2022 Uutiset

Reefer madness valtion hallinnossa osa 2

Tusky uutisoi elokuussa turkulaisen yrittäjän Tuomas Ahosen pidätyksestä ja hänen maahantuomiensa CBD-tuotteiden takavarikoinnista. Pidätys perustui Suomen lainsäädännössä olevaan ristiriitaan, eli lain mukaan hampussa sallittu korkein THC-pitoisuus on 0,2% mutta huumausainelainsäädännön mukaan 0. 

Tusky palasi lokakuussa utelemaan, miten asia etenee. Tuomas, onko tässä asiassa nostettu joku syyte?

“En ole saanut syytettä vieläkään. He hakivat jatkoaikaa syytteen nostamiselle, enkä tiedä, mikä on tilanne sen kanssa.”

Eli pidätys alkaa vaikuttaa aiheettomalta?

“Joo, kyllä se alkaa vaikuttaa siltä.”

Mitä sitten kesällä on tapahtunut?

“Huomasin, että myyntiin alkoi tulla hamppubudia, missä on 0,0 % THC:tä. Pääkaupunkiseudun paikallislehdissä on ollut juttuja myymälästä, jonka edessä on kyltti, missä lukee “Meiltä pilveä” vai oliko se “Myydään pilveä”.”

“Sitten mä kuulin aamuradiossakin juttua siitä. Otin tulliin yhteyttä ja kysyin, että jos tuollaista budia saa myydä, missä ei ole yhtään THC:tä, niin minä sitten kanssa. Tällä kertaa haluan etukäteen selvittää, ettei tule mitään jälkikäteen selvittämistä ja takavarikointia. He sitten käskivät minun ottaa yhteyttä ruokavirastoon. Tulli kysyi, että mihin tarkoitukseen tätä raakahamppua tuodaan ja minun pitää löytää tullinimike sille. Tullinimikelistasta löytyy sellainen kuin raakahamppu/liotettu hamppu. Sitten kysyttiin, että mihin käyttötarkoitukseen se tulee, ja vastasin, että kosmetiikan raaka-aineeksi. Sen jälkeen he sanoivat, että koska se on maataloustuote, niin pitää ottaa ruokavirastoon yhteyttä. Ruokavirasto on alunperin se taho, joka on pyytänyt tullia tutkimaan mun liiketoimintaa Suomessa ja maahantuonteja.”

“Ruokaviraston kanssa käytiin sähköpostivaihtoa, ja he ilmoittivat minulle, että alle 0,2 % THC:tä sisältävää hamppua saa tuoda Suomeen ilman rajoituksia. Ainoastaan silloin on rajoituksia, jos sitä tuodaan EU-alueen ulkopuolelta, mutta silloinkin heille riittää, että hakee tuontitodistuksen, toimittaa selvityksen, että mikä hamppulajike se on, tai toisaalta kuulemma riittää, että toimittaa laboratoriotulokset, missä on todettu, että siinä on THC:tä alle 0,2%. Sitten palasin tullin puoleen, että ruokaviraston puolesta tämä on OK, että tässä ei ole mitään ongelmallista ja tämä on laillista toimintaa. Mutta mä en halua tuoda sitä 0,0 %:sta budia, vaan mitä tahansa hamppua sieltä. Ja sitten he vastasivat mulle, että ei ole rajoituksia ja että maahantuonnille ei ole minkäänlaisia esteitä.” 

Mitä osaisit sanoa Euroopan kevytkannabismarkkinoista?

“Tilanne on sekava koko EU-alueellakin. Kun myydään tukkuna muuallekin, niin monissa maissa ne ei jaksa puuttua siihen. Belgiassakin sitä saa myydä tupakkatuotteena, sitä verotetaan sen mukaan. Monissa maissa se menee niin, että koska hamppua saa kasvattaa ja myydä, niin sitten se saa liikkua, mutta sitä ei saa mainostaa poltettavaksi tai syötäväksi. Kreikka on hyvä esimerkki, ei varmaan löydy yhtään kioskia, vaikka olis kuinka pieni kioski, niin siellä on varmasti CBD-budia hyllyssä.”

Tuottaako Kreikka itse ?

“Joo, tuottaa jonkun verran kyllä. Aika paljon sitä tulee Italia/Sveitsi akselilta varmaan myös sinne.”

Mitkä ovat suurimmat tuottajat?

“Vahvasti veikkaan, että se on Italia ja Sveitsi. Mulla ei ole varmaa tietoa, mutta tällainen käsitys.”

“Espanjassakin on ollut paljon vaihtelua eli samalla tavalla yrittänyt CBD-markkinoita lyödä maihin, ja sama hampun viljelyn kanssa, että on takavarikoitu kokonaisia satoja.”

“Meiltä myös vuonna 2020 Espanjassa takavarikoitiin kuivumassa oleva sato ja kasvamassa olevat kasvit. Samalla tavalla kuin täällä Suomessa takavarikossa vietiin autot ja kaikki firmojen omaisuudet. Sitten 11:n kuukauden jälkeen todettiin oikeudessa, että me olimme toimineet täysin lakien ja määräysten mukaan. Voitettiin se keissi, ja kaikki muu me ollaan saatu takaisin paitsi se ansionmenetys niistä hampuista, jotka meni pilalle. Sieltä me nyt kans odotellaan, mikä se lopullinen korvaus tulee olemaan.”

