2024 Uutiset

Australia: laillistamista pukkaa

Australiassa näyttää löytyvän intoa kannabiksen laillistamiseen: sekä liittovaltion että osavaltioiden tasolla käsitellään lakialoitteita kannabiksen laillistamiseksi. Puolet australialaisista olisi jo valmis muutokseen.

Australiassa kannabiksen käyttö ja hallussapito muuhun kuin lääkekäyttöön on yhä laitonta, paitsi Australian pääkaupunkiterritoriossa. Siellä laillistettiin pienen määrän hallussapito omaan käyttöön vuonna 2020. Aikuinen henkilö saa pitää hallussaan 50 grammaa kuivattua kukintoa tai 150 grammaa tuoretta kukintoa, sekä kasvattaa kaksi kasvia omaan käyttöön tai neljä kasvia yhtä taloutta kohden. 

Käytäntö vaihtelee osavaltioittain niin, että monissa paikoissa enintään 50 gramman hallussapidosta saa lievemmän rangaistuksen kuten sakot tai osallistuminen kannabiksen käyttöä käsittelevään konsultointiin. Ensi-kertalaisille voidaan antaa pelkkä huomautus. Pohjoisterritoriossa ja Tasmaniassa lainsäädäntö on ankaraa: kannabiksen hallussapidosta julkisella paikalla voi saada jopa vankeusrangaistuksen, ja Tasmaniassa kannabiksen käyttövälineiden hallussapidosta voidaan langettaa enimmillään 8 000 AU$ sakot. Queensland on kuitenkin ankarin osavaltio, jossa hallussapidosta voidaan langettaa jopa 20 vuoden vankeusrangaistus. 

Liittovaltiotasoinen aloite

Vihreiden senaattori David Shoebridge esitteli kannabiksen laillistamista koskevan lakialoitteen Australian liittoparlamentin ylähuoneelle eli senaatille viime vuoden elokuussa. Keskiviikkona 21. helmikuuta senaatissa pidettiin lakialoitteen ensimmäinen kuulemistilaisuus.

Lakialoitteella pyritään luomaan kansallinen kannabisvirasto, joka rekisteröi kannabislajikkeita ja valvoo kannabikseen liittyvää toimintaa kuten kannabiskasvien kasvatusta ja hallussapitoa, kannabistuotteiden valmistusta ja myyntiä, kannabiskahviloiden toimintaa sekä kannabistuotteiden vientiä ja tuontia. Lakialoite sallisi kuuden kannabiskasvin kotikasvatuksen. 

Puolet australialaisista kannattaa

Vuoden alussa julkaistun mielipidemittauksen mukaan 50 % vastanneista kannattaa lakialoitetta, 31 % vastustaa ja 19 % ei ole vielä päättänyt kantaansa. Työväenpuoluetta äänestävistä 50 % kannatti laillistamista ja 26 % oli vastaan. Liberaali-kansallispuoluetta äänestävistä luvut olivat 44 %, 38 % eli enemmistö heistäkin kannattaa. Vihreiden äänestäjien keskuudessa laillistamisen kannatus oli peräti 70 % ja vastaan 13 %. Kannabiksen dekriminalisointi omaan käyttöön oli vain vähän suositumpi (54 % – 33 %) ja sen kohdalla puolueiden erot olivat myös selvemmät. Vuonna 2019 laillistamista kannatti 41 %.

Osavaltioiden aloitteita

Kannabispolitiikkaa on yritetty muuttaa vuosikausia kannabisaktivistien toimesta aivan kuten muuallakin maailmassa. Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa on legendaarinen Nimbinin kaupunki, jonka merkitystä verrataan vapaakaupunki Christianian merkitykseen Skandinaviassa ja Euroopassa. 

