2023 Uutiset

Thaimaa: kannabislaki edelleen kesken

Thaimaa dekriminalisoi kannabikseen liittyvät tekomuodot 9. heinäkuuta 2022 poistamalla se huumausaineluettelosta ensimmäisenä itsenäisenä valtiona Aasiassa ja kolmantena koko maailmassa Uruguayn ja Kanadan jälkeen. Kaksikymmentä vuotta täyttänyt thaimaalainen saa pitää hallussaan, käyttää, kuljettaa ja myydä kannabista. Kannabista lääkkeenä käyttävä saa pitää hallussaan kolmenkymmenen päivän tarvetta vastaavan määrän kannabista tai siitä tehtyä hartsia.

Laillistamisen jälkeen on aukaistu tuhansia kannabiskauppoja ympäri maata ja erityisesti turistikohteisiin, mikä on aiheuttanut hämmennystä sekä turistien että paikallisten asukkaiden keskuudessa siitä, mikä on sallittua ja mikä ei.

Ohjeistus turisteille

Thaimaa julkaisi tammikuun alussa turisteille suunnatun englannin kielisen ohjeistuksen kannabiksen käytön ja hallussapidon säädöksistä terveysministeriön kotisivuilla otsikolla “10 Things Tourists Need to Know about Cannabis in Thailand”.

Siinä tähdennetään kieltoa käyttää kannabista julkisilla paikoilla, minkä rikkomisesta voi seurata jopa kolmen kuukauden vankeusrangaistus, 25 000 bahtin sakko (noin 700 €) tai molemmat.

Kymmenen ohjetta turisteille:

1. Kannabiskasvin siementen tai osien vienti Thaimaasta ja tuonti Thaimaahan henkilökohtaisiin tarkoituksiin ei ole sallittua

2. Kannabiksen viljely on laillista, jos viljelijät rekisteröityvät elintarvike- ja lääkeviraston Plook Ganja -sovellukseen tai hallituksen verkkosivuston kautta

3. Kannabiksen kukintojen käyttäminen tutkimukseen, vientiin, myyntiin tai jalostukseen kaupallisiin tarkoituksiin edellyttää virallista lupaa

4. Alle 20-vuotiaat, raskaana olevat ja imettävät naiset eivät saa käyttää kannabista muutoin kuin terveydenhuollon ammattilaisten valvonnassa

5. Yli 0,2 prosenttia THC:tä ja synteettistä THC:tä sisältävien uutteiden hallussapito vaatii luvan

6. Kannabista sisältäviä ruokia on saatavilla vain valtuutetuissa ravintoloissa

7. Myyntiluvan saaneet kannabisterveystuotteet ovat saatavilla erityisten kanavien kautta, joita ovat julkiset tai yksityiset klinikat ja sairaalat sekä apteekit.

8. Kannabiksen tupakointi julkisissa tiloissa, mukaan lukien koulut ja ostoskeskukset, on laitonta

9. Vältä ajamista kannabista sisältävien elintarvikkeiden tai terveystuotteiden nauttimisen jälkeen

10. Niiden, jotka saavat haittavaikutuksia kannabiksen käytöstä, tulee hakeutua viipymättä lääkäriin hoitoa varten.

Thaimaassa vierailevien turistien pyydetään noudattamaan Thaimaan kannabissäädöksiä oman turvallisuutensa takia. Palatessaan kotimaahansa heidän tulee tarkistaa oman maansa lait ja asetukset, ja lisäksi välilaskumaiden lait ja asetukset, jos ne sattuvat olemaan huumepolitiikaltaan ankaria maita, kuten Dubai ja Arabiemiraatit, joissa viranomaiset voivat ratsata jopa transithalleissa lentokoneen vaihtoa odottavia matkustajia.

Miljardin dollarin business

Jokainen thaimaalainen saa kasvattaa vapaasti kannabista, mutta kasvattajia pyydetään ilmoittautumaan elintarvike- ja lääkevalvontaviraston Plook Ganja-sivustolle tulossa olevaa lupien myöntämistä varten. Joulukuuhun 2022 mennessä hakemuksia oli tullut 1,12 miljoonaa, ja lupia on myönnetty 1,08 miljoonaa kappaletta. Sivustolla oli vierailtu peräti 49 miljoonaa kertaa.

Virallisesti kannabistuotteiden hyväksytty THC-pitoisuus on alle 0,2 % mutta käytännössä THC-pitoisuudet kannabiskaupoissa myytävissä tuotteissa ovat samat, mitä näkee Yhdysvalloissa, Kanadassa tai Euroopassa eli yleisesti yli 20 %.

Kannabiskauppojen lukumääräksi arvioidaan jo 5000, joista 2000 sijaitsee Bangkokissa. Asiakaskunnasta turistit muodostavat 80 %. Kannabisteollisuuden arvioidaan kasvavan tällä vauhdilla 1,3 miljardin dollarin arvoiseksi vuoteen 2025 mennessä. Thaimaa pitää tuotannon ja myynnin tiukasti kotimaisena eikä salli ulkomaalaisten omistaa yrityksiä alalla. Kannabiksen dekriminalisointiin ei kuitenkaan alussa liitetty laittoman kaupan valvontaa eikä mahdollisia haittoja vähentäviä toimenpiteitä.

