2023 Uutiset

Thaimaan keskeneräinen laillistamisprojekti

Thaimaassa kannabis poistettiin huumausaineluettelosta 9. kesäkuuta 2022. Tästä seurasi ennen näkemätön kannabiskaupan kukoistus. Hallitus ei kuitenkaan kerinnyt saamaan lakialoitetta hyväksytyksi ennen parlamenttivaaleja, ja keväällä kannabis nousi vaaliteemaksi muutaman puolueen kampanjoidessa sen palauttamisella huumausaineeksi. Hallitusneuvotteluissa kannabiksen laillinen valvonta on palaamassa viralliseen politiikkaan.

Edellinen hallitus perusteli politiikkaansa sillä, että pienviljelijät saisivat siitä tuottoisan viljelykasvin ja kolmasosan maan työväestöstä työllistävä maataloussektori saisi paljon kaivattua lisätukea. Kannabiskaupan laillistaminen toisi myös lisäpotkua koronapandemian kurittamaan talouteen. Kannabis poistettiin huumausaineluettelosta, ja sen käytön ja kaupan valvontaan luotiin joitakin säädöksiä. Hallitus ei kuitenkaan kerinnyt saamaan kattavaa valvontalainsäädäntöä hyväksytyksi parlamentissa, mikä loi harmaan mutta laillisen vyöhykkeen.

Virallisesti kannabista saa käyttää vain lääkinnällisesti, ja terveysministeriö suhtautuu tiukasti ns. viihdekäyttöön. Jokainen yli 20 vuotias saa pitää hallussaan, kasvattaa ja käydä kauppaa kannabiksella paitsi raskaana olevat ja imettävät naiset. Viihdekäyttö alkoi rehottaa vapaasti varsinkin turistikohteissa, ja kannabiskauppoja perustettiin tuhansittain ympäri maata, arvion mukaan yli 12 000, mikä on enemmän kuin Yhdysvalloissa.

Useimmissa Aasian maissa on hyvin tiukka kannabiksen vastainen politiikka, ja siksi Thaimaasta on tullut suosittu lomakohde niille aasialaisille turisteille, jotka haluavat kokeilla kannabiksen käyttöä. Yhden kannabiskaupan omistaja arvioi ulkomaalaisten turistien muodostavan 70 % – 80 % hänen asiakkaistaan ja suurin osa heistä on aasialaisia. Sekaan mahtuu myös eurooppalaisia turisteja.

Kevään 2023 parlamenttivaaleissa kannabiskysymys nousi yhdeksi vaaliteemoista. Erityisesti nuorison kannattama radikaali Move Forward puolue sai yllätysvoiton, ja kampanjassaan se oli luvannut palauttaa kannabiksen huumausaineluetteloon. Toiseksi tullut Pheu Thai puolue kampanjoi teemalla, että kannabis korruptoi nuorison. Kannabiksen laillistamisella vuoden 2019 vaaleissa voiton saanut Bhumjaithai puolue tuli kolmanneksi mutta sai paremman tuloksen kuin mitä gallupeissa ennustettiin. Vaalitulos on luonut huolta ja epävarmuutta kannabiskaupan tulevaisuudesta.

Vaalipuheet eivät ehkä kuitenkaan toteudu, sillä Move Forward puolueen talousministeriksi ehdottama Sirikanya Tansakun kertoi haastattelussa, että tavoitteena on luoda poliisille ja huumevalvonnalle olosuhteet heidän velvollisuutensa suorittamiseksi parhaalla mahdollisella tavalla.

“Voitte olla varmoja siitä, että Move Forward takaa sen, että tällä ei ole mitään vaikutusta niihin myyjiin ja kasvattajiin, jotka noudattavat lakia”, hän jatkoi.

Vaaleissa toiseksi tullut Pheu Thai on tiukka kannabiksen vastaisuudessaan ja osallistui aikoinaan pääministeri Thaksin Shinawatran masinoimaan huumesotaan, joka jätti tuhansia kuolleita. Kuitenkin edellisen hallituksen kaudella muutama puolueen kansanedustajista kannatti alahuoneessa kannabiksen laillistamisaloitetta.

Thaimaa ei ole demokratia yleisesti tunnetussa muodossa, vaan kuninkaalla on maassa jumalan asema. Move Forward puolue lupasi kampanjassaan lisäksi kumota ns. kuningaslait, joiden perusteella ihmisille on voitu langettaa hyvinkin pitkiin vankeustuomioita epäillyn kuninkaan kunnianloukkauksen johdosta, sekä rajoittaa sotilasjuntan toimintaa maan politiikassa.

