisen takia, koska kannabista halunneet ihmiset ovat käyttäneet kannabista jo vanhan lain aikana.”

Lääkärikuntaa edustavan Royal Australasian College of Surgeons-liiton edustaja John Crozier, joka vastusti muutosta, on puolestaan sitä mieltä, että on vielä liian aikaista arvioida muutoksia.

“Näkökantamme ei ole muuttunut. Huumeiden vaikutuksen alaisena ajaminen voi lisääntyä hitaasti.”

Muutoksen menestys on innostanut huumelakien uudistamista ajavia ryhmiä viemään laillistaminen pidemmälle. Michael Petterson haluaa seuraavaksi lupakäytäntöön perustuvan kannabiksen vähittäismyyntijärjestelmän, jonka puitteissa kannabista myydään avoimesti ja valvotusti.

National Drug Research Institute tutkimuslaitoksen johtaja Simon Lenton varoittelee USA:n osavaltioissa ja Kanadassa toteutetun laillistamismallin ongelmista. Taloudellista voittoa tavoittelevassa mallissa kannabista saa mainostaa julkisesti, mikä yllyttää ihmisiä käyttämään kannabista. Tämä aiheuttaa hänen mukaansa huonoja kansanterveydellisiä tuloksia.

“Niissä näkyy tupakka- ja alkoholimarkkinoiden huonoimmat puolet”, Lenton arvioi.

Lähde: ABC 25.9.2020

Paneelikeskustelu kannabiksen laillistamisesta Australiassa

Australian kannabiksen kieltolaki maksaa 4,5 miljardia dollaria vuodessa