2023 Uutiset

Kolumbia: uusi laillistamiskierros

Kolumbiassa kannabiksen laillistamisaloite hävisi kahden vuoden parlamenttikäsittelyn jälkeen senaatin äänestyksessä kesäkuussa, mutta heinäkuun 24. päivänä kansanedustaja Juan Carlos Losada ja senaattori Maria Jose Pizarro ilmoittivat laittavansa saman lakialoitteen vireille alkavalla istuntokaudella.

Lakialoite on sama kuin edellisellä kaksi vuotta kestäneellä käsittelykierroksella, ja samat 70 kongressiedustajaa ovat myös laittaneet nimensä aloitteen mukaan. Tämä aloite on jo viides yritys laillistaa kannabis Kolumbian kongressissa.

“Kolumbia on ollut epäonnistuneen maailmanlaajuisen huumesodan polttopiste. Tämä oikeuttaa meidät aloittamaan uuden mallin, jossa valtio ja sen instituutiot säätelevät huumemarkkinoita laittomuuden ja mafioiden sijaan,” kansanedustaja Losada perusteli aloitetta.

Irti huumesodasta 

Kolumbiassa huumesodan lopettamisella on vahva kannatus, ja lakialoitteen edellisellä kierroksella sekä oikeus- että sisäministeri antoivat julkisen tukensa sen hyväksymiselle.

Myös presidentti Gustavo Petro kannattaa kannabiksen laillistamista. Petro puhui kansainvälisen huumesodan lopettamisen puolesta YK:n yleiskokouksessa viime vuoden syyskuussa. Vuoden lopussa marraskuussa pidetyssä kokouksessa Meksikon presidentin Andrés Manuel López Obradorin kanssa he ilmoittivat suunnittelevansa kansainvälistä kokousta muiden Etelä- ja Keski-Amerikan valtioiden päämiesten kanssa, jossa käsiteltäisiin huumepolitiikan uusia malleja. 

Meksikossa korkein oikeus kumosi kannabiksen kieltolain vuonna 2018, mutta maassa ei ole vielä saatu luotua lainsäädäntöä sen käytön, kasvatuksen ja kaupan säätelyyn.

Lähde: Marijuana Moment 25.7.2023, Benzinga 28.11.2022

Kannabiksen laillistamista yritetään nyt viidettä kertaa Kolumbian kongressissa