2023 Uutiset

Reefer madness valtion hallinnossa osa 4

Tusky on seurannut CBD-yrittäjä Tuomas Ahosen kokemuksia hampun laillisen valvonnan toteuttamisesta (osat 1, 2, ja 3). Hamppu on laillinen tuote, jonka THC-pitoisuus saa olla korkeintaan 0,2 % – paitsi huumausainelain mukaan sen pitää olla nolla. Tämä viranomaisten luoma ristiriitaisuus kaatuu yrittäjien niskaan.

0,01 %:n raja

Onko viranomaisilta tullut uutta tietoa?

“Ei tainnut viimeksi olla siitä, että Tullin kanssa on keskusteluyhteys auki. Kävi niin, että tuli näytteet yhdeltä farmilta, ja siitä tuli ilmoitus, että tulli on takavarikoinut ne ja menee hävitettäväksi, koska on huumausainetta. Sitten kun ruvettiin selvittämään, niin he ilmoitti, että he testaa. Kunhan THC-pitoisuus on riittävän alhainen, niin tuotteet saa tulla läpi. Kertoivat myös, että heillä on tällainen ennakkotapaus tulossa jo ennen mun juttua läpi, ja että todennäköisesti joulukuussa olis valmis se keissi. Ja sanoivat, että siihen asti, kunhan on alle 0,01 % THC-pitoisuus, niin hampun kukintojen myynti on heidän puolestaan OK.”

Siis 0,01 %? 

“Silloin he katsoo, ettei siinä ole THC:tä.”

Niin, miten tämä 0,2 % ?

“Sitten siinä on niin paljon THC:tä, että se on huumausainekauppaa.”

Aaah, niin niin, tosiaan tämä on huumausainelaki, että heillä on nyt oma raja 0,01 %?

“Kyllä, tällaisen he on nyt päättäneet.”

Milloin tämä päätös tuli ?

“On tästä nyt kuukauden verran. Nyt me ollaan uusi sato kerätty ja pakattu paketteihin ja odotellaan vaan. Me ollaan Suomeen perustettu vaimon kanssa puoliksi uusi osakeyhtiö, mikä hoitaa kaiken meidän Suomessa tapahtuvan kaupan, ja toivottavasti jos saadaan Ruotsi ja Baltiakin, niin myös ne kaupat. Kun saadaan se rekisteriin ja kaikki on auki niin sitten myydään taas.”

Koskee öljyä ja kukintoa ?

“Joo, Halfway Crooks ja Mrs Greengrass siirtyy tän uuden osakeyhtiön Cannacia oy:n alle kaikki kaupankäynti. Sitten meillä on tällä viikolla aukeamassa yrityspuolen tukkukauppa SuomiCBD, mihin pääsee samalla tavalla kuin muihin meidän verkkokauppoihin, mutta sinne tarvii anoa käyttäjätunnukset yrityksen tiedoille. “

Keissi etenee

Siitä sinun pidätyksestä tulee pian vuosi täyteen, ja onko tästä vanhasta keissistä mitään?

“Keissi on edelleen olemassa, mutta se on edelleen syyteharkinnassa. Tullin tutkinnasta mulla on sellainen käsitys, että ne odottaa, mitä siellä joulukuussa tapahtuu. Sen perusteella sitten, mikä tulos siellä on, niin varmaan mua sitten syytetään.”

Mikä tämä toinen tapaus on ?

“Mä veikkaan, että se on turkulainen nuori kaveri. Se oli mua ennen pidätettynä, eikä liity minun juttuun enkä ole tavannut enkä tiedä nimeä, mutta hän oli vähän ennen kiinni otettuna.”

Ja poliisi sanoo, että se juttu menisi ensi joulukuuhun?

“Se on ollut jo käräjillä ja olisko ollut hovissakin ja joulukuussa korkeimmassa. Käräjäoikeudessa oli katsottu, että tutkintavankeus oli riittävä rangaistus hänelle.”

Jos tämä sinun juttu raukeaa, niin sinullahan on mahdollisuus hakea jotakin korvauksia. Onko tällaista jo vireillä?

“Asianajajan kanssa on juteltu, että heti haetaan, jos tulee syyttämättäjättämispäätös tai todetaan syyttömäksi, niin sitten haetaan jotakin korvauksia. Kuulin, että Suomessa ei pääse hakemaan oikeita korvauksia. Sellaisia korvauksia voi saada, mitä on menettänyt varastoarvoina, mutta miten paljon siitä on ollut haittaa mun liiketoiminnalle niin valtio ei korvaa sellaisia.”

Mutta koppipäivistä kuitenkin ?

“Joo, niistä tietenkin.”

Eli jotakin joutuu kärsimään?

“Joo.”

Mielenkiintoista katsoa, miten siinä käy. Mutta mitä kaikkea oheisvahinkoja sulle tästä jutusta tuli? Sinun puolisohan oli kanssa posessa?