Nimbinissä on myös syntynyt Australian kannabiksen laillistamisliike erilaisten yhdistyksien ja puolueiden puitteissa. Vuonna 2021 perustettu kannabispuolue, Legalise Cannabis Party, toimii jokaisessa osavaltiossa ja territoriossa ja on saanut kansanedustajia neljän osavaltion parlamentteihin. Victorian, Uusi Etelä-Walesin ja Länsi-Australian kannabispuolueiden edustajat esittelivät samana päivänä 20. kesäkuuta 2023 samanlaiset lakialoitteet aikuiskäyttöön tarkoitetun kannabiksen käytön, hallussapidon ja kasvatuksen laillistamiseksi.

Uusi Etelä-Walesin kannabispuolueen kansanedustaja Jeremy Buckingham esitteli muille kansanedustajille kannabiskukintoa lakialoitteensa toisessa kuulemistilaisuudessa lokakuussa 2023. Buckinghamin aloitteen mukaan täysi-ikäinen kansalainen saisi kasvattaa kotonaan kuusi kasvia henkilökohtaiseen käyttöön ja kavereiden kanssa jaettavaksi. 

Osavaltion pääministeri Chris Minnsin johtama ja Työväenpuolueen yhdessä riippumattomien edustajien kanssa muodostama osavaltion hallitus on luvannut järjestää huumausainepolitiikkaa käsittelevän neuvoa-antavan kokouksen vuoden 2024 aikana. Hallitus haluaa kuulla asiantuntijoita siitä, kannattaako kannabis laillistaa tai tuleeko musiikkifestivaaleilla tutkia myynnissä olevia pillereitä. 

Tullakseen laiksi pitäisi lakialoitteen saada taakseen molempien valtapuolueiden eli Työväenpuolueen ja Liberaali-kansallispuolueen tuki.  Hallitus ei tue tätä lakialoitetta, mutta Työväenpuolue aikoo laatia oman lakialoitteensa, jos huumepoliittinen kokous päättyy sitä suosittelemaan. Tässä tapauksessa puolue vie asian seuraaviin vaaleihin.

Victoria

Victorian osavaltion kannabispuolueen edustaja Rachel Paynen lakialoitteen toinen käsittely oli marraskuun lopussa 2023. Yksittäisen kansanedustajan tekemällä lakialoitteella ei yleensä ole etenemismahdollisuuksia ilman hallituksen tukea, mutta niistä pitää keskustella parlamentissa. Myös Paynen aloitteessa sallitaan korkeintaan kuuden kannabiskasvin kotikasvatus, aikuisten ihmisten kannabiksen käyttö yksityisissä tiloissa sekä pienten määrien lahjoittaminen. 

Uudistuksen kokonaisvaltaisuus

Uusi Etelä-Walesin maatalousministeri ja Työväenpuolueen varapuheenjohtaja Tara Moriarty aikoo lisätä lääkekannabiksen tuotantoa ja uudistaa osavaltion huumausainelainsäädäntöä osana osavaltion hallituksen suunnitelmia laajentaa hampputeollisuutta. 

Tara Moriarty ilmoitti helmikuun alussa perustavansa työryhmän, jonka tehtävänä on kasvattaa hampusta peräisin olevien elintarvikkeiden, kuidun ja rakennusmateriaalien tuotantoa. Hän pitää hampun ja kannabiksen viljelyä erillisinä asioina, mutta hän kannattaa lääkinnällisesti käytetyn kannabiksen kasvatuksen lisäämistä osavaltiossa. 

Työryhmään kuuluu hampun viljelijöiden, teollisuuden ja suuren lääkekannabisyrityksen edustajia. Sitä tukevat osavaltion maanviljelijöiden liitto ja osavaltion kannabispuolueen kansanedustaja Jeremy Buckingham.

Työryhmän perustaminen sattuu samaan aikaan, kun hallitusvastuussa olevan työväenpuolue keskustelee osavaltion huumausainelainsäädännön uudistamisesta. 

Moriarty tukee tätä keskustelua ja hakee neuvoja asiantuntijoilta.

”Pidän tärkeänä sitä, että harkitsemme uudistuksia kokonaisvaltaisesti”, hän painotti. 

