2023 Uutiset

Saksa: laillistaminen lykkääntyy huhtikuulle 2024

Saksassa hallituksen suunnitelmana oli laillistaa kannabis vuoden 2024 alussa, mutta tämä lykkääntyy ehkä jopa huhtikuulle. 

Saksan parlamentti avasi keskustelun laillistamislakipaketista lokakuun 18. päivänä, ja suunnitelmien mukaan seuraaviksi käsittelypäiviksi sovittiin 6. ja 16. marraskuuta.

Toisessa käsittelyssä maanantaina 6. marraskuuta eri alojen asiantuntijat vastasivat kansanedustajien kysymyksiin terveyskomitean kuulemistilaisuudessa. Tehtävään asetettu työryhmä sai käsiteltäväkseen kaikki kuulemistilaisuudessa esitetyt kannanotot sekä yli 40:n asiaan kuuluvan organisaation kirjalliset lausunnot. Tästä kasvoi niin suuri urakka, ettei sen uskottu valmistuvan määräaikana 16. marraskuuta mennessä.

Lakialoitteen keskeiset kohdat, kuten 200 metrin raja kannabiksen käytölle koulujen ym. ympärillä sekä koskeeko 25 gramman raja myös kotikasvatusta, ovat jääneet käsittelemättä.

Näiden asioiden käsittely on nostanut pintaan hallituskoalition eri puolueiden edustajien eroja samalla kun kuulemistilaisuudessa tuli esille se, että nykyinen aloite vaatii “syvällekäyviä muutoksia”.

Konsensuksen puuttuminen monimutkaisissa kysymyksissä teki mahdottomaksi järjestää kolmatta ja lopullista kuulemistilaisuutta 16. marraskuuta. 

Sosiaalidemokraattien edustaja Carmen Wegge ilmoitti 10. marraskuuta, että laista päätetään joulukuussa. Vihreiden edustaja Kirsten Kappert-Gonthe ilmoitti lain “hieman myöhästyvän” sekä olevansa luottavainen siihen, että “keskusteluissa laista on tulossa entistä parempi”.

Lopullista päätöstä lykkää lisäksi se, että Saksan liittoneuvoston, Bundesrat, pitää vielä käsitellä lakipaketti. Sillä ei ole enää valtuuksia pysäyttää eikä muuttaa lakia, mutta joulukuussa se ei enää kerkiä käsitellä asiaa ja seuraava istuntokausi alkaa vasta helmikuussa 2024, jolloin laki hyväksytään lopullisesti vasta tämän jälkeen. Päivämääräksi veikataan 1. huhtikuuta. 

Lähde: Business of cannabis 17.11.2023, Handelsblatt 16.11.2023

Kannabislain ensimmäisen parlamenttikäsittelyn 18. lokakuuta ensimmäinen tunti, aluksi terveysministeri Carl Lauterbach perustelee lakialoitetta

SDP:n kansanedustaja Carmen Wegge lakialoitteen ensimmäisessä käsittelyssä

Saksan kannabisyhdistyksen puheenjohtaja Georg Wurth lakialoitteen toisessa käsittelyssä