Vaalit voittaneen Move Forward puolueen puheenjohtaja Pita Limjaroenrat kokosi Pheu Thai puolueen tukemana 312:n kansanedustajapaikan hallituspohjan alahuoneen 500:sta paikasta. Hallituspuolueet ennättivät kesäkuussa allekirjoittamaan muistion yhteisymmärryksestä kannabiksen luokittelemiseksi takaisin huumausaineeksi. Thaimaan poliittisessa järjestelmässä pääministeri tarvitsee sotilasjuntan hallitseman 250 jäsenisen senaatin enemmistön tuen, mutta ainoastaan 13 senaattoria tuki hänen pääministeriyttään. Hallituskoalitio kaatui siihen.

Move Forward puolueen jäädessä oppositioon Pheu Thai puolue liittoutui kymmenen muun puolueen kanssa, joista yksi on vaaleissa kolmanneksi tullut Bhumjaithai puolueen kanssa. Thaimaan parlamentti valitsi tiistaina 22. elokuuta uudeksi pääministeriksi Pheu Thai puolueen edustajan Srettha Thavisinin. Ennen vaaleja hän kertoi toimittajille, ettei hänen puolueensa halua “kannabiksen täyslaillistamista” ja kannattaa sen käyttöä vain lääkkeenä. Bhumjaithai puolueen hallituspaikka antaa mahdollisuuden saattaa laillistamisprojekti loppuun.

Alasajo ei enää helppoa

Kannabisalan alasajo ei ole enää helppo asia. Laillistaminen sai aikoinaan laajan kannatuksen vaaleissa ja politiikan muuttamisella olisi merkittäviä haittavaikutuksia kasvatukseen sijoittaneille maanviljelijöille. Kannabiksen käytöllä lääkkeenä ja kulinaarisena tuotteena on historialliset juuret Thaimaan kulttuurissa.

Yli 12 000 yritystä on saanut kolmen vuoden toimiluvat edelliseltä hallitukselta, yli miljoona ihmistä on saanut luvan kasvattaa kannabista, viljelyala on yli 12 neliökilometriä, kannabiskaupan arvo nousi 800 miljoonaan dollariin vuoden 2022 lopussa, ja tänä vuonna kaupan arvioidaan ylittävän miljardin dollarin rajan.

Kaupan buumi on kuitenkin saanut hinnat laskuun. Kotimaisen tarjonnan riittämättömyyden takia Thaimaahan salakuljetetaan Pohjois-Amerikan markkinoiden ylijäämäkannabista, joka on valloittanut kauppojen hyllyt ja romahduttanut hinnat. Vaikka kannabiksen tuonti on laitonta, kaupat mainostavat ”CANNABIS MADE IN USA”. Kaupoissa olevista kannabistuotteista puolet arvioidaan olevan Yhdysvalloista.

Vuosi sitten kilosta saattoi saada 10 000 – 12 000 dollaria, ja vähittäiskaupassa kannabis saattoi maksaa jopa 22 dollaria grammalta. Tukkukaupassa huippulaatuinen kukinto maksaa enää noin 5 – 6 dollaria grammalta.

Kannabiskauppiaiden mukaan kauppa on laskenut myös sen takia, että poliisi on alkanut sakottamaan turisteja kannabiksen julkisesta käytöstä, mikä on edelleen laitonta. 

Kansalaisjärjestö Thai Industrial Hemp Trade Association, TIHTA, tiedottaa, että monet kasvattajista on harkitsemassa alan vaihtoa katteiden supistuessa.

“Kasvattajat joutuvat kamppailemaan elantonsa eteen. Olosuhteet ovat muuttuneet vaikeiksi”, TIHTA:n edustaja Pornchai Padmindra kertoo.

Valvonnan välitilassa 

Räjähtäen alkanut kannabisteollisuus on tällä hetkellä valvonnan välitilassa. Myynti on virallisesti lääkinnällisiin tarkoituksiin, vaikka kannabista käytetään yleisesti juhlintaan ja hauskan pitoon, ja laittomasti maahantuotu kannabis on levinnyt laajalti kauppojen mainostaessa sitä avoimesti.

Kukaan ei osaa arvata, millaisen valvontamallin Thaimaan uusi johto aikoo luoda, mutta alan asiantuntijoiden mukaan säännöt tuovat sijoittajille varmuutta ja nostavat kannabismarkkinoiden rimaa, mikä hyödyttäisi nimenomaan kotimaista tuotantoketjua.

Sijoittajia joka tapauksessa tunkee maahan. Kannabisyritykset ovat rakentaneet kalliita kasvihuoneita ympäri Thaimaata mm. Yhdysvalloista, Euroopasta, Australiasta, Venäjältä ja Singaporesta tulleen sijoituspääoman turvin.

Medicana niminen kannabisyritys aikoo sijoittaa nykyisten kannabismyymälöidensä lisäksi 5 miljoonaa dollaria kasvatukseen, uusiin myymälöihin ja tuotekehitykseen.