Lääkettä miljoonille ja päästöoikeuksia

Australian terveydenalan toimijoiden valvontavirasto, The Australian Health Practitioner Regulation Agency, AHPRA, järjesti 16. helmikuuta Melbournessa kokouksen, jossa käsiteltiin kannabiksen lääkekäytön tilannetta ja esille nousseita ongelmia.

Australiassa tilanne on muuttunut nopeasti: vuosina 2016 – 2020 yhteensä 18 000 potilasta sai kannabisreseptin, ja tammikuusta 2021 vuoden 2023 loppuun yli miljoona potilasta on aloittanut kannabislääkityksen. Kannabista lääkkeeksi määräävien terveydenhoidon ammattilaisten määrä on noussut yli 5 700:aan. 

Lääkevalvontajärjestelmä on monimutkainen, eri virastot valvovat lääkkeitä, niitä määrääviä ja toimittavia lääkäreitä ja muita alan ammattilaisia sekä niiden säilytys- ja jakelutiloja. 

AHPRA:n järjestämä kokous on ensimmäinen askel sen varmistamiseksi, että nykyiset sääntelyjärjestelmät riittävät ja ovat riittävän joustavia, jotta valvonta voi vastata haasteeseen suojella kansalaisia haitoilta ja epäasianmukaisilta lääkemääräyksiltä samalla kun sallitaan laillisten lääkkeiden joustava saatavuus.

Kansanedustaja Jeremy Buckingham, itsekin kannabiksen lääkekäyttäjä, haluaa oman osavaltionsa hallinnon kehittävän lääkekannabisteollisuutta. 

”Käsittääkseni Australiassa lääkekäyttöön tarkoitetusta kannabiksesta 70 % tuodaan ulkomailta, ja siitä 30 %:sta, joka on tuotettu Australiassa, suuri osa kasvatetaan Victorian ja Queenslandin osavaltioissa”. 

Buckinghamin mukaan koko hampputeollisuus on ”ylisäänneltyä”, ja sen hyötyihin sisältyy maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen sekä hiilen sitominen, kun hamppua käytetään rakennusmateriaalina.

”Alalla on suuria taloudellisia mahdollisuuksia, koska hampun viljelyllä voidaan tuottaa päästöoikeuksia”, hän täsmentää. 

Lähde: Daily Mail 21.2.2024Legalising Cannabis Bill 2023, YouGov 2.1.2024, ABC 29.11.2023, Parliament of Victoria 13.12.2023, The Guardian 8.2.2024, The Australian Health Practitioner Regulation Agency, AHPRA, 20.2.2024, Differences in prescribed medicinal cannabis use by cannabinoid product composition: Findings from the cannabis as medicine survey 2020 (CAMS-20) Australia-wide study. Plos One 14.2.2024.

Australiassa kasvatetaan jo tonneittain kannabista lääkekäyttöön, mutta jos senaattori David Shoebridgen aloite menee läpi parlamentissa, niin sitä pitää alkaa tuottamaan rutkasti lisää.

Jopa kannabista käyttämätön uutisankkuri povaa kannabiksen laillistuvan parin vuoden sisällä alkaen Victorian osavaltiosta

Kannabispuolueen kansanedustaja Rachel Payne esittelee lakialoitteensa toisessa käsittelyssä Victorian osavaltion parlamentissa 1. marraskuuta 2023

Kannabispuolueen kansanedustaja David Ettershankin puheenvuoro lakialoitteen käsittelyssä Victorian osavaltion parlamentissa

Kansanedustaja David Ettershank esittelee Victorian osavaltion parlamentille lakialoitteen, joka antaisi lääkekorvauksia kannabiksen käytöstä lääkkeenä posttraumaattisista oireista ja aivovammoista kärsiville sotaveteraaneille

Uudet kannabisklinikat tarjoavat apua potilaille jopa alle tunnissa

Tieteellinen tutkimus kannabiksen käytöstä psyykkisiin ongelmiin alkaa Australiassa

Nimbin kierros