2024 Uutiset

Tšekin laillistamissuunnitelma julki

Tšekki on yksi monista eurooppalaisista valtioista, jossa suunnitellaan kannabismarkkinoiden laillista valvontaa ja säätelyä. Kannabiksen hallussapito omaan käyttöön dekriminalisoitiin vuonna 2010, kannabiksen lääkekäyttö laillistettiin vuonna 2013, ja vuonna 2022 Tšekin hallitus ilmoitti laillistavansa kannabismarkkinat. 

Tšekin tasavallan hallitus julkisti 10. tammikuuta laillistamissuunnitelmansa. Sen mukaan laillistettaisiin kannabiksen hallussapito, kotikasvatus sekä kannabisklubit, mutta toistaiseksi ei kannabiskauppoja. Samanlaiseen malliin ovat aikaisemmin päätyneet Malta ja Luxemburg. Myös Saksan lopullista parlamentin hyväksyntää odottavassa mallissa päädyttiin tähän ratkaisuun, mutta päätettiin aloittaa kannabiskaupan kokeilut eri kaupungeissa myöhemmässä vaiheessa.

Kannabiksen laillistamista ajanut Piraattipuolue ilmoitti nyt julkistetun tekstin olevan kompromissi ja he aikovat lisätä siihen kohtia, joita on työstetty marraskuusta lähtien.

Kannabiksen laillistaminen on yksi osa Tšekin hallituksen suunnitelmaa hoitaa maan riippuvuusongelmaa. Tähän kuuluu ongelmia aiheuttavien aineiden säätely niiden haittapotentiaalin perusteella ja tutkittuun tietoon perustuvien ongelmien ehkäisyn ja haittoja vähentävien toimenpiteiden edistäminen. 

Kannabiskaupan laillistamisen suurimpana esteenä on EU:n oma lainsäädäntö eikä kansainväliset huumesopimukset, kuten Saksan laillistamisaloitteen käsittelyssä nousi esille. Yhä useampien jäsenvaltioiden laillistaessa kannabismarkkinoita on EU:n jossakin vaiheessa päivitettävä Schengen sopimus ja vuoden 2004 “neuvoston puitepäätös laittoman huumausainekaupan rikostunnusmerkistöjä ja seuraamuksia koskevien vähimmäissääntöjen vahvistamisesta 2004/757/JHA”.

Laiton huumekauppa uhkaa edelleen Euroopan unionin kansalaisten terveyttä, turvallisuutta ja elämänlaatua, mutta nykyinen politiikka on vain kasvattanut näitä uhkia sitten Schengenin sopimuksen ja vuoden 2004 puitepäätöksen! 

Tue Tuskyn riippumattoman uutistoimituksen jatkumista vuonna 2024 maksamalla jäsen- tai tukimaksu tilille FI92 5491 0220 1491 86

Lähde: Forbes 15.1.2024, Expats.cz 11.1.2024