Tämä kehitys on herättänyt myös kritiikkiä, ja Thaimaan lääkäriliiton puheenjohtaja Smith Risont vaatii kannabiksen luokittelua uudestaan kielletyksi huumausaineeksi. Buddhalaiset, islamilaiset ja kristilliset yhteisöt vastustavat ”vapaata marihuanaa” ja kehottavat jäseniään välttämään sen käyttämistä.

Marraskuussa hallitus kielsi kannabiksen käytön myyntipaikoissa ja kielsi mm. nettikaupan, mikä tuli yllätyksenä monille yrityksille. Kannabiksen ostajien pitää esittää henkilöllisyystodistus tammikuusta lähtien. Tämä ei ole kuitenkaan vähentänyt kannabiksen kysyntää, eikä turistien haluta polttelevan julkisilla paikoilla ja hotelleissa, ja kannabiskaupat ovat perustaneet erillisiä käyttöhuoneita kauppojensa yhteyteen. Ainakin Bangkokissa viranomaiset selvittävät asiaa.

Kannabislain kohtalosta vaaliteema

Tilanne on myös kiristänyt ASEAN valtioiden välejä näiden tekemän keskinäisen sopimuksen ”huumeettoman vyöhykkeen” luomiseksi takia. Yhdeksän muuta ASEAN valtiota pitää kannabista edelleen kiellettynä huumausaineena. Thaimaan ei myöskään katsota toteuttavan sitoumuksiaan kansainvälisen huumausaineyhtenäissopimuksen noudattamisessa, mutta käytännössä se on täyttänyt sopimuksen 28. artiklan vaatimuksen perustaa kannabisvirasto myöntämään kasvatuslupia. Joulukuussa 2020 YK:n huumekomissio, CND, äänesti kannabiksen poistamisesta ko. sopimuksen ankarimmasta huumeluokituksesta äänin 27 puolesta ja 25 vastaan Thaimaan äänestäessä poistamisen puolesta.

Kannabiskauppaa ja kasvatusta koskevaa lakia ei ole saatu valmiiksi Thaimaan parlamentissa. Parlamenttivaalit pidetään toukokuussa, ja kannabiskysymys on nousemassa yhdeksi vaaliteemaksi. Hallituksessa istuva demokraattinen puolue ajaa kannabiksen uudelleen kriminalisointia. Puolue oli aikaisemmin maan johtava puolue, mutta menetti vuoden 2019 vaaleissa valta-asemansa uudelle Bhumjaithai-puolueelle, joka kampanjoi kannabiksen laillistamisella ja ajoi hallitukseen päästyään kannabiksen laillistamisaloitteen läpi parlamentin käsittelyyn.

Lakialoite hyväksyttiin parlamentin käsiteltäväksi ylivoimaisella enemmistöllä 8. heinäkuuta vuonna 2022 373:n edustajan kannattaessa sitä, 7:n vastustaessa ja 23:n ollessa poissa. Dekriminalisointi astui voimaan seuraavana päivänä, mutta kannabiksen valvontaa koskevan lakialoitteen käsittely oli vasta alussa. Lakia valmistelevassa komiteassa siihen on lisätty uusia valvontaa koskevia toimenpiteitä niin, että alkuperäisen aloitteen artiklojen lukumäärä on kasvanut 45:stä 95:een.

Tilanteen politisoitumista kuvaa se, että kannabislakia piti käsitellä parlamentin täysistunnossa tammikuun 18. päivä. Käsittely lykkääntyi jälleen, koska vain 203 parlamenttiedustajaa eli alle puolet oli saapunut paikalle. Demokraattinen puolue yrittää palauttaa suurimman puolueen asemansa liittymällä oppositiopuolueiden kannabiksen vastaisuuteen ja vetoamalla konservatiivisiin äänestäjiin. Käytännössä lakialoite näyttää olevan siirtymässä seuraavan hallituksen käsittelyyn joko uudelleen käsiteltäväksi tai hylättäväksi.

Marraskuussa järjestetyillä Thaimaan kansainvälisillä kannabismessuilla sadat yritykset esittelivät kannabistuotteitaan kosmetiikasta virvoitusjuomiin ja uusiin kasvatusinnovaatoihin. On vaikea nähdä, miten näin suosittu ja tuottoisa teollisuudenala voitaisiin enää kitkeä. Yrittäjät toivovat tulevan lainsäädännön selkeyttävän markkinoita ja luovan uskoa tulevaisuuteen.

Lähde: Termsak Chalermpalanupap: Dangerous Unintended Consequences Loom in the Wake of Thailand’s Hasty Legalisation of Marijuana. ISEAS Perspective 2023/1, 9 January 2023, The Nation Thailand 19.1.2023, Nikkei Asia 10.1.2023, The Malaysian Reserve 6.1.2023, DW 18.12.2022

Jos haluat tukea Tuskyn uutistoiminnan jatkumista vuonna 2023, voit maksaa tuki- ja jäsenmaksun tilille FI92 5491 0220 1491 86.

Kannabiksen käytöllä on pitkä historia Thaimaassa. Mm. bongin sanotaan olevan peräisin thai-kielestä

Tulossa olevien vaalien alla vallitsee epävarmuutta kannabisteollisuuden kehityksestä

Asia International Hemp Expo 2022 30.11. – 3.12.2022

Kierros Aasian kansainvälisillä hamppumessuilla

Weed Wild West – kannabisaktivistitkin haluaisivat alalle enemmän valvontaa ja säätelyä

Poliisi tutkii kannabiksen katukauppiaiden myyntilupia Pattayalla