“Espanjassa on selkeesti paikkakuntakohtaisia eroja, ja suhtautuminen kannabisklubeihin menee samalla tavalla kevytkannabiksen kanssa. Kataloniassa tuntuu, että sitä saa tehdä mitä tahansa, ja jos ei tee mitään oikeasti rikollista, niin ei siellä häiritä. Tuntuu siltä, että Andalucian alue on ollut hankalinta.”

“Tämä touhu hampun ympärillä on vuosia ollut sellaista, että en ymmärrä, miksei asiaa saada ratkaistua EU:n tasolla, että vaan päätettäisiin, että asia on jotenkin, sen mukaan mentäisiin ja jäsenvaltioiden pitäisi sitä noudattaa.”

“CBD-öljyt on meillä ollut taas myynnissä loppukesästä asti. Edelleen meillä on satoja pulloja takavarikossa myös. Takavarikossa on sekä full spectrum- että 0 %:a THC:ta sisältäviä pulloja eli riippumatta siitä, mitä ne on, niin ne on takavarikossa. EU:ssa jäsenvaltiot saa itse päättää, onko kosmetiikkatuotteissa THC:ta, jos se on CBD-kosmetiikkatuote. Sen minä ymmärrän, että jos niitä full spectrum öljyjä ei palauteta, ja sen minä olen hyväksynyt, että me myydään vaan THC-vapaita CBD-öljyjä ja kosmetiikkatuotteita. Tuntuu hullulta myydä samoja tuotteita, mitä on myös takavarikossa tällä hetkellä.”

“Minun tutkinnanjohtaja soitti minulle, kun ilmoitin, että ruokavirasto on antanut luvan ja sain vielä tullin vastauksen, että se on myös heidän puolesta OK, niin tutkinnanjohtaja ehti soittaa siinä välissä, että hänen mielestään minä olen huumekauppias, että minulla ei ole mitään oikeutta tuoda hamppua Suomeen. Mutta sitten mä sanoin, että mä haluan tämän kirjallisena, että voitko laittaa, niin hän sanoi, ettei hän anna minulle minkään näköistä kirjallista lausuntoa mihinkään liittyen, ja sitä minä olen tässä ihmetellyt. Äitini oli ennen eläkkeelle pääsyä valtion virkamies ja kyllä ainakin jos hänen piti antaa lausuntoa, niin se oli annettava, että siinä ei ole kahta kysymystä.”

Eli sinulla on samaan aikaan Tullilta lupa tuoda maahan CBD-tuotteita ja samaan aikaan vireillä oikeusjuttu niiden maahan tuonnista? Mutta syytettä ei ole vieläkään tullut ?

“Kyllä. Syytettä ei ole vielä tullut, mutta jatkoaikaa on haettu”.

Mikä tämän tutkinnanjohtajan rooli sitten on?

“Minä en oikein tiedä ja varsinkin tässä tilanteessa olen miettinyt sitä, että mistä syyte voi tulla enää. Siinä oli huumausaineen maahantuonti, ja nyt pitäisi olla aika selvää, etten ole tuonut maahan mitään huumausainetta. Tulli ja ruokavirasto nyt vastasivat minulle, että minä en voi hakea tullilta lupaa tuoda EU:ssa tuotettua hamppua maahan, koska se on EU:n sisäkauppaa.”

“Näin me ollaan käsitetty asia ennen kuin ollaan tuotu ensimmäistäkään hamppuerää tänne, ja nyt kun sitä on kysytty, he vastaa saman, millä perusteella me ollaan lähdetty myymään sitä.” 

“Tässä on syntynyt mittavat vahingot sekä Suomen yritykselle että ulkomaisille yrityksille eli haen täysmääräisiä korvauksia liiketoiminnan osalta. Otin tulliin yhteyttä ja sanoin, että minun on tärkeää saada vastauksia minun kysymyksiin, koska jos muut saa tehdä ja minä en saa tehdä niin siinä pitää olla vahvat perusteet. Ja muuten minä tarvitsen korvauksia siitä, että minä en saa tehdä.”

CBD-tuotteiden hyväksymisestä EU:n tasolla

Kanadalainen Xebra-tuotemerkki on hyväksytty Euroopan markkinoille

Kreikka aikoo EU:n parhaaksi maaksi kannabiksen lääkekäyttäjille

Ranskan ensimmäiset CBD-messut toukokuussa 2022

Wenzel Carvenyllä on 19 CBD-kauppaa Saksassa ja toistuvia ongelmia poliisin kanssa

Sisilialainen CBD-farmi

Marokko on tuottanut vuosikymmeniä hasista Euroopan laittomille huumemarkkinoille, ja nyt se pyrkii laillisille kannabismarkkinoille. Mutta kuinka käy Rif-vuoriston köyhille maanviljelijöille?