2024 Uutiset

Ukrainassa kannabis lailliseksi lääkekäyttöön

Kannabiksen laillistamisessa lääkekäyttöön Ukrainassa on selätetty loputkin esteet lain etenemisessä kohti presidentin allekirjoitusta. Ukrainan parlamentti hyväksyi lain 21. joulukuuta 248 äänen ylivoimaisella enemmistöllä 401 paikkaisessa parlamentissa. Batkivshchyna puolue yritti menettelytapakysymyksiin vedoten estää lain etenemisen, mutta heidän hankkeensa sai ainoastaan 25:n äänen kannatuksen ja hävisi.

Laki lähetettiin keskiviikkona 17. tammikuuta presidentin pöydälle, ja laki astuu voimaan kuusi kuukautta allekirjoituksen jälkeen. Presidentti Zelenskyi on pitkään puhunut kannabiksen lääkekäytön laillistamisen puolesta, koska maassa on valtava inhimillinen katastrofi vuosia kestäneen ja vuonna 2022 eskaloituneen Venäjän hyökkäyssodan takia. 

Laillistamisen vastustajat yrittivät jarruttaa lain parlamentaarista käsittelyä mm. tehtailemalla sadoittain erilaisia muutosesityksiä.

Laissa mainitaan erikseen sodan aiheuttamat posttraumaattiset stressioireet ja syöpä, mutta terveyskomitean puheenjohtaja kertoo, että lainlaatijat kuulivat paljon myös sellaisia potilaita, joilla oli erilaisia diagnooseja Alzheimerista epileptisiin kohtauksiin. Kannabislääkityksestä hyötyvien määräksi arvioidaan 6 miljoonaa ukrainalaista.

Kannabis luokitellaan Ukrainan huumelain II luetteloon ankarimmasta I luettelosta, jossa olevien huumausaineiden käyttöön on vaadittu lääkärin allekirjoittama resepti. Kannabiksen saatavuuden takaamiseksi sallitaan tuonti ulkomailta. Maatalousministeriö valvoo kannabiksen kasvatusta ja valmistusta. Poliisi ja lääkevalvontavirasto valvovat kannabiksen jakelua. 

Kannabiksen laillistaminen lääke- ja teolliseen käyttöön on jälleen yksi askel pois Venäjän vaikutusvallasta. Putinin hallinto on ottanut tiukan kannan kannabiksen laillistamista vastaan kansainvälisillä areenoilla YK:n huumevalvontabyrokratian kautta.

Lähde: Marijuana Moment 17.1.2024

Ukrainan parlamentti hyväksyi kannabiksen lääkekäytön laillistavan lain 248 äänen enemmistöllä torstaina 21. joulukuuta 2023.

Ukrainalaisten mielipiteitä kannabiksen laillistamisesta