2024 Uutiset

Uruguay: laillinen myynti kasvaa

Uuden ja vahvemman lajikkeen ottaminen apteekkien valikoimiin vuoden 2022 lopulla näkyy laillisen kannabiksen myynnin kasvuna. Uruguayn kannabiksen valvontaviraston, IRCCA, tietojen mukaan vuonna 2023 apteekeissa myytiin 3258 kiloa laillista kannabista, kun edeltävänä vuonna myynti oli 1774 kiloa.

Kannabista myydään 38:ssä apteekissa, ja tätä vaihtoehtoa käyttää 66 720 uruguaylaista tuoreimpien tietojen mukaan. Toinen vaihtoehto on liittyminen kannabisklubiin, joita on 355 kappaletta ja niissä jäseniä 12 000. Klubit myivät jäsenilleen 2686 kiloa kannabista vuonna 2023, mikä on hieman enemmän kuin vuoden 2022 2222 kiloa. Rekisteröityneitä kotikasvattajia on yli 13 000.

Kansallisen huumeviraston pääsihteeri Daniel Radío kertoo kysynnän kasvun johtuvan uuden vahvemman lajikkeen suosiosta. Uusi Gamma-lajike sisältää 15 % THC:tä, kun Alfa ja Beta sisältävät 9 %. Uuden lajikkeen kysyntä ylitti ajoittain jopa tuotannon eli myynti olisi voinut olla suurempaakin.

Kannabiksen hintaa nostettiin helmikuun alusta siten, että viiden gramman pakkaus Gammaa maksaa 500 Uruguayn pesoa eli noin 14 €, Beta 12,5 € ja Alfa 12 €.

Daniel Radío arvioi, että apteekeista myyty 3000 kiloa tekee yhteensä noin 6,5 miljoonaa dollaria. 

”Jos nämä ihmiset eivät olisi ostaneet kannabista apteekeista, rahat olisivat menneet muualle. Kun tähän lisätään kannabisklubien tuottama kannabis ja se määrä, minkä verran kotikasvattajat ovat jättäneet ostamatta laittomilta markkinoilta, niin voidaan arvioida ottaneemme laittomilta markkinoilta pois 25 miljoonaa dollaria. Tämä on puolet Uruguayn laittomista kannabismarkkinoista arvoltaan 50 miljoonaa dollaria. Ilman laillistamista ne menevät huumekauppiaille.”

Käyttäjien rekisteröinti kaksinaismoraalista

Radío korostaa kannabiksen laillisen valvonnan myönteisiä vaikutuksia. Hänen mielestään lainsäädännössä on kuitenkin parannettavaa. Radío aikoo esittää kannabiksen ostajien rekisteröinnin lopettamista sekä uudenlaisia myyntipaikkoja. Hän vastustaa kannabiksen käyttäjien rekisteröimistä filosofisesta näkökulmasta, hänen mielestään valtion näkökulma tässä asiassa perustuu pakkovaltaan. On ristiriitaista, että kuluttaja voi juoda pullon viskiä tarvitsematta kertoa edes nimeään kenellekään, mutta hän ei voi polttaa kannabissavuketta ilman, että tarvitsee luovuttaa henkilötunnuksensa. 

Daniel Radíon mukaan kannabiksen kokeilu ja käyttö ovat osa inhimillistä käyttäytymistä. Hänen mielestään koetuista ongelmista pitää syyttää kieltolakia.

”Joidenkin käyttäjien kokemia ongelmia on käytetty tekosyynä siihen, että yhteiskunnissamme on vaihdettu ongelmaa ja yritetty ratkaista tätä rikoslailla. Olemme antaneet suurimman osan niistä resursseista, joista olisi hyötyä tutkimukselle ja ongelmaisen käytön syiden korjaamiselle, yleisestä turvallisuudesta vastaaville instituutioille käytettäväksi hyödyttömään ja mahdottomaan taisteluun, joka on ainoastaan demoralisoinut tätä sotaa johtavat tahot.”

”Uruguayn kokemus on omanlaisensa. Muissa maissa kannabiksen valvonnasta puhutaan lääkekäytön kontekstissa, kun taas Uruguayssa on koko lain täytäntöönpanoprosessin aikana keskusteltu aikuis- eli viihdekäytöstä.”

Lähde: Infobae 2.2.2024, International Cannabis Business Conference 6.12.2023

Onko kannabiksen käyttäjien rekisteröinti tarpeellista tai edes hyväksyttävää, Daniel Radío kysyy.

Apteekkimyynti alkoi vuonna 2017