2021 Uutiset

Suomalainen CBD-liiketoiminta nostaa päätään

Hampusta valmistettavat CBD-tuotteet nauttivat maailmalla hurjaa suosiota ja myös suomalaiset voivat tilata öljyjä, kapseleita, voiteita ja muita valmisteita netistä helposti kotiovelleen. CBD-tuotteet eivät sisällä käytännössä lainkaan THC-yhdistettä, minkä ansiosta ne ovat Suomessa laillisia. Toistaiseksi CBD-elintarvikkeiden myynti ilman uuselintarvikelupaa on Suomessa kielletty, joskin alan yritykset uskovat tilanteen muuttuvan tulevaisuudessa.

Hamppukasvin kahdesta tunnetuimmasta kemiallisesta yhdisteestä CBD-kannabidioli ei päihdytä, kuten kannabiksen tunnetuin ainesosa tetrahydrokannabinoli eli THC. Maailmalla CBD on laajalti sallittu, ja se voi olla vastaus esimerkiksi stressiin, kipuun, uniongelmiin tai ruoansulatusongelmiin.

Kaikista suurimmat CBD toimijat ovat yhdysvaltalaisia, mutta hiljalleen CBD-liiketoiminta on alkanut nostaa päätään myös Suomessa.

YSUB – kotimaisia CBD-juomia

Helsinkiläislähtöisellä YSUB-startupilla on visio hamppujuomien valmistamisesta ja jakelusta Suomessa sekä maailmalla. Yli vuoden verran toiminnassa ollut yritys on julkaissut suomen markkinoille jo yhden juomatuotteen, joka ei vielä toistaiseksi sisällä CBD:tä.

Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa kannabinoidijuomilla on varsin merkittävät markkinat, ja YSUB uskoo trendin laajenevan myös Pohjoismaihin. CBD öljy tai muut vastaavat tuotteet eivät kuulu YSUB-yhtiön valikoimiin, vaan se on keskittynyt nimenomaan juomatuotteiden kehittämiseen.

Parhaillaan yhtiöllä on kehitteillä niin sanottu zen-juoma, jonka oleellisimpia ainesosia ovat muun muassa kamomilla, sitruunamelissa, lukuisat eri vitamiinit sekä hampusta saatava CBD-kannabidioli. Tarvittaessa tuotetta on mahdollista valmistaa myös ilman CBD:tä markkina-alueille, joilla kyseisen ainesosan myyminen ei ole sallittua.

YSUB Oy:n taustalla on joukko varsin merkittäviä ruoka- ja juomateollisuuden toimijoita. Yksi tunnetuimmista on suureen suosioon nousseeseen Jungle Juice Bar -konseptiin sijoittanut Stefan Lindberg. Mukana on myös kauratuotteita valmistavan Kaslinkin entinen omistaja Juha-Petteri Kukkonen, joka on kommentoinut sijoitustaan omistamansa KVKI Capitalin sivulla seuraavasti:

Juuri nykypäivän piinaavan kiireinen elämä ja sen jaloissa sinnittelevä ihminen ovat ne syyt, miksi CBD-tuotteet ovat niin kovassa nosteessa. Siksi CBD-tuotteiden povataan pian olevan miljardibisnes ja arvioiden mukaan vuonna 2023 CBD-tuotteiden myynti pelkästään Euroopassa tulisi olemaan 1,4 miljardia euroa.

YSUB:in juomatuotteiden on tarkoitus vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti. Vitamiinit, magnesium sekä jodi tukevat elimistön yleistä hyvinvointia. CBD-kannabidioli puolestaan rauhoittaa kiireisen arjen keskellä. Tästä juontuu myös juoman nimi YSUB sekä slogan ”Opposite of Busy”. Takaperin luettuna YSUB muodostaa sanan busy.

Yhtiön tuotteet valmistetaan toistaiseksi Suomen ulkopuolella. Tällä hetkellä yrityksen päämarkkina-alue on Keski-Eurooppa, ja YSUB vie tuotteitaan nopealla tahdilla niihin maihin, joissa CBD-tuotteiden myyminen on sallittua.

