2023 Uutiset

Reefer madness valtion hallinnossa 5. osa

Tusky on seurannut kannabisalan yrittäjän Tuomas Ahosen kamppailua valtion hallinnon hampputuotteiden tukahduttamispyrkimyksiä vastaan (osat 1., 2., 3. ja 4.).

Viimeksi haasteltiin kesän alussa, ja silloin syyttäjä haki edelleen jatkoaikaa teidän keissille. Mikä tilanne on nyt marraskuussa ?

Tuomas: Syytteet on nyt nostettu, mutta oikeudenkäyntipäivämäärää ei ole vielä, koska ensimmäinen tuomari ei ottanut vastaan sitä. Asianajaja oli ottanut yhteyttä, ja heti, kun he löytää uuden tuomarin, niin tulee oikeudenkäyntipäivämäärä.

Mitä, tuomari voi kieltäytyä ottamasta juttua ?

T: Näin asianajaja kertoi.

Syytteet ovat nyt sitten julkisia, niin mistä sinua nyt syytetään?

T: Törkeä huumausainerikos ja sitten salakuljetus.

Ja kysymys on edelleen näistä CBD-kukista? Se ei ole muuttunut miksikään?

T: Joo, takavarikkopöytäkirjassa lukee, että takavarikossa ei ole huumausaineita. Syyte on kuitenkin törkeä huumausainerikos. 

Mitä asianajaja on sanonut mahdollisesta jatkosta, miltä hänen mielestään juttu näyttää ?

T: Kyllä hän sitä mieltä oli, että voi tulla tai tuleekin jonkinnäköinen tuomio ihan varmasti ensimmäisessä asteessa. Ollaan varauduttu, että mennään eteenpäin sitten. Asianajaja on edelleen sitä mieltä, että kyllä ne jonkin näköisenä huumausainerikoksena saa menemään läpi. Täytyy vaan sitten odottaa valittamista sinne EU-tuomioistuimeen, jos ne siellä sitten tulisi järkiinsä. 

Onko niin, että jos syytteet on alunperin nostettu huumausainerikoksesta, niin niitä ei voi kesken prosessia muuttaa esim lääkeainerikokseksi ?

T: Joo, siellä oli vaihtoehtoisena, niillä ei kuitenkaan syytetä. On lääkeainerikosta ja elintarvikerikosta ja muuta tuollaista. 

Niissä on kuitenkin ihan erilaiset rangaistukset kuin jos syytetään huumausainerikoksesta?

T: Kyllä.

Edelleen tosi sekavaa.

T: On joo. Meillä oli tulossa uutta tavaraa, ja asiakkaalle oli tulossa uutta tavaraa, mitä on takavarikoitu tässä kesän aikana. Siitäkin tullilaboratorio teki tutkimukset ja sieltä tuli kommentti, että ei sisältänyt ollenkaan THC:tä mutta hävitetään kuitenkin, koska kannabiksen kukinto on huumausainetta. Seuraavat erät ovat menneet suoraan hävitykseen, niiden mielestä ei enää edes testata, ne on kaikki suoraan tuhottavaa materiaalia. 

Mutta eikö tällä hetkellä ole joissakin liikkeissä myytävänä ?

T: Joo useammassakin liikkeessä. Pääkaupunkiseudulla on muutamassa liikkeessä, ja Lahdessa tiedän että on. Kaninkolon liikkeissä ei ole tällä hetkellä, kun tulli on takavarikoinut ennen kuin on päässyt perille, mutta on heilläkin ollut myynnissä. Muiden yrittäjien kanssa ollaan juteltu, että niin kauan kuin sitä on tuolla liikkeissä, niin aika hullulta tuntuu tilanne.

Sinulla kuitenkin nettifirma pyörii edelleen, että onko siihen kohdistunut toimenpiteitä?

T: Ei ole erikseen, tulli on takavarikoinut niitä, kun ne ollut tulossa Suomeen.

Onko ihan kaikki?

T: Noin 90 % on mennyt suoraan hävitykseen. Myös selkeästi laillisia tuotteita on takavarikossa, kuten mm. aitoja terpeenejä, jotka on kannabiskasveista eristetty. Me ollaan pommitettu tullia, että eihän ne voi ottaa niitä, mutta he ei vastaa mitään. 

Miltä Espanjan CBD-kuviot näyttävät ?

T: Siellä on vähän samanlainen tilanne tällä hetkellä, osassa paikoista se on OK ja toisissa ei. Siellä on tilanne kanssa aika sekaisin, ja siellä kesällä aloittivat sellaista Andalusian alueella varsinkin CBD-kukan myyntiä vastaan. Tuotteita on takavarikoitu sillä perusteella, että koska se on kannabiksen kukintoa, niin se on marihuanaa, sisältää se mitä tahansa. Siellä ei kuitenkaan vielä ole mitään oikeudenkäyntejä näistä kesällä tehdyistä takavarikoista eikä ne ole menneet pidemmälle.

Kannabisalan yrittäjille etujärjestö

Millaista toimintaa jatkossa ?

T: Useamman muun yrityksen kanssa ollaan perustamassa kannabisalan yrittäjien etujärjestöä. Sen kautta tuotaisiin alan ongelmia julkisuuteen ja miten epätasa-arvoista tuo on, kerrottaisiin, mikä CBD tuotteena oikein on, mitä maailmalla tapahtuu ja mikä Suomessa on tilanne. Suurelle yleisölle voitaisiin näyttää, että olemme ihan tavallisia yrittäjiä eikä mitään rikollisia, mitä kuvaa tulli ja syyttäjä yrittävät luoda meistä. 

Kuinka pitkällä suunnitelma on ?

T: Perustamiskirjaluonnokset ovat valmiina ja keskustellaan omassa ryhmässä eteenpäin, ja uskoisin, että rekisteröidytään hyvinkin pian.

Nythän luulisi, että rekisteröintikin on helpompaa kuin SKY:llä, joka vei jonkun kaksikymmentä vuotta tai mitä siinä kuluikaan.

T: Tällainen käsitys meilläkin on, että sen pitäisi olla helppoa.

Missä yhdistys perustetaan? Onko Helsinki kotipaikkana?

T: Helsinki tulee olemaan, ainakin tällä hetkellä näyttää siltä. Kukaan ei ole esittänyt eriäviä mielipiteitä.

T: Meillä on siementuotanto alkanut nyt Suomessa ja selvitetään pistokastuotannon käynnistämistä, mutta hankalalta tuntuu tuo viranomaisten vastauksen saaminen siihen. Pitäisi saada sinne jotakin lappua mukaan, jos niitä toimitetaan Eurooppaan tai muualle maailmaan. Sitten varmaan kun ensimmäinen takavarikko tapahtuu, niin osaan kertoa enemmän ! Tuntuu, että menee siinä järjestyksessä tämä homma. 

Aivan, korkeimman oikeuden perusteella avataan kauppa ! 

T: Siemenhomma on selvää, se on laillista. Käytiin se hovioikeuteen asti ja korkein oikeus ei ottanut sitä käsiteltäväksi. Se oli niin selkee, jos se ei ole huumausainetarkoitukseen kasvatettua, niin silloin se on laillista. En osaa ajatella pienestä pistokkaasta, että miten se eroaa siemenestä. 

Kannabisalan yrittäjien yhdistyksestä kiinnostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä sähköpostiin (info@cannacia.fi), kunnes yhdistyksen omat kotisivut ym. valmistuvat.

Terpeenit ovat fytokannabinoidien rinnalla tärkeitä ainesosia. Esimerkki espanjalaisen Marihuana Television ohjelmista

Italian kannabiskuvioista