2024 Uutiset

Maltan kannabisklubit aukeavat ja täyttyvät

Maltan ensimmäinen laillinen kannabisklubi KDD Society aloitti toimintansa tammikuun lopussa Attardin kylässä Maltan saaren keskiosissa. Virallisesti klubit ovat nimeltään kannabiksen käytön haittoja vähentäviä yhdistyksiä. Yhdistyksiä koskeva lainsäädäntö valmistui viime vuoden maaliskuussa, ja ensimmäiset luvat kannabiksen kasvatukselle myönnettiin elokuussa. 

KDD Societyn puheenjohtajan Kenneth Ellulin mukaan yhdistykseen liittyi kahden ensimmäisen päivän aikana 150 jäsentä. Toimiluvan mukaan yhdistyksellä saa olla korkeintaan 250 jäsentä, joten se on jo täyttynyt tätä kirjoitettaessa.

Jäsenien pitää olla Maltan kansalaisia. Ellulin mukaan jäsenistön enemmistö on miehiä ja iältään 18 – 76 vuotiaita. Vanhemmista jäsenistä puolella on kannabisresepti ja loput jäsenkunnasta käy klubilla enemmän viihteellisesti. Ellul painottaakin sitä, että klubi palvelee enemmän kannabiksen viihdekäyttöä eikä heillä ole tarjota lääketieteellistä apua. Yhdistyksen jäsen saa laillisesti ostaa korkeintaan 7 grammaa kannabista päivässä ja 50 grammaa kuukaudessa.

Yhdistyksellä on tällä hetkellä tarjolla viisi erilaista lajiketta, joiden THC-pitoisuus vaihtelee 11 % – 17 %. Tarkoituksena on laajentaa valikoimaa käsittämään myös erilaisia THC/CBD pitoisuuksia sisältäviä lajikkeita CBD:n lääkinnällisten vaikutusten takia. 

Yhdistys kasvatti syksyllä 200 kannabiskasvia, jotka kannabista valvova virasto Authority for the Responsible Use of Cannabis, ARUC, testasi ja totesi myyntikelpoisiksi. ARUC testaa myyntiin tulevista kannabiseristä mm. fytokannabinoidiprofiilin, homeet, sienimyrkyt, bakteerit, raskasmetallit, kosteuden ja muut mahdolliset saasteet. Testien jälkeen kannabis pakataan lapsiturvallisiin pakkauksiin ja sinetöidään ARUC:n leimalla.

ARUC:n mukaan kuusi yhdistystä on toistaiseksi saanut toimiluvan. Yhdistyksien toiminnan pitää olla voittoa tavoittelematonta, ja niiden pitää lahjoittaa osa tuloistaan huumetyöhön. Bruttotuloista 5 % menee ARUC:lle haittoja vähentävien toimenpiteiden rahoittamiseen ja voitosta 10 % käytetään huumeiden käyttöä vähentävien ohjelmien rahoittamiseen tai muuhun kestävää kehitystä edistävään toimintaan.

Kieltolaista eroon haluava löytää ARUC:n nettisivuilta kohdasta ”yhdistykset” listan toimiluvan saaneista yhdistyksistä. Jäseneksi haluavan pitää sen jälkeen ottaa yhteyttä puhelimella tai sähköpostilla haluamaansa yhdistykseen, josta kerrotaan säännöt ja liittymiskäytäntö. Yhdistykset saavat valita jäsenistönsä, joten itsensä esittelyyn kannattaa kiinnittää huomiota. 

Kaksi ensimmäisenä toimintansa aloittanutta yhdistystä täyttyivät jo helmikuun alussa, mutta uusia ollaan avaamassa lähiviikkoina ja kuukausina.

Lähde: Times of Malta 1.2.2024, Lovin Malta 3.2.2024