“Tai hän ei ollut kiinni missään vaiheessa mutta samat syytteet ja syyteharkinnassa ollut. Hänen osaltaan juttu on mennyt eteenpäin sen verran, että nyt se on syyttäjän käsissä.”

Eli siitä voi tulla tässä lähiaikoina joku tulos? Teidän tapaukset kuitenkin koskee samaa.

“Sehän on vähän hullua, että ehkä hänen kohdallaan on todettu, että ei tässä ole mitään, kun hän ei ole osallistunut, hänellä on omaa yritystoimintaa. Ehkä se on syy, miksi se on menossa eteenpäin.”

Eli sillä tavalla voidaan ajatella, että sinun puoliso ei kuulu tähän juttuun. Mutta meinaatko nyt itse muuttaa kokonaan Espanjaan ja jättää Suomen bisnekset tänne pyörimään?

“Joo, omistajiahan me ollaan tietty eikä oteta ulkopuolisia omistajia yritykseen. Hallinnoidaan sitä ja käyn tietty säännöllisesti Suomessa niin, että työntekijät pyörittää täällä toimintaa.”

Onko sinulla Espanjassa vireillä jotakin?

“Toivotaan, että saataisiin auki vähintään kaksi myymälää vielä tämän vuoden aikaan Malagan alueelle. Lähdetään siitä kasvattamaan. Meillä on ollut toimintaa siellä pitkään, joten se on helpoin alue aloittaa Espanjassakin. Tänne jää verkkokaupat, varasto ja tukkukaupan varasto. Jos joku on kiinnostunut, niin sama liikekonsepti on mahdollista avata tännekin. Vähän erilaisilla tuotteilla ja pienemmillä valikoimilla tai onhan tässä aika paljon tuotteita, mitä saa myydä Suomessakin.”

Keinotekoiset rajat ja HHC

Euroopassa hampussa sallittu THC-raja on Sveitsissä ja Tsekissä nostettu 1 %:iin ja muuallakin on nousussa, niin on outoa, että Suomessa ajetaan jopa tällaista 0,01 %:n rajaa. THC:n keinotekoinen poistaminen jalostamalla vaikuttaa myös kasvin tuottaman CBD:n määriin. Luodaan keinotekoisia rajoja kasvin kasvattamiselle ja jalostukselle.

“Minusta on myös huolestuttavaa se, että budeja myös pestään, mikä on hirveesti kasvanut Euroopassa. Kukinnossa THC-pitoisuus voi helposti nousta 0,5 % – 1 %:n välille ja koska sitä ei voi myydä niin sitten se huuhdellaan kemikaaleilla. Varsinkin, jos on pienempiä toimijoita ja ei ole oikein hallussa laboratorioita, niin tuotteet on pahimmassa tapauksessa hengenvaarallisia, jos niihin jää keminaaljäämiä niihin budeihin. Niitä myydään tuolla, ja näitä tuottajia tavallaan suojelee toista kautta se, että näitä ei saa polttaa. Niin näiden yrittäjien ei tarvitse niin paljon välittää, jos siellä on jämiä.”

“Meidän yhteistyöfarmi kasvattaa luonnonmukaisesti kaikki hamppunsa valikoiduista yksilöistä.”

Tanskassa kaupoissa saa myydä CBD-budaa, ja juuri uutisoitiin siitä, että näihin budeihin on lisätty HHC:tä. 

“Tämä on lisääntynyt ihan älyttömästi viimeisen vuoden aikana.”

Eli kun rajoitetaan sitä THC:tä niin sitten tuleekin HHC:tä. Ei enää tiedä, mihin tätä tyhmyyttä vertaisi. 

“Olen just jutellut paljon HHC:stä alan yrittäjien kanssa Euroopassa niin näyttää siltä, että se on ihan turvallinen, mutta tuntuu, että se sellaista itseensä nilkkaan ampumista. Onko se oikea tie mennä eteenpäin tässä asiassa?”

Olen kuullut kahdenlaista juttua siitä, kun joku oli kannabismessuilla kokeillut sitä, että se kolahtaa vähän samalla tavalla kuin THC, mutta ei mikään kauhean miellyttävä. En tiedä, onko se jälleen kerran sellainen tuote, mitä ei ole testattu missään. Tai siis nyt käyttäjät on taas koekaniineja.

“Joo, eihän se ole hyvä asia, että käyttäjät ovat koekaniineja. Luonnontuotteissa on aina se hyvä puoli, että niitä on käytetty niin kauan, että sen tietää. THC:n ja CBD:n vaikutukset alkaa olla hyvin hanskassa.”

Sä meinaat nyt parin kuukauden sisällä häippästä Espanjaan?

“Sitten pääpaikka on pysyvästi siellä. Ihan hauska kyllä ollut muutama vuosi Suomessa vaikka negatiivisia juttujakin ollut.”