Northern Sun – rahoitusta keräävä suomalainen hamppukasvattaja

Northern Sun – Pohjoinen Aurinko on kotimaiseen hampputuotantoon erikoistunut yritys, jonka tavoitteena on luoda yhdessä yhteistyöverkoston kanssa itse kehitettyyn lajikkeeseen perustuva tuoteperhebrändi vuosien 2021–2030 aikana. Tuoteperheeseen suunnitellaan kuuluvan muun muassa CBD-ihonhoitotuotteita, CBD-jauheita, hamppuolutta sekä hamppuhunajaa. Northern Sun on tällä hetkellä yksi suurimpia tekijöitä CBD suomi -rintamalla.

Yhtiö tavoittelee oman öljyhamppulajikkeen saamista EU-lajikeluetteloon seuraavien kymmenen vuoden aikana. Tässä onnistuakseen Northern Sun on käynnistänyt osakeannin, jonka kautta haetaan rahoitusta muun muassa olemassa olevien kasvihuoneiden kunnostamiseen, CO2-uuttolaitteiden hankintaan, markkinaselvityksen tekemiseen sekä laitehankintoihin. Tällä hetkellä Pohjoinen Aurinko Oy omistaa Ilomantsissa kasvihuonekiinteistöt, joiden verotettava arvo on noin 70 000 €.

Kotimaan markkinoille Northern Sun suunnittelee oman tuoteperheen lanseeraamista vuonna 2026. Tuotekehitystä toteutetaan yhdessä osakasverkoston kanssa, ja alkuvaiheessa yhtiö hakee osakkaiksi etenkin hamppualan kehittäjiä ja osaajia. Myynnissä on A-, B- ja C-luokan osakkeita erilaisiin sijoitustarkoituksiin. A-luokan osakkeissa omistajalla on äänivalta yhtiötä koskevissa päätöksissä, siinä missä äänivallattomat B- ja C-luokan osakkeet ovat tarkoitettu startup-vaiheen rahoittamisesta kiinnostuneille sijoittajille.

Northern Sun suunnittelee maailmanlaajuisten markkinoiden valloitusta kotimarkkinan lisäksi. Tuotekehittelyn lisäksi yhtiö järjestää muun muassa erilaisia koulutuksia, ja toimintaa rahoitetaan alkuvaiheessa osakeantien lisäksi myös sertifioimattomien tutkimussiementen myynnillä.

CBD-tuotteet ovat Suomessa kasvava trendi

Hampusta valmistettavat lailliset CBD tuotteet ovat olleet Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa jättimäinen villitys jo useamman vuoden ajan. Tuotteilla mainostetaan olevan positiivisia vaikutuksia muun muassa stressinhallintaan, unenlaatuun sekä ruoansulatukseen. Tuotteilla ei ole huumaavaa vaikutusta, sillä ne eivät sisällä hampun päihdyttävää tetrahydrokannabinoli-yhdistettä.

Markkinoille ilmestyy jatkuvasti uusia toimijoita sekä tuotevaihtoehtoja. Suosituin tapa nauttia CBD-tuotteita on suun kautta öljyjen muodossa, mutta YSUB-yrityksen kaltaiset startupit kehittävät myös uusia mielenkiintoisia käyttötarkoituksia. Öljyjen lisäksi kuluttajille tarjotaan CBD:tä muun muassa voiteiden sekä kapseleiden muodossa. Voiteet ovat tarkoitettu ulkoiseen käyttöön, sillä CBD:llä on huomattu olevan positiivisia vaikutuksia myös ihon hyvinvointiin.

CBD tuotteet ovat hiljalleen rantautumassa myös Suomeen. Toistaiseksi valmisteita ei kuitenkaan saa myydä elintarvikkeina tai ravintolisinä ilman uuselintarvikelupaa.