Israelilainen kannabisyritys Advanced Canna Technologies omistaa kannabisfarmeja Yhdysvalloissa ja muissakin maissa ja käynnisti juuri 3 miljoonaa dollaria maksaneen 2000 neliömetrin kasvihuoneen yhteistyössä paikallisen yrittäjän ja singaporelaisen sijoittajan kanssa. Tavoitteena on tuottaa lokakuusta alkaen yli 100 kiloa kuivattua kukintoa kuukaudessa ja pysyä pitkäaikaisena toimijana Thaimaan kannabismarkkinoilla vaikka vähittäishinnat jatkaisivatkin laskemistaan.

Bangkokissa sijaitsevan turistien suosiman Khao San kadun kauppiasyhdistyksen, Khao San Road Business Association, puheenjohtaja Sanga Ruangwattanakul toivoo uuden hallituksen perustavan kiireellisesti komitean laatimaan valvontalakeja kannabiskaupalle. Hän toivoo mm. tiukempaa lupakäytäntöä, joka velvoittaisi kauppiaat ilmoittamaan kannabiksen alkuperän salakuljetuksen lopettamiseksi ja laadun takaamiseksi. Hän toivoo lain sallivan viihdekäytön lääkekäytön lisäksi mutta tiukoilla ehdoilla, joilla rajattaisiin alueet, missä kannabista saa käyttää. Kauppoja ei saisi sallia koulujen läheisyydessä, ja kerrallaan myytävälle määrälle pitäisi asettaa yläraja.

Chiang Main maakunnan turismilautakunnan puheenjohtaja Punlop Saejewin mukaan huoli nuorten kannabiksen käytöstä ei koske luvan saaneita kannabiskauppoja. Ongelmana ovat laittomat kauppiaat, jotka myyvät kannabista ilman ikärajoja. Hänen mielestään hallituksen tulisi käynnistää valvontaohjelma ja rangaista kannabista alaikäisille myyviä kauppiaita.

Vetoomus poliitikoille

Kansalaisjärjestö Thailand’s Cannabis Future Network on keräämässä 10 000 allekirjoitusta uudelle hallitukselle tarkoitettuun vetoomukseen, jossa kehotetaan jatkamaan kesken jääneen laillistamisaloitteen käsittelyä parlamentissa. Edellisen hallituksen lakialoitteessa on 95 osaa, joista parlamentti kerkesi käsittelemään 17 ennen vaaleja. Lakialoite sallisi ihmisten kasvattaa kannabista kotonaan ja kieltäisi kannabiksen tuonti Thaimaahan viiden vuoden ajaksi kotimaisen tuotannon kehittämiseksi.

Thailand’s Cannabis Future Network on järjestänyt työpajoja ympäri Thaimaata, joissa paikallisten kasvattajien ja muiden alan ihmisten kanssa ollaan tutkittu kannabiksen perinteistä kasvatusta ja käyttöä, mutta samalla neuvoteltu kannabiksen valvonnan yksityiskohdista, myynnin valvonnasta, ikärajoista, tutkimuksesta ym. Järjestö kampanjoi kesäkuun 9:nen päivän julistamiseksi Thaimaan viralliseksi kannabispäiväksi huumeluokituksen lopettamisen muistoksi.

Kansalaisjärjestö muistuttaa puolueita siitä, että ennen vaaleja kaikki puolueet olivat osallisina hallituksen nimittämässä komiteassa Ad-Hoc Committee on Systematic Hemp and Cannabis Resolution, jossa asiantuntijoiden avustuksella käsiteltiin kannabiksen huumeluokittelua ja kannabiskasvin käyttöä tulevaisuudessa. 

Kannabiksen luokittelu huumausaineeksi olisi vastoin sitä tutkittua näyttöä, mitä komitean työssä nousi esille. Cannabis Future Network haluaa auttaa hallitusta säätämään sellaisen lain, joka asettaisi ihmisten edun tärkeimmäksi tavoitteeksi.

Lähde: New York Times 27.8.2023, Bangkok Post 30.5.2023, Bangkok Post 22.8.2023, Bangkok Post 26.8.2023, Reuters 6.4.2023, Reuters 25.5.2023, Nikkei Asia 6.6.2023, Volteface 8.8.2023, Pattaya Mail 19.6.2023,

Kannabiksen kasvatuksella ja käytöllä on Thaimaassa pitkät juuret, mutta sen poistaminen huumausaineluettelosta vuonna 2022 loi aivan uuden ilmiön, kannabiksen laajamittaisen kaupan

Pelko kannabiksen uudelleenkriminalisoinnista on saanut jotkin kauppiaista varovaisiksi antamaa lausuntoja toimittajille

Mitä singaporealaisen turistin kannattaa tietää Thaimaan kannabistarjonnasta?