Tullut tutuksi nyt tämäkin ilmasto.

“Terpeenit nyt päätettiin ottaa pois myynnistä Suomen verkkokaupasta. Niitä voi käyttää kosmetiikassa, mutta niiden myynti on meillä ollut vähäistä ja ruokavirasto vaatii, että ne pitää säilyttää elintarvikevarastossa, koska niitä voi käyttää myös elintarvikkeina laillisesti. Tämä on ollut sellainen pieni juttu, mitä on omassa toiminnassa jouduttu muuttamaan huonompaan suuntaan.” 

Missä muodossa terpeenejä myydään?

“Ne on ihan puhtaassa muodossa, pienessä pullossa ja sieltä voi tippoina lisätä mihin haluaa. Jonkin näkönen varaston siivous tässä pitää tehdä, kun varasto siirtyy Helsinkiin. Siinä katsotaan tuotteet, missä on päiväykset menossa vanhoiksi, niin pistetään ständi tuonne hamppumarssille ja jaetaan ne ilmaiseksi ihmisille.”

Sehän on loistava ajatus, niin ihmiset saa makua siitä!

“Muutenkin meillä on siemeniä paljon, mm. CBD-lajikkeita, mitkä ei ole tehnyt täällä hirveesti kauppaansa. Ne on ollut jo pari vuotta varastossa niin on helpompi jakaa ne ihmisille, jos niistä saa iloa.”

Huomasinkin tuossa siemenkaupassa käydessä, että autoflower-lajikkeissa on tapahtumassa uusi vallankumous. On tulossa näitä F1-lajikkeita, mitä nyt hehkutetaan, että ne tulisi muuttamaan tätä alaa. Itsellä on vähän kokemuksia siltä puolelta.

“Itsellä kans tuo autoflowerpuoli heikko, jos hieman kokeillut, mutta en ole päässyt siihen sisälle.”

Suomen oloissa se vaatisi jotakin kasvihuonetta tai kunnon maapaikkaa. 

“Espanjassa olen just nähnyt kasvihuoneita ja isompia kasvatustiloja. Onhan ne komeen näköisiä sitten, kun niitä on paljon, mutta teltassa niistä tulee pieniä. Ja jos jotakin menee pieleen niin vaikea enää korjata, koska ne tekee omassa ajassaan sen homman valmiiksi.”

Saksan laillistaminen ja artesaanibudaa

Kaikenlaista tällä alalla kuitenkin tapahtuu. Saksassa laillistamisprojekti nyt ainakin hidastuu, ja lähinnä tulee mieleen, että kun laillistaminen on joka tapauksessa tulossa niin kannabiksen vastustajat nyt yrittää vaan hidastaa tätä kaikenlaisilla byrokraattisilla kommervenkeillä.

“Yleensä tällainen ei palvele ketään muita kuin rikollisia, jos siitä tehdään vaikeaa ja hankalaa. Verotetaan paljon ja lisenssimaksut on isoja, niin sitten se nostaa tuotteenkin hintaa ja ei se katukauppa silloin häviä mihinkään.”

Pitäisi ajatella niin, että kilpaillaan nuo laittomat tekijät pois markkinoilta. Kun ajattelee sitä, millaista kannabiksen kasvatus on isossa mittakaavassa niin kyllä siinä on sitä marginaalia ihan tarpeeksi kaikille.

“Pitkään ollaan haaveiltu siitä, että pääsisi myymään oikeetakin tuotetta, THC-pitoisia lajikkeita, niin tietäähän sen, että kun isot firmat tekee sitä isosti, niin eihän se paljoa maksa.”

“Oluen myyntiin on helppo verrata, että eniten myydään niitä halpoja merkkejä, mutta aina joku ottaa sen erikoisoluen siihen mukaan. Mun mielestä olisi hyvä, että kannabiksessa olisi sama, että pienetkin firmat pystyy pärjäämään, jos se on järkevästi hoidettu, ettei se ole liian raskasta valtion puolesta.”

Artensaanibudaa !

Muista Turun Hamppumarssi lauantaina 6. toukokuuta 2023 !

Saksa laillistaa kannabiksen asteittain: aluksi dekriminalisointi, kotikasvatus, kannabisklubit ja alueelliset kannabiskokeilut

CBD vs. THC budat

Spice-tuotteet ja THC-8 ovat vain esimerkkejä kannabiksen kieltolain kukkasista eli tuotteista, joita laittomilla markkinoilla innovoidaan kieltolain kiertämiseksi. HHC on uusin villitys villeillä markkinoilla – kuten myös HHC-O ja HHC-P !

Yhdysvalloissa kannabiksen laittomana pitävissä osavaltioissa leviää ns. laillista budaa, joka sisältää Delta-8:aa

Kieltolain leimaama ihmelääke kannabis