2023 Uutiset

Euroopan ensimmäiset lailliset kannabiskaupat

Euroopan ensimmäiset lailliset kannabiskaupat avaavat ovensa vuoden loppuun mennessä Sveitsissä 290 000 asukkaan Basel-Landschaftin kantonissa osana Sveitsin kannabiskokeilua.

Sveitsin liittovaltion terveysvirasto antoi lokakuussa Sveitsin riippuvuus- ja terveystutkimuksen instituutille, ISGF, sekä saksalaiselle kannabisyritykselle Sanity Groupille luvan aloittaa kannabiskokeilu, “Grashaus projects”, Basel-Landschaftin kantonissa. 

Tarkalleen ottaen Euroopan ensimmäinen laillinen kannabiskauppa avataan Allschwilissa ja toinen Liestalissa. Molempien kaupunkien kaupoissa kuluttajille on tarjolla kukintoa, hasista, syötäviä kannabistuotteita, uutteita ja vaporoitavia öljyjä.
(Tästä linkistä pääsee SRF:n uutiseen Euroopan ensimmäisen laillisen kannabiskaupan sisustamisesta)

Muissa Sveitsin kannabiskokeiluun osallistuvissa kantoneissa ja kaupungeissa kannabista myydään käyttäjille apteekkien ja kannabisklubien kautta. 

Basel-Landschaftin kantonissa aloitettava kokeilu on näistä kuudes, ja siihen osallistuu 3950 tervettä kantonin asukasta. Tarkoituksena on kokeilla kannabiksen valvottua myyntiä kannabiksen ei-lääkinnälliseen käyttöön, ja saatuja tuloksia hyödynnetään kannabiksen laillisen myynnin suunnittelussa koko Sveitsiin.

ISGF:n tutkimusjohtaja, professori Michael Schaub kertoo, että kaupan valvonnan lisäksi tutkitaan myös ongelmakäyttöä.

“Haluamme lisäksi tutkia sitä, että tavoitammeko näin helpommin riskikäyttäjiä, joilla on esimerkiksi mieleterveysongelmia, voidaksemme ohjata heitä sopiviin hoitopaikkoihin,” hän täsmentää. 

Kaikki kannabistuotteet täyttävät näille pilottihankkeille säädetyt sekä Sveitsin luomutuotannolle säädetyt laatukriteerit. Tuotteet valmistaa sveitsiläinen kasvattajakumppaniyritys SwissExtract.

“Koko arvonlisäketju tapahtuu saman katon alla – kasvatus, valmistus ja pakkaaminen tapahtuvat kaikki Sveitsissä. Tuotantoprosessi dokumentoidaan siemenestä lopputuotteeksi. SwissExtract on meidän elämäntyömme, ja siihen kuuluu rehellisyys ihmisiä ja ympäristöä kohtaan,” SwissExtractin toimitusjohtaja Stefan Strasser hehkuttaa yritystään.

Kannabiksen kukinto maksaa vahvuudesta riippuen 8 – 12 € grammalta.

Basel-Landschaftin kantonissa kokeilu alkaa vuoden loppuun mennessä ja jatkuu viisi vuotta. Tulokset eivät jää vain Euroopan Unioniin kuulumattoman Sveitsin käyttöön. Monessa EU maassa pyritään laillistamaan kannabiskauppa EU:n laillisessa viitekehyksessä, jossa kielletään kannabiskaupan täysi laillistaminen ei-lääkinnälliseen käyttöön. 

Saksa laillistaa alkuvaiheessa kannabiksen käytön sallimalla kotikasvatuksen, hallussapidon ja kannabisklubien perustamisen. Seuraavassa vaiheessa Saksa aloittaa kokeiluluonteisia projekteja, joiden puitteissa aloitetaan kannabiksen myynti aikuisille rajoitetusti ja valvotusti toimenpiteen vaikutusten arvioimiseksi kansanterveyteen ja yhteiskuntaan. Hollannissa aloitetaan kannabistutkimukset Bredan ja Tilburgin kaupungeissa joulukuussa.

Lähde: SRF 24.10.2023, Forbes 26.10.2023, Cannabis Health News 31.10.2023, ISGF hakukaavake kannabiskokeiluun

Grashaus projects traileri

Swissextractin ulkoviljelmää