2024 Uutiset

Saksa laillistaa kannabiksen

Saksan parlamentin alahuone, Bundestag, hyväksyi perjantaina 23. helmikuuta äänin 447 – 206 kannabiksen laillista valvontaa koskevan lainsäädännön. Aikaisemmin keskiviikkona alahuoneen terveyskomitea hyväksyi lakialoitteen muutamien muutosten jälkeen. Lain on tarkoitus astua voimaan 1. huhtikuuta.

Huhtikuun ensimmäisestä päivästä alkaen täysi-ikäinen Saksan kansalainen saa laillisesti kasvattaa kolmea kasvia ja pitää hallussaan 50 grammaa kannabista. Julkisella paikalla saa olla hallussaan korkeintaan 25 grammaa. 

Heinäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen kannabisklubit saavat aloittaa jäsenten yhteisen kannabiksen kasvatuksen.

Saksa on EU:n isoimpia ja vaikutusvaltaisimpia valtioita, joten ratkaisulla on suuri symbolinen ja käytännön vaikutus huumepolitiikan uudistamiselle muissa EU-valtioissa. Suomessa äänestystulos sai laajaa julkisuutta tiedotusvälineissä, ja mm. Hesari ja YLE uutisoivat Saksan laillistamispäätöstä.

Voisi olettaa, että 1. huhtikuuta tulee olemaan tarkkaan seurattu päivämäärä muissa EU-valtioissa, joissa harkitaan samanlaisia uudistuksia huumepolitiikassa.

Osavaltiot voivat vielä jarruttaa

Saksa koostuu kuudestatoista osavaltiosta, joiden edustajat muodostavat Bundesratin eli Saksan parlamentin ylähuoneen. Bundesratin on tarkoitus äänestää laista 1. huhtikuuta, mutta se ei enää pysty hylkäämään lakia. Osavaltiot voivat kuitenkin äänestää sitä vastaan ja vaatia sovittelukomiteaa käsittelemään ristiriitaa. Konservatiivisen Baijerin osavaltion hallitus on jo ilmoittanut esittävänsä komitearatkaisua, mikä lykkäisi lain täytäntöönpanoa kuukausilla.

Bundesratin hyväksymisen jälkeen laki menee liittokanslerin ja vastaavien ministereiden allekirjoitettavaksi. Näiden jälkeen liittovaltion presidentti tarkistaa lain ja allekirjoittaa sen. Tämän jälkeen laki julkaistaan liittovaltion lakijulkaisussa, Bundesgesetzblatt, ja laki astuu voimaan 14 päivää julkaisun jälkeen.

Kannabislainsäädännön toisen pilarin eli kannabiskaupan kokeiluja koskeva lainsäädäntö olisi tarkoitus tuoda käsittelyyn vuoden loppuun mennessä.

Oppositiossa oleva konservatiivinen Saksan kristillisdemokraattinen liitto, CDU, ilmoitti kumoavansa kannabislain, jos se voittaa seuraavissa parlamenttivaaleissa.

Lähde: Euractiv 23.2.2024, YLE 23.2.2024, Helsingin Sanomat 23.2.2024, Bundestagin kannabislakisivu

Bundestagin laillistamiskeskustelu 23. helmikuuta

Tärkein syy laillistaa kannabis on ihmisten dekriminalisointi, mikä Saksan mittakaavassa tarkoittaa miljoonia ihmisiä. Oikeuslaitokselle kertyy säästöä, kun vuosittain 200 000 saksalaista on saanut tuomion kannabiksen hallussapidosta.