2024 Uutiset

Thaimaan kannabisala uhanalaisena

Viime toukokuun parlamenttivaalien jälkeen valtaan noussut pääministeri Srettha Thavisin aikoi peruuttaa kannabiksen laillistamisen. Kannabisalan pelot ovat nyt materialisoituneet, kun terveysministeri Cholnan Srikaew allekirjoitti tammikuun alussa lakialoitteen, joka palauttaisi kannabiksen tiukan kriminaalivalvonnan. Lakialoite on lausuntokierroksella ja vaatii vielä hallituksen ja parlamentin hyväksynnän.

Laki kieltäisi kannabiksen viihdekäytön ja sallisi ainoastaan lääkekäytön mutta samalla edistäisi sen hyödyntämistä useisiin terveydellisiin tarkoituksiin. Vielä ei kuitenkaan ole tiedossa, tarvitaanko kannabiksen käyttöön lääkärin kirjoittamaa reseptiä. Laki ei peruuttaisi nykyisten laillisesti toimivien kannabiskauppojen toimilupia, mutta uuden lain tullessa voimaan ne saisivat myydä ainoastaan siinä sallittuja kannabistuotteita. Kannabiksen korkeimmaksi THC-pitoisuudeksi tulisi 0,2 %, kun nykyisin Thaimaan kannabiskaupoissa myytävissä lajikkeissa on jopa 25 % THC:tä.

Mielipidemittauksien mukaan kannabislakien tiukennuksella on vahva kansan tuki takanaan. Toisaalta Thaimaahan on parissa vuodessa kehittynyt vahva kannabisteollisuus, joka vastustaa uutta lakia. Kannabiksen laillistamisen junaillut ja nyt varapääministerinä toimiva Anutin ja hänen Bhumjaithai puolue pitävät turistialueiden kannabiskauppoja oman kautensa merkittävänä saavutuksena.

Irti päästettyä pullon henkeä voi olla vaikea tunkea takaisin. Hallitus pyytääkin kansalaisilta ja asianosaisilta tahoilta palautetta lakialoitteesta 23. tammikuuta mennessä.

Lähde: Reuters 10.1.2024, Thai Examiner 7.1.2024, CNN 10.1.2024

Thaimaan pääministeri Srettha Thavisin perustelee kannabispolitiikan tiukentamista

Thaimaan kannabisteollisuuden edustaja OG Cannan toimitusjohtaja Ben Baskins selostaa ristiriitaista tilannetta, jossa kannabis on otettu pois huumelaista mutta uutta lakia ei saatu valmiiksi edellisen hallituksen aikana